Ο Τσ. Σίχαν στον 9.84

Την πεποίθηση πως η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο που άνοιξε η Ιρλανδία για το δικό της success story εν μέσω οικονομικής κρίσης, εκφράζει ο ιρλανδός πρέσβης στην Αθήνα, Τσαρλς Σίχαν, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984.

Μιλώντας στην Αλεξάνδρα Βουδούρη ο κ. Σίχαν ωστόσο επισημαίνει πως

οι όποιες αλλαγές στο δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας καθώς και η μείωση στον ΦΠΑ της εστίασης, απαιτούν ένα μόνο πράγμα: την εφαρμογή των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αλλάξει η σχέση της κυβέρνησης με την τρόικα, επισημαίνει ο κ. Sheehan. Ο Ιρλανδός πρέσβης απαντά επίσης στις έντονες επικρίσεις, που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα το Δουβλίνο με αφορμή την περίπτωση φοροδιαφυγής της Apple λόγω του χαμηλού ιρλανδικού εταιρικού φόρου.

Α. Β. :Η Ιρλανδία πέτυχε να μετατρέψει στην οικονομική της κρίση σε μια ιστορία επιτυχίας, όπως άλλωστε τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη πρόσφατη συνάντηση του με τον Ιρλανδό ομόλογο του, στην Αθήνα. Ποια είναι τα μαθήματα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από την περίπτωση της Ιρλανδίας;

Τ. Σ. : Οι δύο πρωθυπουργοί όταν συναντήθηκαν εδώ στην Αθήνα είχαν πολύ χρήσιμες συζητήσεις. Ειδικά για την προοπτική του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο κ. Σαμαράς το έθεσε πολύ ευγενικά όταν είπε πως αισθάνθηκε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία, που μπορεί η Ελλάδα να μάθει από την εμπειρία της Ιρλανδίας. Νομίζω ότι το βασικό μήνυμα που ο πρωθυπουργός μας έφερε ήταν αυτό της αλληλεγγύης, καθώς στην Ελλάδα ο κόσμος, όπως και στην Ιρλανδία - φυσικά έχει υποστεί αρκετές θυσίες. Επομένως, πιστεύω πως κατανοούμε πολύ καλά το βαρύ φορτίο που έχει σηκώσει ο λαός εδώ στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός μας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης αλλά και αυτό της ελπίδας.

Στην Ιρλανδία έχουμε ήδη δει μια επιστροφή στην ανάπτυξη της οικονομίας μας, τα τελευταία δύο χρόνια. Σταθεροποιήσαμε την απασχόληση και ξεκινήσαμε να μειώνουμε το χρέος που όμως σε σχέση με την Ελλάδα είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο. Εκτιμώ πως το βασικό "μάθημα" που θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο για την Ελλάδα από την Ιρλανδία είναι πως όποια χώρα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα της και τις συμφωνίες που προβλέπει το μνημόνιο της θα έχει μια διαφορετική σχέση με την τρόικα. Αν υπάρχει η αίσθηση μιας κοινής εμπιστοσύνης και μια σιγουριά μεταξύ της χώρας που βρίσκεται σε πρόγραμμα και της τρόικας, τότε εύκολα μπορούν να γίνουν προτάσεις στην τρόικα για την επίτευξη των απαιτούμενων στόχων με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το θέμα του ΦΠΑ καθώς και οι δύο χώρες είχαν την υποχρέωση να τον αυξήσουν στο 23% σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αλλά, εμείς στην Ιρλανδία κατορθώσαμε να πείσουμε την τρόικα ότι θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ ειδικά για τις τουριστικές υπηρεσίες, καθώς ο τουρισμός είναι σημαντικός για τη χώρα μας αλλά πιο σημαντικός για την Ελλάδα. Στην Ιρλανδία έχουμε πλέον ΦΠΑ στο 9% όσον αφορά τις τουριστικές υπηρεσίες, δηλαδή τιμές ξενοδοχείων και για την εστίαση και από ό,τι αντιλαμβάνομαι τόσο ο πρωθυπουργός σας όσο και ο υπουργός κ. Στουρνάρας θα ήθελαν πολύ να δουν μια μείωση του ΦΠΑ και στην Ελλάδα, επειδή η εμπειρία μας έχει αποδείξει πως η μείωση μπορεί να οδηγήσει σε διατήρηση θέσεων εργασίας, μάλιστα ευάλωτων θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις, που δεν δύνανται να επιβιώσουν με υψηλό ΦΠΑ και πράγματι η εμπειρία μας υποδεικνύει πως η μείωση οδηγεί και σε νέες θέσεις εργασίας στον τουριστικό τομέα, στην εστίαση και τα ξενοδοχεία όπου υπάρχουν τόσες δυνατότητες εδώ στην Ελλάδα.

Α.Β. : Είναι εύκολο και σε ποιο βαθμό για την Ελλάδα να ακολουθήσει το Ιρλανδικό μοντέλο;

Τ.Σ.: Πρώτα από όλα το ιρλανδικό μοντέλο - όπως λέγεται - ήταν και είναι αρκετά πετυχημένο καθώς προσελκύει ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας ειδικά στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών, φαρμακευτικών και παρα-ιατρικών σκευασμάτων. Αλλά, θα πρέπει να παραδεχθώ ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξαν περίοδοι που πολλές φορές ξεφύγαμε από το ιρλανδικό μοντέλο έχοντας επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του real estate, τότε που οι τράπεζες μας δάνειζαν αλόγιστα τους επιχειρηματίες που επένδυαν σε ακίνητα. Επομένως, πλέον επιστρέφουμε ξανά στις βασικές μας αρχές. Μαθαίνουμε εκ νέου τις δικές μας βασικές αρχές. Φυσικά και υπάρχει μια σχετικότητα μεταξύ της Ελλάδας και του ιρλανδικού μοντέλου. Στο παρελθόν η χώρα σας δεν προσέλκυε επενδύσεις, αλλά τώρα η οικονομία της γίνεται πιο ανταγωνιστική. Έχετε επανέλθει στους ρυθμούς ανταγωνιστικότητας, που χάσατε τα τελευταία δέκα χρόνια. Επομένως, ως επιχειρηματικό περιβάλλον η Ελλάδα γίνεται πιο ελκυστική για επενδύσεις. Άλλωστε, είστε ήδη στη διαδικασία ενός τεράστιου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που θα φέρει επενδύσεις και από Έλληνες αλλά και ξένους επενδυτές και η ευκαιρία είναι εκεί... Όχι μόνο μέσω των ιδιωτικοποιήσεων επιχειρήσεων αλλά και μέσω της επέκτασης και της ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας. Νομίζω πως αυτός είναι ένας ορατός δρόμος, που τώρα ανοίγεται για την Ελλάδα ώστε να προσελκύσει εκείνες τις επενδύσεις, που εμείς στην Ιρλανδία πετύχαμε τα τελευταία 2-3 χρόνια, να έχουμε δηλαδή ισχυρές εσωτερικές επενδύσεις για την οικονομία μας, παρά την κρίση.

Α. Β.: Η Ιρλανδία έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων το τελευταίο διάστημα με αφορμή την περίπτωση της Apple για τον εταιρικό της φόρο. Ποια είναι η απάντηση του Δουβλίνου σε αυτή την κριτική;

Τ.Σ.: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί το συγκεκριμένο θέμα προκάλεσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και ειλικρινά σας λέω ότι υπήρξε σύγχυση και παραπληροφόρηση. Δεν μπορώ να σχολιάσω βέβαια τη φορολογική τακτική ενός ατόμου ή μιας εταιρείας, αλλά θα σας το πω απλά. Η Ιρλανδία δεν κάνει κανενός είδους ειδικές συμφωνίες με καμία πολυεθνική. Έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη αρχή για την φορολόγηση των πολυεθνικών. Υπάρχει ο εταιρικός φόρος, 12,5% που δεν είναι ένα αμελητέο ποσοστό,είναι ουσιώδες ποσοστό, το οποίο έχουμε διατηρήσει εδώ και χρόνια. Υπήρξαν αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, που προσέφεραν μικρότερο εταιρικό φόρο αλλά για την Ιρλανδία υπήρξε η βεβαιότητα ότι το 12,5% δεν θα αλλάξει. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το θέμα που μας έφερε στο προσκήνιο και δεν είναι άλλο από τα νομικά κενά, που εκμεταλλεύονται οι πολυεθνικές για να μειώσουν τα ποσά για τα οποία φορολογούνται. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός μας ξεκαθάρισε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με στόχο μια σειρά διεθνών συμφωνιών ώστε να υπάρξει μια κοινή γραμμή στην Ε.Ε γι' αυτά τα περίπλοκα θέματα. Η Ιρλανδία δεν ήταν ποτέ φορολογικός παράδεισος. Πάντα αντάλλασσε φορολογικά στοιχεία σε συνάρτηση με τις συναφείς διεθνείς συμφωνίες και εμείς είμαστε έτοιμοι σως προεδρία στο επόμενο Ecofin να ηγηθούμε αυτών των συζητήσεων πάνω σε αυτά τα θέματα. Υπήρξε παραπληροφόρηση και παρερμηνείες που θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε για το πώς η Ιρλανδία αντιμετωπίζει τις πολυεθνικές. Αλλά το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό διεθνώς, αυτό αφορά διεθνείς οργανισμούς.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα