Βαθαίνει η ύφεση με νέα πτώση του ΑΕΠ 6,3%

Στον κατήφορο χωρίς φρένο η ελληνική οικονομία, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση 6,3% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου 2012, έναντι μείωσης 6,5% στο πρώτο τρίμηνο 2012. Η συρρίκωνση του ΑΕΠ δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα στο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης ενώ καταδεικνύει ότι οι προβλέψεις της τρόικας για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών είναι εκτός πραγματικότητας.

Σημειώνεται πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε την αρχική πρόβλεψή της για την ύφεση του δευτέρου τριμήνου 2012 την οποία αρχικά προσδιόριζε στο 6,2%.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 7,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 19,4% σε ετήσια βάση, ενώ μείωση κατά 39,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση του ΑΕΠ.

Μείωση κατά 4,1% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2011 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,0% και οι εξαγωγές υπηρεσιών κατά 6,5%), ενώ υποχώρηση κατά 12,3% σε παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 13,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 7,3%).

Η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (στοιχεία μηνός Ιουνίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών).

Keywords
Τυχαία Θέματα