Βουλγαρία: η κρίση στη Βουλή

«Σε λιγότερο από ένα μήνα ψηφίσαμε νόμους, που επιλύουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και βελτιώνουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων του δημοσίου, το βιοτικό επίπεδο 900.000 Βουλγάρων». «Μιλάμε για τα νομοθετικά μέτρα, που θα οδηγήσουν σε μείωση των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και για την αύξηση του επιδόματος μητρότητας. Για την εφάπαξ βοήθεια στους κοινωνικά αδύναμoυς γονείς παιδιών που θα πάνε για πρώτη φορά φέτος σχολείο. Για την κατάργηση του άδικου φόρου στα μικρά ακίνητα, το οποίο ενέκρινε η προηγούμενη πλειοψηφία του GERB, φορτώνοντας ασήκωτα βάρη στην πλάτη των φτωχών με
αυτόν το «φόρο στις καλύβες», όπως έγινε ευρύτατα γνωστό, που δεν πείραζε, φυσικά, τα «παλάτια»... Με το νόμο, που ψηφίζουμε σήμερα, θα δώσουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ελπίδα στους εργαζόμενους που ανησυχούν έντονα για το αύριο στην εποχή της κρίσης που οδήγησε ήδη σε χρεοκοπία δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Φυσικά, με την ενεργό «βοήθεια» της λανθασμένης οικονομικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης».

Με τις επισημάνσεις αυτές η βουλευτής του αριστερού «Συνασπισμού για τη Βουλγαρία», Κορνιλία Νίνοβα αναφέρθηκε στη νομοθετική ρύθμιση για διπλασιασμό της περιόδου που χορηγείται επίδομα ανεργίας στο προσωπικό των επιχειρήσεων, που κηρύττουν πτώχευση, από τρεις σε έξι μήνες, την οποία ψήφισε σήμερα το κοινοβούλιο. Επίσης, ο νόμος προβλέπει να καταβάλλεται αμέσως ποσό 1.200 λέβα (περίπου 600 ευρώ) ως αποζημίωση σε κάθε εργαζόμενο που έχασε τη δουλειά του για κάθε έναν από τους έξι τελευταίους μήνες που δούλευε στην κάθε επιχείρηση αντί για 1.000 λέβα, όπως όριζε μέχρι τώρα η νομοθεσία.

Το ποσό των 1.000 λέβα σε πολλές περιπτώσεις δεν ελήφθη από τους πολυάριθμους δικαιούχους που εντάχθηκαν στη στρατιά των 400.000 της χώρας τα περασμένα τέσσερα χρόνια, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 14% του ενεργού πληθυσμού.

Την αδιαφορία της Πολιτείας προς τα οξύτατα οικονομικά προβλήματα του κόσμου η κ. Νίνοβα τεκμηρίωσε με συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στο ειδικό ταμείο του Εθνικού Ασφαλιστικού Ινστιτούτου της χώρας είχαν συσσωρευτεί περισσότερα από 240.000.000 λέβα τα περασμένα τέσσερα χρόνια, ενώ καταβλήθηκαν στους δικαιούχους εργατοϋπαλλήλους που είχαν χάσει τις δουλειές τους λιγότερα από 10 εκατομμύρια λέβα συνολικά.

Θυσιάστηκαν με τον τρόπο αυτό τα ζωτικά συμφέροντα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο βωμό της «μακροοικονομικής σταθερότητας», που το GERB είχε αναδείξει σε «ύψιστη προτεραιότητα» της διακυβέρνησής του, χωρίς να νοιάζεται στην κυριολεξία για την επιβίωση του κόσμου, τόνισε η βουλευτής στην ομιλία της στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή.

Η Βουλγαρική Βουλή συνεχίζει να δίνει, εξάλλου, «αγώνα δρόμου» για την ταχύτερη δυνατή «θεμελίωση» με συγκεκριμένα νομοθετήματα του κυβερνητικού προγράμματος οικονομικής σταθεροποίησης και κοινωνικής αλληλεγγύης, υπό συνθήκες αυξανόμενης πολιτικής πίεσης από το GERB το οποίο συνεχίζει να μποϊκοτάρει τις εργασίες της Βουλής και υποδαυλίζει με κάθε τρόπο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σόφια και σε άλλες πόλεις της χώρας με αιτήματα για άμεση παραίτηση της κυβέρνηση και νέες εκλογές.

Στην... ορθόδοξη εκκλησία απευθύνθηκαν, στο μεταξύ, σήμερα για υποστήριξη του «ιερού αγώνα τους εναντίον του Κακού» δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι προσέφυγαν στον μητροπολίτη Πλόβντιβ (Φιλιππούπολης) Νικολάι με αίτημα να αναλάβει τα καθήκοντά του σε καιρό πολιτικής κρίσης ως αληθινός ποιμένας, όπως είπε στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο εκπρόσωπός τους, Χρίστο Μάρκοφ.

«Χιλιάδες διαδηλωτές από την επαρχία Πλόβντιφ περιμένουν την ευλογία, τη στήριξη και την πνευματική καθοδήγησή σας στον ιερό αγώνα με το κακό. Το κακό είναι ο κομμουνισμός, το άθεο καθεστώς (ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Πλάμεν Ορεσάρσκι), ο πρόεδρος του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στανίσεφ...»,είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μάρκοφ στη σημερινή συνάντηση με τον Μητροπολίτη Νικολάι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα