Δαλματικές ακτές…ταξίδι στις μεσαιωνικές πόλεις και τα ψαράδικα χωριά

Η Κροατία, με πρωτεύουσα το Ζάγκρεμπ διαθέτει ποικιλία τοπίων με όμορφες κοιλάδες, χαμηλά βουνά, δάση και πάνω από 1.000 νησιά στις ακτές της Αδριατικής. Οι ακτές αυτές με ακτογραμμή που φτάνει τα 338 χλμ., είναι γνωστές ως Δαλματικές Ακτές, ανήκουν στο μεγαλύτερο μέρος τους στην Κροατία και αποτελούν το μεγαλύτερο τουριστικό πόρο της χώρας. Τα πανέμορφα θαλασσινά τοπία, η κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, οι καλά διατηρημένες μεσαιωνικές πολιτείες χαρίζουν εικόνες που παραπέμπουν σε έναν από τους πιο μαγευτικούς προορισμούς της Μεσογείου,

ο οποίος συνδυάζει την γοητεία της φύσης με την πλούσια ιστορική κληρονομιά.

Οι πόλεις που στέκουν αγέρωχες εδώ και αιώνες πάνω από τα νερά της Αδριατικής, είναι το άλλο δυνατό σημείο των Δαλματικών Ακτών. Ξεκινώντας νότια από το Ντουμπρόβνικ, το λιμάνι της χώρας που είναι επίσης γνωστό ως το «μαργαριτάρι της Αδριατικής». Η πόλη έχει υπέροχες παραλίες και παράλληλα είναι μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης. Από τον 13ο αιώνα υπήρξε μεγάλη θαλάσσια δύναμη. Αργότερα αν και υπέστη σημαντικές ζημιές, τόσο από ένα σεισμό το 1667 όσο και από την ένοπλη σύρραξη το 1990, η πόλη διατηρεί τις όμορφες εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα παλάτια της σε Γοτθικό, Αναγεννησιακό και μπαρόκ ρυθμό. Από το 1979 κατέχει μία θέση στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Τα τείχη της πόλης θεμελιώθηκαν τον 10ο αιώνα και μέσα στους επόμενους πέντε αιώνες δέχτηκαν αρκετές μετατροπές και ενισχύσεις. Έχουν μήκος 1.940 μέτρα και ύψος που φτάνουν σε ορισμένα σημεία τα 25 μέτρα. Σήμερα είναι από τα πιο καλοδιατηρημένα τείχη στον κόσμο. Τμήμα των τειχών αποτελούν ο πύργος Minceta, που προστάτευε την πόλη από τους χερσαίους εισβολείς και το φρούριο Lovrjena, που προστάτευε από τις θαλάσσιες επιδρομές.

Κοντά στο Ντουμπρόβνικ θα βρείτε την Κόρκυρα Μέλαινα που διαθέτει όλη τη χάρη του Ντουμπρόβνικ αλλά χωρίς τα πλήθη. Έχει μία σοφιστικέ αύρα χάρη στην πανέμορφη Παλιά Πόλη και την πλατεία που κυριαρχεί ο αναγεννησιακός καθεδρικός. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τα καταπράσινα μέρη του με τις θαυμάσιες παραλίες.

Σε απόσταση 16 χλμ από το Ντουμπρόβνικ θα βρείτε την αρχαία Επίδαυρο που έδωσε τη θέση της στη μεσαιωνική πόλη Τσάβτατ. Η πόλη παρόλο που καταστράφηκε από τους Αβάρους τον 7ο αιώνα, σήμερα έχει διατηρήσει αρκετά από τα μεσαιωνικά του κτίσματα, και έχει διατηρήσει τον χαρακτήρα της παραθαλάσσιας βενετσιάνικης πόλης. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μέγαρο των Κομήτων του 16ου αιώνα το οποίο στεγάζει τη συλλογή του Μπαλτάζαρ Μπόγκισιτς, ο οποίος συγκέντρωσε σπάνιους πίνακες του ζωγράφου Βλάχο Μπούκοβατς, καθώς και αντικείμενα καθημερινής χρήσης του περασμένου αιώνα, φωτογραφίες, χειρόγραφα, αρχεία, βιβλία και άλλα αντικείμενα. Στην άλλη πλευρά του κολπίσκου αξίζει να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Φραγκισκάνων και την εκκλησία του Αγίου Βλασίου καθώς και τους κολπίσκους της περιοχής με τις όμορφες παραλίες για μπάνιο.

Μπορείτε να πάρετε το φέρι και μία όμορφη διαδρομή 45 λεπτών θα σας οδηγήσει στο νησάκι Lopud. Το περιβάλλον της περιοχής θα σας ταξιδέψει πίσω στη δεκαετία των 70’s και εδώ μπορείτε να απολαύσετε τα καλά του Ντουμπρόβνικ χωρίς πολύ φασαρία και αποτελεί μία πιο οικονομική λύση.

Η διαδρομή Ντουμπρόβνικ – Σπλιτ (227χλμ) είναι η πιο συναρπαστική των Δαλματικών Ακτών. Το Σπλιτ παρουσιάζει και αυτό μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον και αποτελεί την καρδιά των Δαλματικών Ακτών. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι ιστορικό σύμπλεγμα της παλιάς πόλης και είναι διάσημο χάρη στο Ανάκτορο του Διοκλητιανού(3ος-4ος αιώνας) που το έθεσε υπό την προστασία της UNESCO από το 1979. Το παλάτι με τα τείχη έχει τέσσερις πύλες στο εσωτερικό του οποίου εδώ και 1.700 χρόνια οι κάτοικοι του Σπλιτ, έχτισαν τα σπίτια τους. Η είσοδος γίνεται συνήθως από τη Χάλκινη Πύλη με το Εθνογραφικό Μουσείο ή από τη Σιδηρά Πύλη από το πλάι.

Το Σπλιτ, έχει μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα με εθνικό θέατρο που φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, μπαλέτο και συναυλίες σε κεντρική σκηνή, θέατρο κούκλας, μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, γκαλερί έργων τέχνης κ.ά. Στην περιοχή υπάρχουν εκκλησίες του 12ου και του 13ου αιώνα, μεσαιωνικές οχυρώσεις, Γοτθικά παλάτια του 15ου αιώνα, ανάκτορα αναγεννησιακού και μπαρόκ ρυθμού και έναν καθεδρικό ναό που κατασκευάστηκε το Μεσαίωνα. Μπροστά από τη Ρίβα, το μικρό λιμάνι με τα ιστιοπλοϊκά, στήνεται κάθε πρωί η «πράσινη αγορά», όπου οι κάτοικοι κάνουν τα καθημερινά τους ψώνια.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
dalmatikes aktes
Τυχαία Θέματα