Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές

Η νίκη των αποκαλούμενων εθνικών κομμάτων στις γενικές εκλογές την περασμένη Κυριακή στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας ότι το κράτος θα γίνει λειτουργικό και φαίνεται πως "οι εθνικιστικές ατζέντες" για τους ψηφοφόρους είναι φυσική, αν και επικίνδυνη επιλογή, σύμφωνα με σχόλιο στη σλοβενική εφημερίδα "Ντνέβνικ".

"Οι εθνικιστές, βαθιά διχασμένοι για το μέλλον της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης θα κυβερνήσουν ξανά, προσφέροντας αδύναμες ελπίδες για πραγματικές αλλαγές του πολιτικού συστήματος που επινοήθηκε
για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά είναι αναποτελεσματικό στην ειρήνη, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ σε σχόλια για την έκβαση των εκλογών.

Τα εθνικιστικά κόμματα των Μουσουλμάνων, των Σέρβων και των Κροατών διατήρησαν την εξουσία στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, σημειώνει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

"Είναι δύσκολο να ειπωθεί πόσο ο Μίλοραντ Ντόντικ παραπλανούσε, όταν πριν από τέσσερα χρόνια έλεγε ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τη μορφή του Ντέιτον θα εξαφανιστεί σε 15 χρόνια, αλλά είναι γεγονός ότι η τεχνητά διατηρημένη δημοκρατία του Αντιφασιστικού Συμβουλίου για την Εθνική Απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας (AVNOJ) έκανε ένα ακόμη βήμα προς τον κλινικό θάνατό της" σχολιάζει στην εφημερίδα "Ντνέβνικ" ο αρθρογράφος, Ντέγιαν Κόβατς και υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών υποδηλώνει μελλοντική ενίσχυση των εντάσεων, άνοδο των φυγόκεντρων δυνάμεων, όχι όμως ακόμα ανοιχτή σύγκρουση, καθώς η μνήμη του πολέμου είναι πολύ ισχυρή.

Η νίκη των εθνικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και το συντηρητικό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) που συνέτριψε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), το οποίο είναι βάσει της πολιτικής του πλατφόρμας πολυεθνικό, προαναγγέλλει όξυνση της λανθάνουσας σύγκρουσης μεταξύ των εθνικών κοινοτήτων, υπογραμμίζεται στο σχόλιο.

Η "βοσνιακή άνοιξη", η οποία τον περασμένο Ιανουάριο με διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες κατά των διεφθαρμένων πολιτικών προκάλεσε αναταραχές προφανώς ξεθύμανε και χωρίς αποτέλεσμα ήταν οι πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αλλαγή του Συντάγματος και της εκλογικής νομοθεσίας, τονίζει ο αρθρογράφος.

Επιπλέον συμπληρώνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε το καθεστώς της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ως μη λειτουργικό κράτος, καθώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια: Είναι ένα κράτος που συγκροτήθηκε με στόχο τον τερματισμό της εχθρότητας και όχι για να δημιουργηθεί ένα κρατικό σχήμα συνύπαρξης.

Η Βοσνία - Ερζεγοβίνη γίνεται κράτος, το οποίο είναι "άκαμπτο σε τέτοιο βαθμό ώστε διαφυλάσσει το ακατανόητο περιεχόμενό του" κι αυτό με τη βούληση των ψηφοφόρων, για τους οποίους οι "εθνικιστικές ατζέντες" αποτελούν "φυσική επιλογή", αν και είναι "επικίνδυνες" τονίζεται στο σχόλιο.

Ο αρχηγός της Συμμαχίας Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος υποστηρίζει τη διάλυση της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, ο αρχηγός του μουσουλμανικού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA) Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, που θέλει ισχυρό ενιαίο κράτος και ο αρχηγός της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντράγκαν Τσόβιτς, που τάσσεται υπέρ του καταμερισμού της εξουσίας με στόχο τη δημιουργία τρίτης, κροατικής οντότητας είναι οι νικητές των εκλογών, αναφέρει το Reuters.

Οι εντάσεις Μουσουλμάνων, Σέρβων και Κροατών παραμένουν μεγάλες και μετά τον πόλεμο, αναφέρει το BBC, σημειώνοντας ότι η Βοσνία είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης με ποσοστό ανεργίας 44%.

Το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA τονίζει ότι για μία ακόμη φορά επικράτησαν οι εθνικιστές και οι αποσχιστές και ότι μετά τις εκλογές όλα θα μείνουν ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα