Προσωρινή διακοπή της δίκης της Χρυσής Αυγής

Με παρόντες στο δικαστήριο 44 κατηγορούμενους, από τους 69, εκφωνήθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο αρχηγός της οργάνωσης και η πλειονότητα των κατηγορουμένων βουλευτών. Παρόντες από την, κατά το κατηγορητήριο, διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν μόνο οι βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
Κατά

την ανάγνωση του καταλόγου των κατηγορουμένων, δηλώθηκε στο δικαστήριο ότι ένας εξ αυτών, ο Αντώνιος Μπολέτης, έχει αποβιώσει. Επίσης, ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Νίκος Παπαβασιλείου, που δικάζεται για εγκληματική οργάνωση και έχει ήδη καταδικαστεί για εμπρησμό σε μπαρ αλλοδαπού, στον 'Αγιο Παντελεήμονα, δήλωσε ότι δεν έχει δικηγόρο και το δικαστήριο αναμένεται να του διορίσει αυτεπαγγέλτως. Μεταξύ των παρόντων κατηγορουμένων, είναι ο προσωρινά κρατούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς και οι δυο πυρηνάρχες της οργάνωσης σε Πέραμα και Νίκαια, Αναστάσιος Πανταζής και Γιώργος Πατέλης.

Αυτή τη στιγμή, το δικαστήριο έχει διακόψει για λίγο τη διαδικασία.

Μεταξύ άλλων, το κατώφλι της αίθουσας πέρασαν νωρίτερα η οικογένεια του αδικοχαμένου μουσικού, ο πρόεδρος της μουσουλμανικής κοινότητας, Ναΐμ Ελγαντούρ και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης, ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας.

«Ελπίζουμε η δίκη να προχωρήσει, αν και θα υπάρξουν εμπόδια» δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Μαραγκός. Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ακαταλληλότητα του χώρου και τόνισε πως η οικογένεια Φύσσα αναμένει τη δικαίωσή της και την αλήθεια.

Η έναρξη της δίκης γίνεται σε πρωτοφανή αστυνομικό κλοιό και με πέντε παράλληλες διαδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Κλειστή είναι η Γρηγορίου Λαμπράκη και στα δύο ρεύματα. Διαδηλώνουν μέλη της ΑΔΕΔΥ, της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και κοινότητες μεταναστών, η δημοτική αρχή Κορυδαλλού, φορείς της περιοχής και σύλλογοι γονέων, αντιεξουσιαστές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Οι δημοτικές υπηρεσίες και τα σχολεία του Κορυδαλλού είναι κλειστά, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει παναττική στάση εργασίας στο δημόσιο ως τις 11.30.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 69 στελέχη της Χρυσής Αυγής, που κατηγορούνται για σύσταση και οργάνωση εγκληματικής οργάνωσης και για σειρά δολοφονικών και αιματηρών πράξεων. Οι εφέτες καλούνται να λάβουν μία ιστορικής σημασίας απόφαση και να κρίνουν αν η Χρυσή Αυγή είναι ένας ναζιστικού τύπου σχηματισμός υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει περίπου έναν χρόνο.

Προηγούμενη είδηση εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα