Ο Δ. Αναγνωστάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μίλησε στις 30/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών:

«Η Δημοκρατική Αριστερά, ως συλλογικότητα, μέσα από αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής, έχει διατυπώσει την άποψή της. Θεωρεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει κάθε φορά να είναι ένα θεσμικό ύψιστο ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να μπαίνει σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Όμως, διανύουμε μια άλλου είδους
πολιτική, κοινωνική και οικονομική συγκυρία. Άρα, εμείς εξαρτήσαμε την επιλογή του Προέδρου από τις ασκούμενες πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή την στιγμή στην χώρα... Πρόκειται για πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία σε αδιέξοδο. Πολλές μεγάλες κοινωνικές ομάδες είναι πλέον στο περιθώριο. Η τελευταία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής -που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες-, μιλάει για περίπου 6 εκατ. Έλληνες στα όρια της φτώχειας. Από μόνο του αυτό το στοιχείο δείχνει την δραματική κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία. Αν δεν το συνδέσεις αυτό με την εκλογή του Προέδρου, αυτή η πολιτική θα ασκείται και στην συνέχεια και θα είσαι ένας από αυτούς που θα έχουν συμβάλει στην παραμονή...».

Και πρόσθεσε: «Η διεξαγωγή εκλογών είναι ένα "προνόμιο" που έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός... Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο. Ίσως η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές πολύ νωρίτερα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό. Ίσως να μην έχει ως αιτία και αφορμή τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, αλλά -παράδειγμα λέω-, να σταθμιστεί από την πλευρά τους, ότι μπορεί η αιτία να είναι το δημόσιο χρέος και ποιος θα το διαπραγματευτεί. Άρα να πάμε πολύ νωρίτερα».

* Για ενδεχόμενη κοινή κάθοδο Δημοκρατικής Αριστεράς - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις εκλογές:

«Δεν αποκλείω τίποτα ενόψει του συνεδρίου. Είναι μια άποψη, η οποία έχει ακουστεί από διάφορα στελέχη μας. Όλες αυτές οι προτάσεις, όλα τα πιθανά σενάρια, θα εξεταστούν στο συνέδριο. Εκεί, ο καθένας με νηφαλιότητα, με ψυχραιμία, με ευθύνη απέναντι στην ιστορία της Δημοκρατικής Αριστεράς, του ιδεολογικού ρεύματος μεταρρύθμισης και της ανανέωσης της αριστεράς, θα τοποθετηθεί. Θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε στο καλύτερο δυνατό σχέδιο, έτσι ώστε να περπατήσουμε την επόμενη μέρα με δυνατότητες και προϋποθέσεις. Να υπάρχει η Δημοκρατική Αριστερά και να παίξει καθοριστικό ρόλο στις επόμενες πολιτικές εξελίξεις».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα