Βάζει φρένο στην αισιοδοξία η Μέρκελ

Όλοι, πλην Βρετανίας και Τσεχίας, υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, για την αντιμετώπιση της κρίσης, με χαμόγελα αισιοδοξίας που όμως υπέκρυπταν  διαφωνίες μεταξύ των κορυφαίων, του Ν. Σαρκοζί και της Α. Μέρκελ. Την στιγμή μάλιστα που η Ισπανία ετοιμάζεται να ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, χρόνο για επιτευχθεί ο

στόχος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι διαφορετικοί τόνοι στις δηλώσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας  κατέδειξαν ότι οι μεγάλοι σύμμαχοι στην Ένωση ενδεχομένως να ακολουθήσουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η στρατηγική ανάπτυξης πρέπει να συμπληρώνει τη δημοσιονομική πειθαρχία δήλωσε ο Ν. Σαρκοζί και πρόσθεσε «γυρνάμε σελίδα στην οικονομική κρίση».

Σε αντίθεση με την Α. Μέρκελ, που επιχείρησε να βάλει φρένο, επισημαίνοντας ότι «η ευρωζώνη πολύ απέχει από το να έχει επιλύσει την κρίση χρέους παρά τη σχετική ηρεμία στις χρηματαγορές». «Είμαστε ακόμα σε μια εύθραυστη κατάσταση», προειδοποίησε η κα. Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Χέρμαν βαν Ρομπέι  έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα   στο δρόμο προς την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωσης» και ο Ζοζέ Μπαρόζο  επιβεβαίωσε ότι ο μηχανισμός θα λειτουργεί τον Ιούλιο.

Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με πληροφορίες απο το Capital.gr αναφέρουν ότι η αδυναμία της νέας ισπανικής κυβέρνησης να προσαρμόσει την οικονομική πολιτική της στα αυστηρά όρια δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλει η νέα διακυβερνητική συμφωνία θέτει σε αμφισβήτηση τον γερμανικό σχεδιασμό για μία σταδιακή αλλά σταθερή ομαλοποίηση στην ευρωζώνη.

Το επόμενο σχέδιο για την Ευρώπη θα είναι να καταλήγει σε ένα «οικονομικό σύμφωνο» το οποίο θα συμπληρώνει το δημοσιονομικό σύμφωνο που υπέγραψαν σήμερα οι 25 ηγέτες της Ε.Ε. δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Το σύμφωνο, την υπογραφή του οποίου απαίτησε το Βερολίνο για να συνεχίσει να επιδεικνύει την οικονομική του αλληλεγγύη προς τις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης, προβλέπει την καθιέρωση «χρυσών δημοσιονομικών κανόνων» για τη δημοσιονομική ισορροπία και την επιβολή κυρώσεων εναντίον των χωρών που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες πριν τεθεί σε εφαρμογή. Όποια χώρα της Ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των ευρωπαίων εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Οι χώρες που δεν θα μπορέσουν να επικυρώσουν τη νέα συνθήκη θα αποκλειστούν από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης από την άνοιξη του 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα