Βεστερβέλε και Έτινγκερ για την ΕΕ

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση εν μέσω κρίσης χρέους, τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη και το ρόλο του Βερολίνου, επιχεθρούν να αναλύσουν με άρθρο τους, ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ.

Οι δύο γερμανοί πολιτικοί τάσσονται υπέρ της αποτελεσματικής ένωσης δυνάμεων και της δράσης από κοινού στην ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, ενώ υπογραμμίζουν ότι βασική προϋπόθεση για την οικονομική επιτυχία είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

«Σήμερα

όμως η Ευρώπη στέκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις: μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους των κρατών-μελών, μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων υπό ανατροπή και μια γενικώς φθίνουσα υποστήριξη της ευρωπαϊκής ιδέας. Για να καταστεί δυνατή η υπέρβαση αυτής της δοκιμασίας, το εγχείρημα Ευρώπη χρειάζεται φρέσκια ενέργεια» υποστηρίζουν στο άρθρο τους, επισημαίνοντας ότι οι μεγάλες αλλαγές και προκλήσεις της εποχής μας θα μπορέσουν να ξεπεραστούν μόνο εάν η Ευρώπη καταστεί παίκτης παγκοσμίου κύρους.

Όπως αναφέρουν, πρώτον, θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια σαφή και φιλόδοξη εικόνα-πρότυπο της Ευρώπης ως παγκόσμιας δύναμης συνδιαμόρφωσης του παγκόσμιου περιβάλλοντος.
Δεύτερον, η Ευρωπαϊκή Ενωση να παραμείνει χώρος βιώσιμης ανάπτυξης και τρίτον να υπάρξουν συγκεκριμένα εγχειρήματα για την «Ευρώπη του μέλλοντος», με τα οποία οι πολίτες της Ευρώπης θα ταυτιστούν και για τα οποία θα δραστηριοποιηθούν.

Στόχος μας παραμένει η πολιτικά ενωμένη Ευρώπη, που θα συγκεντρώσει τις δυνάμεις της σε βασικά πολιτικά ζητήματα για να μπορέσει να υψώσει το ανάστημά της στο νέο παγκόσμιο στερέωμα, επισηγμαίνουν οι δύο πολιτικοί τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι τα γερμανικά συμφέροντα και το συλλογικό ευρωπαϊκό συμφέρον δεν αλληλοσυγκρούονται στην προσπάθεια αυτή.

«Οι επικριτές συχνά υποστηρίζουν ότι η Γερμανία θέλει να επιβάλει τις επιθυμίες της στους εταίρους και να διαμορφώσει την Ευρώπη σύμφωνα με τις δικές της αντιλήψεις. Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι η δραστηριοποίηση της Γερμανίας για την Ευρώπη μειώνεται. Και οι δύο αυτές απόψεις αποτελούν λανθασμένα στερεότυπα» προσθέτουν.

«Χωρίς μια ενωμένη Ευρώπη δεν υπάρχει ευοίωνο μέλλον για τη Γερμανία. Και χωρίς μια Γερμανία προσανατολισμένη στην Ευρώπη δεν υπάρχει ευοίωνο μέλλον για τους γείτονές μας. Το δίδαγμα αυτό δεν ίσχυε μόνο στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ισχύει και σήμερα. Και θα καθορίζει την ευρωπαϊκή μας στρατηγική και μελλοντικά» καταλήγουν στο άρθρο τους οι κ.κ. Βεστερβέλε και Έτινγκερ.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα