Βενιζέλος εφ όλης της ύλης

«Κοινή θέση (και εμένα και του Πρωθυπουργού)είναι - και στην οποία καλούμε να συστρατευθεί το τόξο όλων των δημοκρατικών δυνάμεων - ότι δίνουμε σκληρή, θεσμική, δημοκρατική και δικαιοκρατική απάντηση στο φασιστικό και φασίζοντα λόγο, σε κάθε λόγο μισαλλόδοξο, ξενοφοβικό, ρατσιστικό», τόνισε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφερόμενος εξ άλλου στο «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο,

ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «δεν συνδέεται μόνο ή κυρίως με τη μεταναστευτική πολιτική και επικράτησε δημοσιογραφικά να λέγεται αντιρατσιστικό. Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης και αφορά την αντίκρουση του λόγου και των ενεργειών, οι οποίες διαταράσσουν την κοινωνική συνοχή, ειρήνη και ασφάλεια. Την ασφάλεια κάθε πολίτη, όχι μόνο των αλλοδαπών που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά και των ημεδαπών. Άλλωστε, το τελευταίο θύμα βάρβαρης πολιτικής δολοφονίας είναι ένας Έλληνας πολίτης, ο αείμνηστος Φύσσας. Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να ψηφιστεί αυτός ονόμος που συλλαμβάνει κυρίως εγκλήματα λόγου. Γιατί για ανθρωποκτονίες ήγια εγκληματικές οργανώσεις, βεβαίως η νομοθεσία μας επαρκεί. Για τα μεγάλα, για τα θέματα τα οποία είναι προφανή, τα οποία είναι πράξεις εγκληματικές, κακουργηματικές, του χειρίστου είδους, η νομοθεσία επαρκεί. Συμπλήρωση θέλουμε σε πιο ήπιες εκδηλώσεις αυτού του λόγου, τουναζιστικού, του φασιστικού, του βίαιου. Έχουμε κάνει πολύ συστηματική και υπεύθυνη δουλειά, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει διαπραγματευθεί κι έχει συμβάλει και θα έρθει ένα κείμενο το οποίο μας εκφράζει. Εάν δεν μας εκφράζει καιυπάρχει κάποια απόκλιση, αυτό θα συμπληρωθεί στη Βουλή άμεσα».

Απαντώντας σε ερώτηση για «την εμμονή της Τρόικας στη λήψη νέων μέτρων»και για το αν στήνεται σκηνικό πρόωρων εκλογών, των οποίων την ευθύνη μπορεί να την έχει η Τρόικα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι: «Σκηνικό πρόωρωνεκλογών δεν στήνεται, γιατί πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν. Η χώρα έχει ανάγκη από χρόνο, η οικονομία έχει ανάγκη από χρόνο, η κυβερνητική πολιτική έχει ανάγκη από χρόνο, πρέπει να υπάρξει ένα αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Οι Έλληνες δικαιούνται να τιμηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Διεθνή Κοινότητα για τις μεγάλες θυσίες που έχουν κάνει, για τα μεγάλα δημοσιονομικά επιτεύγματα. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει ακριβά, πανάκριβα αυτή την προσπάθεια κι εμείς την έχουμε πληρώσει πολιτικά πάρα πολύ σκληρά ακριβώς επειδή πιστεύουμε ότι έτσι προσφέρουμε μια υπηρεσία στον τόπο μακροπρόθεσμα και γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση. Δεν υπήρξε ποτέ άλλη λύση, το περιβόητο Σχέδιο Β' είναι ανύπαρκτο, άρα σκηνικό εκλογών δεν στήνεται και κυρίως δεν μπορεί να στήσει η Τρόικα τέτοιο σκηνικό. Δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε την εξουσιοδότηση να στήσει οποιοδήποτε πολιτικό σκηνικό και να παρέμβειστα εσωτερικά πολιτικά πράγματα».

Σε ό,τι αφορά τα ενδεχόμενα νέα μέτρα που ζητάει η Τρόικα, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «Υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε, ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που κατετέθη από το υπουργείο Οικονομικών και συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και υπάρχει ένα σταθερό - κι όταν λέω σταθερό, εννοώ απολύτως σταθερό και έτσι θα παραμείνει - πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει ως κυβέρνηση, που λέει ότι νέα μέτρα δημοσιονομικά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Είναι υπονομευτικά για την οικονομία και τηνανάπτυξη. Δεν έχει κανένα νόημα να εξυπηρετείς δημοσιονομικούς στόχους από ένα σημείο και μετά, αν οι στόχοι αυτοί, τελικά, υπονομεύουν το ΑΕΠ,άρα τον παρανομαστή του κλάσματος, γιατί δεν οδηγείσαι στο μαθηματικό αποτέλεσμα που θέλεις. Αντιθέτως, είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τα διαρθρωτικά μέτρα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σ' ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που σέβεται τον πολίτη και την ανάπτυξη και σεμια οικονομία που είναι πραγματικά ανταγωνιστική και δίνει ευκαιρίες απασχόλησης, γιατί η ανεργία είναι το μεγάλο θέμα. Αλλά θέσεις εργασίας χωρίς επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις, δεν έχεις. Αυτό είναι το πλαίσιο».

Αναφερόμενος στο θέμα του πλεονάσματος, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «από ένα σημείο και μετά, εάν ο στόχος για ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα υπονομεύει το στόχο για ανάπτυξη και άρα για αύξηση του ΑΕΠ, δεν καταφέρνεις κάτι μαθηματικά, διότι αλλοιώνεις το κλάσμα στον παρανομαστήτου. Αυτό είναι τόσο απλό, που πρέπει ν' αποτελέσει μια βάση κοινής λογικής για τις συζητήσεις μας, με τους εταίρους μας πρωτίστως. Αυτό αφορά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο Συμβούλιο του οποίου μετέχουν και εκεί χώρες. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, όλες οι κυβερνήσεις και οι χώρες να αναλάβουν την ευθύνη τους και να καταλάβουν πού βρισκόμαστε. Η Ελλάδα, λοιπόν, έχει κάνει ένα δημοσιονομικό επίτευγμα, το οποίο αξίζει το σεβασμό και την προσοχή όλων και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τα διαρθρωτικά μέτρα, αλλά χρειαζόμαστε κοινωνική συναίνεση, χρειαζόμαστε πλαίσιο πολιτικής σταθερότητας».

Ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό για να οριστικοποιήσουν την προγραμματική συμφωνία των δύο κυβερνώντων κομμάτων, ενώ σε ερώτηση για αν θα ζητήσει από τον κ. Σαμαρά κάλυψη για το θέμα των ναυπηγείων απάντησε:

«Η ερώτησή σας είναι παντελώς ακατανόητη, εάν θα ζητήσω εγώ να με καλύψει ο κ. Σαμαράς για το θέμα των Ναυπηγείων; Γιατί όχι και το αντίστροφο; Γιατί να μη μου ζητήσει ο κύριος Σαμαράς να τον καλύψω εγώ; Τι είναι αυτό που μου λέτε; Κανείς δεν καλύπτει κανέναν. Υπάρχει μια ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία σας παραπέμπω».

Αναφερόμενος τέλος στην ανάγκη εθνικής συναίνεσης, ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Έχουμε ανάγκη από εθνική συναίνεση. Κάποιοι δεν θέλουν καθόλου την εθνική συναίνεση, γιατί θέλουν να μείνουν κρυμμένοι στην ομίχλη του ετερόκλητου και αντιφατικού αντιμνημονιακού μετώπου. Αυτό το ομιχλώδες και ετερόκλητο αντιμνημονιακό μέτωπο, όπου στεγάζονται οι πάντες μέσα, από την αριστερά έως τη ναζιστική δεξιά, είναι που εξέθρεψε σε πολύ μεγάλο βαθμό και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής. Αλλά και προθαλάμους τηςΧρυσής Αυγής. Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία να αναλάβει η αντιπολίτευση και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση, την ευθύνη που της αναλογεί στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων, μιας εθνικής συναίνεσης, τα στοιχειώδη και κυρίως τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Εάν δεν έχουμε ενιαία εθνικά μέτωπα εκεί που κρίνεται το μέλλον της χώρας και του κάθε Έλληνα, τότε γιατί υπάρχει το πολιτικό σύστημα και γιατί υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις;».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα