Βραβείο σε ελληνική πατέντα

Eναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο προσδιορισμού των λεγόμενων Ήσυχων Περιοχών βρήκε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στον Τομέα Οικολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία απέσπασε και ευρωπαϊκό βραβείο.

Πρόκειται για τη Νεύτα - Ελευθερία Βότση, στην οποία η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) απένειμε βραβείο για την έρευνά της σχετικά με την ανάπτυξη μιας νέας πρακτικής μεθοδολογίας για τον άμεσο και χαμηλού κόστους προσδιορισμό των Ήσυχων

Περιοχών. Η έρευνά της αποτελεί τμήμα της διδακτορικής διατριβής της υπό την επίβλεψη του καθηγητή Οικολογίας του ΑΠΘ Γιάννη Παντή.

Οι Ήσυχες Περιοχές ορίζονται ως τοποθεσίες χωρίς ανθρωπογενείς θορύβους, όπως υπαγορεύει και η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Περιβαλλοντικό Θόρυβο. Ο προσδιορισμός των Ήσυχων Περιοχών, με τη βοήθεια συμβατικών ακουστικών μετρήσεων και την χρήση ειδικών μαθηματικών μοντέλων, απαιτεί μεγάλο κόστος και πλήθος δεδομένων και πληροφοριών.

Η Ομάδα Ακουστικής Οικολογίας του Τομέα Οικολογίας του ΑΠΘ ανέπτυξε μία νέα μεθοδολογία, που απαιτεί μικρότερο όγκο δεδομένων, χρησιμοποιώντας Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο τρόπος αναγνώρισης των Ήσυχων Περιοχών να γίνεται πιο γρήγορα, με λιγότερο κόστος και πιο αποτελεσματικά.

«Οι Ήσυχες Περιοχές αποτελούν το 16% της ελληνικής επικράτειας και βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα, όπως στις οροσειρές της Πίνδου και της Ροδόπης, όπου δεν υπάρχουν ανθρωπογενείς παρεμβάσεις» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παντής.

«Στην ουσία, αναπτύξαμε μια μεθοδολογία, κατά την οποία 'αφαιρούνται' από τους χάρτες δίκτυα ανθρώπινης δραστηριότητας, δρόμοι, χωριά, λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανική δραστηριότητα και, στη συνέχεια, προσδιορίζονται οι ήσυχες περιοχές» ανέφερε ο κ. Παντής, προσθέτοντας ότι η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε από το ΑΠΘ θα χρησιμοποιηθεί για να προσδιορισθούν και οι αντίστοιχες περιοχές σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα