Η εισαγγελία διέταξε τη σύλληψη του Μπαντίε

Η εισαγγελία της Αιγύπτου διέταξε σήμερα τη σύλληψη του ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπαντίε, με την κατηγορία της υποκίνησης της βίας έξω από το αρχηγείο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, όπου βρήκαν το θάνατο 55 άνθρωποι την Δευτέρα, μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Επίσης διατάχθηκε από την εισαγγελία η σύλληψη
και άλλων ανώτατων στελεχών της ίδια οργάνωσης, περιλαμβανομένων του Μαχμούντ Έζατ, του Ισλάμ Ελ Εριάν και Μοχάμεντ ελ Μπελτάγκι.

Χιλιάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πραγματοποιούν δέηση κοντά σε ένα τέμενος στο βορειοανατολικό Κάιρο αξιώνοντας την αποκατάσταση του Μοχάμεντ Μόρσι, του ισλαμιστή πρώην προέδρου τον οποίο ανέτρεψε την περασμένη εβδομάδα ο στρατός.

Στο μεταξύ ένας εκπρόσωπος της Αδελφότητας είπε ότι οι ηγέτες του κινήματος δεν έχουν συλληφθεί ως τώρα και χαρακτήρισε την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους προσπάθεια να κατασταλούν οι κινητοποιήσεις.

Ο εκπρόσωπος Γκεχάντ Ελ Χαντάντ είπε ότι η απαγγελία κατηγοριών δεν είναι «τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια του αστυνομικού κράτους να διαλύσει τη διαδήλωση στη Ραμπάα». Πρόσθεσε ότι ορισμένοι από τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων σε βάρος των οποίων απήγγειλε κατηγορίες η εισαγγελία είναι αυτή τη στιγμή παρόντες στη συγκέντρωση.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη «δυσανάλογη» χρήση βίας

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα την καταστολή διαδήλωσης υποστηρικτών του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, το πρωί της Δευτέρας στην Αίγυπτο κατά την οποία 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κατακρίνοντας την «δυσανάλογη» χρήση βίας από τον στρατό.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας τουλάχιστον 51 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο.

Στο ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που επικρατεί στη χώρα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, δήλωσαν ότι στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν ανοίξει πυρ χωρίς κανέναν λόγο εναντίον των διαδηλωτών και έκαναν λόγο για «σφαγή». Ο στρατός είπε ότι απάντησε σε επίθεση «ενόπλων τρομοκρατών».

«Ακόμη κι αν ορισμένοι διαδηλωτές μπόρεσαν να επιδείξουν βίαιη συμπεριφορά, η απάντηση του στρατού ήταν δυσανάλογη και σε αυτήν οφείλονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί μεταξύ των διαδηλωτών», δηλώνει σε ανακοίνωση της η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο.

«Ακόμη κι αν ο στρατός βεβαιώνει ότι οι διαδηλωτές επιτέθηκαν πρώτοι και ότι κανένα παιδί ούτε γυναίκα δεν τραυματίστηκε, τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα», επισήμανε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, υπεύθυνη της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Επίσης «συλλέγονται τα στοιχεία για μια καταστροφή», αν ο στρατός δεν δώσει «αυστηρές οδηγίες στο θέμα της προσφυγής στη βία», προσθέτει η ΜΚΟ, η οποία δηλώνει ότι πραγματοποίησε έρευνες στα νεκροτομεία και τα νοσοκομεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.

«Πολλά θύματα επλήγησαν από σφαίρες στο κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος», σημειώνει.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν μετά την αποπομπή από τον στρατό του Μόρσι στις 3 Ιουλίου, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 88 ανθρώπων και των τραυματισμό 1.500.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα