Βουλγαρία-ΕΕ: Έγκριση για το τραπεζικό σύστημα

Αίτημα της κυβέρνησης της Βουλγαρίας για την παροχή πιστωτικής γραμμής ύψους 2,3 δισ.δολ. (3,3 δισ.λέβα) με στόχο την στήριξη πιστωτικών ιδρυμάτων της Βουλγαρίας, που θα δεχθούν, ενδεχόμενες κερδοσκοπικές πιέσεις, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπέρανε ότι η κρατική ενίσχυση που συνεπάγεται η πρόβλεψη πιστωτικής γραμμής είναι ανάλογη με την ανάγκη διασφάλισης επαρκούς ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα υπό τις παρούσες ιδιόμορφες συνθήκες", ανακοίνωσε η "Κομισιόν".

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση,
το τραπεζικό σύστημα της Βουλγαρίας είναι "επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και διαθέτει υψηλά επίπεδα ρευστότητας συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα άλλων κρατών μελών. Για προληπτικούς λόγους η Βουλγαρία έλαβε αυτό το μέτρο ώστε να αυξήσει περαιτέρω και να περιφρουρήσει τη ρευστότητα του χρηματοοικονομικού της συστήματος".

Στη διάρκεια της προηγουμένης εβδομάδος παρατηρήθηκε πανικός και τάσεις μαζικών αναλήψεων σε δυο πιστωτικά ιδρύματα της Βουλγαρίας.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Βουλγαρία ξεκίνησε ποινική έρευνα για να εντοπίσει εκείνους που πιστεύεται ότι επίτηδες προκάλεσαν τον τραπεζικό πανικό στέλνοντας μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και στα κινητά τηλέφωνα πελατών, με τα οποία προκάλεσαν φόβους για την ασφάλεια των καταθέσεών τους.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε ότι ο τραπεζικός πανικός που προκλήθηκε και η τάση μαζικής ανάληψης τραπεζικών καταθέσεων από τις τράπεζες Corporate Commercial Bank (Corpbank) και First Investment Bank αποτελούν μέρος μιας εσκεμμένης και συστηματικής απόπειρας αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα