Βουλγαρία: συμφωνία για την καταμέτρηση

Πέντε κόμματα, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP), το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF), οι Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία και το κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες υπέγραψαν, χθες, συμφωνία για παράλληλη καταμέτρηση ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής.

Την καταμέτρηση έχει αναλάβει η αυστριακή εταιρεία SORA - Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών και Συμβουλευτικής και τα πρώτα αποτελέσματα

αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε ειδικη ιστοσελίδα, από τις 10 το βράδυ της Κυριακής (12 Μαΐου) έως και τα μεσάνυχτα. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.

Ο Γκίντερ Όγκρις, επιστημονικός διευθυντής της αυστριακής εταιρείας δήλωσε ότι θα υπάρξει μεταφόρτωση στοιχείων από 11.900 εκλογικά κέντρα, τα οποία θα αναλύονται στατιστικά προκειμένου να υπάρξει σαφής εικόνα του εκλογικού αποτελέσματος.

Η εταιρεία έχει σημαντική εμπειρία, έχοντας συμμετάσχει κατ' αυτόν τον τρόπο σε περισσότερες από 50 εκλογικές διαδικασίες σε διάφορες χώρες, όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Γεωργία, σημείωσε ο κ. Όγκρις.

Μπροστά η κεντροδεξιά

Εν τω μεταξύ, προβάδισμα κατά περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες έναντι των Σοσιαλιστών δίνει στο κεντροδεξιό κόμμα GERB νέα δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν, σήμερα, στη δημοσιότητα ενόψει της εκλογικής "μάχης" της προσεχούς Κυριακής.

Η δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Afis, δείχνει ότι περίπου το 31,6% των ψηφοφόρων θα στηρίξει το GERB έναντι 28,3% που προτίθεται να ψηφίσει υπέρ του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το τουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών φαίνεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με ποσοστό 8,7% και ακολουθούν το εθνικιστικό Ατάκα με 8,4% και το συντηρητικό Νόμος, Τάξη και Δικαιοσύνη με 5,2%, όπως αναφέρεται στον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων της Σόφιας "Novinite".

Το κίνημα Βουλγαρία για τους Πολίτες της πρώην κοινοτικής επιτρόπου Μεγκλένα Κούνεβα συγκεντρώνει - σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - 4,9% και ακολουθεί το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας της Βουλγαρίας με 4,8%.

Οι Δημοκράτες για Ισχυρή Βουλγαρία του πρώην πρωθυπουργού Ιβάν Κόστοφ (1997-2001) φαίνεται να έχει τη στήριξη του 3% του εκλογικού σώματος.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Afis, στη νέα Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής θα εκπροσωπούνται από πέντε έως οχτώ κόμματα.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του GERB παραιτήθηκε εν μέσω διαδηλώσεων για τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τα γενικότερα μέτρα λιτότητας, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ να προβεί σε διάλυση της Βουλής, ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα