Βενιζέλος για τα χημικά της Συρίας

Πολεμικό πλοίο, πιθανότατα υποβρύχιο του Πολεμικού μας Ναυτικού, θα συνοδεύει το αμερικανικό σκάφος, πάνω στο οποίο και εν πλω, θα γίνει η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Σε επιστολή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου προς φορείς της Κρήτης αναφορικά με την καταστροφή του χημικού

οπλοστασίου της Συρίας, επισημαίνονται, μεταξύ άλλων και τα εξής:

Α. Η Ελλάδα, διά του Υπουργείου Εξωτερικών, επεδίωξε ευθύς εξαρχής - με έντονα διπλωματικά διαβήματα και σειρές επαφών - να μη πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, το οποίο πρέπει επιστημονικά να υπαχθεί στη διαδικασία αυτή. Δυστυχώς, παρά την ύπαρξη προσφοράς πορτογαλικού λιμένα στις Αζόρες (Ατλαντικός), αυτό δεν κατέστη δυνατό, διότι η Ιταλία είχε ήδη διαθέσει λιμάνι στην Καλαβρία (Μεσόγειος) για τη μεταφόρτωση των υλικών. Κυρίως, όμως, δεν κατέστη δυνατό, γιατί δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική και διότι η διαδρομή στη Μεσόγειο είναι μικρότερη, καθώς το συριακό λιμάνι εκκίνησης βρίσκεται στη Μεσόγειο και οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον ΟΑΧΟ καταλληλότερες από αυτές του Ατλαντικού.

Β. Αφ' ης στιγμής δεν κατέστη εφικτό να αποφευχθεί η πραγματοποίηση της εν πλω υδρόλυσης στη Μεσόγειο, εστιάσαμε την προσοχή μας στην ύπαρξη όλων των εγγυήσεων ασφαλείας σε σχέση με το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου:

α. Οι εγγυήσεις, οι οποίες μας παρέχονται είναι, πρώτον, πολιτικές και θεσμικές:
1. Η όλη επιχείρηση διεξάγεται σε εκτέλεση σχετικής Απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον ίδιο τον ΟΗΕ και τον αρμόδιο βραχίονα του, τον ΟΑΧΟ. Κανείς δεν μπορεί, διεθνώς, να εγγυηθεί περισσότερο την προστασία του περιβάλλοντος από τον ίδιο τον ΟΗΕ.
2. Η Διεθνής Σύμβαση Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων απαγορεύει ρητά τη ρίψη στη θάλασσα οποιουδήποτε χημικού υλικού ή καταλοίπου. Ο ΟΗΕ, ο ΟΑΧΑ, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ και όλες οι άλλες εμπλεκόμενες κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να ριφθεί στη θάλασσα και ότι θα εφαρμοστεί πλήρως η σχετική Διεθνής Σύμβαση.
3. Κρίσιμο ρόλο στην απομάκρυνση των χημικών υλικών από τη Συρία με πλοία τους διαδραματίζουν δύο χώρες με εγνωσμένη περιβαλλοντική ευαισθησία: η Δανία και η Νορβηγία. Το νορβηγικό πλοίο ελλιμενίζεται κατά διαστήματα στη Λάρνακα και ελέγχεται από τις κυπριακές αρχές. Ένα μεγάλο μέρος των υλικών δεν υπόκεινται σε υδρόλυση και μεταφέρονται απευθείας από τα πλοία της Δανίας και της Νορβηγίας στην ξηρά για καταστροφή μέσω του ιταλικού λιμένα στην Καλαβρία.
4. Ο ΟΑΧΑ έχει ήδη διενεργήσει διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη δύο εταιριών που θα μεταφέρουν τα κατάλοιπα της υδρόλυσης σε διάφορες χώρες για τελική καταστροφή σε ειδικές εγκαταστάσεις στην ξηρά ή για βιομηχανική εκμετάλλευση. Η Γερμανία έχει ήδη προσφερθεί να πραγματοποιήσει, σε ειδικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της, την τελική καταστροφή σημαντικού μέρους των καταλοίπων της υδρόλυσης.

β. Εκτός, όμως, από τις πολιτικές και θεσμικές εγγυήσεις, παρέχονται και τεχνικές και πρακτικές εγγυήσεις:
1.Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε μακρά τηλεδιάσκεψη, παρουσίασε τα τεχνικά στοιχεία της εν πλω υδρόλυσης σε ειδικούς επιστήμονες του ελληνικού Γενικού Χημείου του Κράτους, που στελεχώνουν και την Εθνική Αρχή Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων.
2. Η εν πλω υδρόλυση θα διεξαχθεί υπό πλήρη διεθνή έλεγχο. Ήδη ζητήθηκε συμμετοχή στην επιχείρηση πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα ακολουθεί το αμερικανικό σκάφος. Το πλοίο αποφασίσθηκε να διατεθεί από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα