Βραδεία επανεκκίνηση

Η επανεκκίνηση της οικονομίας στη ζώνη του ευρώ θα είναι βραδεία το 2013, προειδοποίησε σήμερα στη Μόσχα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Ο κ. Ρεν επανέλαβε πως υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί προθεσμία σε ορισμένες χώρες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

«Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην ευρωζώνη βελτιώνονται, παρόλο που οι προβλέψεις δείχνουν πως η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα γίνει παρά βραδέως στη διάρκεια αυτού του χρόνου», δήλωσε ο Ρεν στη διάρκεια διάσκεψης πριν από μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των κύριων πλούσιων και αναπτυσσόμενων
χωρών της Ομάδας των Είκοσι (G20) στη ρωσική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, η δραστηριότητα υποχώρησε στην ευρωζώνη περισσότερο από το προβλεπόμενο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012: -0,6% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο στο σύνολο της νομισματικής ένωσης, -0,6% στη Γερμανία και -0,3% στη Γαλλία. Επίσης οι προοπτικές είναι σκοτεινές για το 2013, πράγμα που ωθεί ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, να γνωστοποιούν πως δεν θα καταφέρουν να τηρήσουν φέτος τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις τους.

Ο Όλι Ρεν επανέλαβε συνεπώς αυτό που είχε ήδη πει σε μια επιστολή προς τις χώρες της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Αν η ανάπτυξη επιδεινώνεται με απροσδόκητο τρόπο, μπορεί να δοθεί σε μια χώρα μια προθεσμία για να διορθώσει το έλλειμμά της», διαβεβαίωσε.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τέτοιες προθεσμίες δόθηκαν ήδη πέρυσι στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα