Βουλευτικές εκλογές στη Ρουμανία

Στις κάλπες προσέρχονταιτην Κυριακή περίπου 18 εκατομμύριαΡουμάνοι για τις βουλευτικές εκλογέςπου διεξάγονται στη χώρα, στις οποίεςο κυβερνών κεντροαριστερός συνασπισμόςδείχνει να εξασφαλίζει ευρεία νίκη, μετους φόβους ωστόσο να παραμένουν γιαμια δύσκολη «συνύπαρξη» με τον κεντροδεξιόπρόεδρο Τραϊάν Μπασέσκου.

Πρόκειται για την πρώτηεθνική ψηφοφορία, μετά την πολιτικήκρίση που προκάλεσε η διαδικασίααποπομπής του αρχηγού του κράτους φέτοςτο καλοκαίρι,

με τις Βρυξέλλες και τιςΗΠΑ να καταγγέλλουν προσβολή στο κράτοςδικαίου.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουνστη Σοσιαλφιλελεύθερη Ένωση (USL), στηνοποία μετέχουν οι σοσιαλδημοκράτες τουπρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα, οι φιλελεύθεροικαι οι συντηρητικοί, ποσοστό 48 έως 61%των προθέσεων ψήφου. Μετά την ανακατανομήτων ψήφων, η USL μπορεί να διαθέτει μιαπλειοψηφία των δύο τρίτων στο κοινοβούλιο,που αποτελείται από δύο νομοθετικάσώματα: τη Γερουσία και τη Βουλή τωνΑντιπροσώπων.

Το στρατόπεδο τουΜπασέσκου, που μετέχει στους κόλπουςτης Δεξιάς Συμμαχίας της Ρουμανίας(ARD), λαμβάνει 15 με 23% των προθέσεων ψήφου.

Το ποσοστό συμμετοχήςαναμένεται να κυμανθεί στο 40%.

Μια νίκη της USL δενσημαίνει ωστόσο ότι ο Πόντα αυτομάτωςθα συνεχίσει μια ακόμη θητεία στηνπρωθυπουργία, ενώ ο Μπασέσκου άφησε ναεννοηθεί ότι θα κάνει τη δική του επιλογή,προκαλώντας ανησυχία για νέες πολιτικέςαναταράξεις στη δεύτερη κατά σειράφτωχότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσηςμετά τη Βουλγαρία. Η Ρουμανία εντάχθηκεστην ΕΕ το 2007 ύστερα από ευρείεςμεταρρυθμίσεις.

Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικάδίκτυα της χώρας θα μεταδώσουν ταexit-polls αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες,στις 21:00, ενώ τα πρώτα μερικά αποτελέσματαθα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα το πρωί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα