Υγεία και κρίση

Ενα από τα πιο ευαίσθητα προβλήματα που αναδύονται από τις οικονομικές κρίσεις, αναλύει μια 10ετής έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για τις επιπτώσεις των κρίσεων στις πολιτικές της υγείας. Η έρευνα αυτή αφορά και στην Ελλάδα, όπου καταγράφει αύξηση των ποσοστών του AIDS κατά 200% από το 2011, και έξαρση σε φαινόμενα όπως αυτοκτονίες, κατάθλιψη αλλά και λοιμώδη νοσήματα. Μάλιστα οι ερευνητές της Οξφόρδης, αναφέρουν ότι μειώθηκε σοβαρά και η πρόσβαση στα

φάρμακα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρεια Αμερική. Επισημαίνουν επίσης ότι την περίοδο της μεγάλης ύφεσης, η κατάθλιψη αποτελεί κίνδυνο και απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Πώς καταλήγει η έρευνα αυτή; Οτι σε τέτοιες συνθήκες είναι θέμα πολιτικής επιλογής περισσότερο και κατανομής δαπανών για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα επιδείνωσης της υγείας. Ανάλογη έρευνα πραγματοποιείται και βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον κύριο Στέλιο Σκαπινάκη, επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής.

Εν τω μεταξύ, όπως αποδεικνύεται, η οικονομική κρίση βλάπτει την καρδιά και συμβάλλει στην αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών, ενώ παράλληλα οι υπηρεσίες που παρέχονται στους ασθενείς απειλούνται από τη συρρίκνωση των δαπανών. Κατά 20% έχουν αυξηθεί τα καρδιαγγειακά περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία, όπως προκύπτει από τους ειδικούς επιστήμονες που διοργανώνουν το 28ο Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας στις 9 Μαΐου.


«Το ποσοστό είναι σίγουρα ανησυχητικό. Η κρίση, πέραν της οικονομίας, έχει βλάψει σοβαρά και την καρδιά μας» δήλωσε ο καθηγητής καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόδουλος Στεφανάδης, μιλώντας στην Ανδρονίκη Τσατσαρώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα