Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 14/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για το πολιτικό κλίμα και τις συναινέσεις που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Με προβληματίζει (σ.σ. το πολιτικό κλίμα) ιδιαίτερα και είναι μια άποψη στην οποία παραμένω συνεπής από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν με άλλους συναδέλφους μου -της κυβέρνησης Παπαδήμου-,
υπογράψαμε μια επιστολή και καλούσαμε τότε τη Νέα Δημοκρατία, που επέμενε να οδηγήσει τη χώρα στην περιπέτεια των διπλών εκλογών -δεν ξέραμε ότι θα είναι διπλές οι εκλογές-, να αφήσει την κυβέρνηση Παπαδήμου να προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος που μόλις είχε υπογραφεί. Η χώρα είχε εξασφαλίσει δεύτερο πρόγραμμα 130 δισ., έπρεπε να πάει στο PSI και τότε η Νέα Δημοκρατία επέμενε να οδηγήσει τη χώρα σε μια περιπέτεια -όπως αποδείχθηκε-, που κινδύνευσε να την οδηγήσει σε καταστροφή. Γι' αυτήν την καταστροφή μεγάλη ευθύνη έχει η Νέα Δημοκρατία και δεν μπορεί να λέει -όπως έγινε τώρα στην συζήτηση-, ότι αυτή έσωσε την χώρα από την κρίση του 2012».

Και πρόσθεσε: «Προσωπικά, έχω τις επιφυλάξεις μου για την πρόταση που διατυπώθηκε για τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Η χώρα έχει ανάγκη αυτή την στιγμή την επίτευξη συναινέσεων. Συναινέσεις που δεν έδωσε ούτε η Νέα Δημοκρατία, ούτε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, όλο το διάστημα της κρίσης. Σήμερα, αυτοί οι οποίοι μέχρι προχθές δεν ήθελαν να δώσουν συναίνεση, αναζητούν συναίνεση ή υπόσχονται ότι οι ίδιοι είναι εγγυητές της σταθερότητας, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές».

* Για τις προϋποθέσεις εξόδου της χώρας στις αγορές:

«Για να μπορέσει η χώρα να βγει στις αγορές, θα πρέπει να πληρούνται πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι να κλείσει η συγκεκριμένη συζήτηση, επισκόπηση, του προγράμματος και μέσω αυτής να εκταμιευτούν τα 7 δισ. ευρώ. Να κλείσει αυτή η αξιολόγηση».

Δημοσιογράφος: Η δυσκολότερη, κατά αρκετούς, γιατί είναι η τελευταία αξιολόγηση...

Φ. Σαχινίδης: «Θεωρούσα αναγκαία την εξεύρεση μιας συναινετικής λύσης, διότι ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει η τρόικα ή όχι, η χώρα θα μπει στην μεταμνημονιακή περίοδο εποπτείας, που προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης και αυτό σημαίνει ότι πάλι θα συντάσσονται εκθέσεις και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Μπορεί να μην έχουμε τις επισκέψεις της τρόικας, να μην έχουμε αυτό το τυπικό με το οποίο είμαστε εξοικειωμένοι τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν θα αξιολογείται, είτε από τα όργανα της Ευρώπης, είτε από το ΔΝΤ».

* Για τα 11 δισ. του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας:

«Ένα από τα θέματα είναι τι θα γίνει με το ζήτημα των αξιολογήσεων των τραπεζών και τα 11 δισ. ευρώ. Πολύ σωστά ο κ. Ρέγκλινγκ είπε -κατά την δική του άποψη-, ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να αποφασίσει μόνη της πώς θα διαχειριστούμε τα 11 δισ. -σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθούν-, αλλά αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της Ελλάδος και των θεσμικών, των δανειστριών χωρών. Άλλωστε, το σημείο αυτό ανέδειξε πρόσφατα στην συζήτηση στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όταν άσκησε κριτική στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διότι είπε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι θα χρησιμοποιήσει τα τρία από τα 11 δισ., προκειμένου να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση των δανείων, υπενθυμίζοντας τους ότι η άποψη των δανειστών είναι ότι αυτά τα 11 δισ. δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε εμείς όπου θέλουμε και με τον τρόπο που θέλουμε».

Δημοσιογράφος: Όλη η σεναριολογία και η φιλολογία για το πώς μπορεί να χτιστεί αυτός ο κουμπαράς του ταμείου στήριξης, δεν χτίστηκε με ευθύνη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης...

Φ. Σαχινίδης: «Έχετε απόλυτο δίκιο, αλλά εγώ θα σας παραπέμψω στο τι είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της συζήτησης. Επομένως, αν υπάρχουν άλλα κυβερνητικά κέντρα, τα οποία έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν που κατέθεσε ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά στον δημόσιο λόγο ή στις διαρροές που κάνουν».

* Για το χρέος:

«Το μεγάλο ζητούμενο για την χώρα είναι να δείξει ότι πραγματικά υπάρχει αποκλιμάκωση στο χρέος, ότι μειώνεται το χρέος. Ένας από τους πολλούς τρόπους που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια άμεση μείωση του χρέους είναι η επιστροφή των 11 δισ. Ένας άλλος τρόπος, που θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε, είναι να δώσουμε τις μετοχές που έχει στα χέρια του το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, έναντι των χρημάτων που έδωσε για την ανακεφαλαιοποίηση τους και να μειωθεί αυτόματα το χρέος της Ελλάδος, κατά το ποσό που συνεισέφερε το ελληνικό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Έχουμε δώσει 25 δισ. για να κεφαλαιοποιήσουμε τις 4 συστημικές τράπεζες και έχει πάρει μετοχές το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Και αυτές οι μετοχές να δοθούν στο ESM και να δεχτεί ότι απομειώνεται είτε ισόποσα, είτε μειωμένο κατά ένα ποσοστό, το χρέος της Ελλάδος απέναντι στο ESM».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα