Βασικό θέμα στον Διεθνή Τύπο η Ελλάδα

Το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα είναι το βασικό θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Η Γερμανία απορρίπτει την ελληνική πρόταση ως Δούρειο Ίππο» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT. Aναμένεται κατά μέτωπον σύγκρουση μετά την απόρριψη από το Βερολίνο της ελληνικής πρότασης. «Η πρόταση της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής της σύμβασης απορρίπτεται από την Γερμανία» αναφέρουν οι NYTimes.

Η χώρα μάχεται να κάνει διαπραγματεύσεις σήμερα, μέρα που εκπνέει το τελεσίγραφο που της έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι εταίροι της.

«ΗΓερμανία αρνείται το δικαίωμα μιας έντιμης παράδοσης... της Ελλάδας» αναφέρει ο Guardian. Όπως αναφέρει ο «Τσίπρας έχει το ηθικό και το πνευματικό προβάδισμα μπαίνοντας στις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες». Μιλά για υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και για το γεγονός ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τα αιτήματά της– όπως λέει το κείμενο – να είναι λογικά. «Μια διαφορετική τακτική ως προς το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να έχει ακολουθηθεί εδώ και καιρό. Όμως η απάντηση της Γερμανίας ήταν απλή: Μείνετε στο υπάρχον πρόγραμμα ότι και να θέλουν οι ψηφοφόροι» Καταλήγει το δημοσίευμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να κάνει πίσω και πως πρέπει να σκληρύνει τη στάση του. «Θα πρέπει να αρνηθεί τις διακοσμητικές υποχωρήσεις που θα του δοθούν και να πει πως η συμφωνία δεν γίνεται αποδεκτή από τον Ελληνικό λαό. Πολιτικά δεν είναι και μεγάλο ρίσκο. Εάν όμως δεχθεί μια Καρχηδονιακή ειρήνη τότε είναι τελειωμένος».

«ΗΕλλάδα μπορεί να αποπληρώσει στο ακέραιο τους πιστωτές της, αλλά δεν θατο κάνει» αναφέρει η WSJ. Δεν είναι ευοίωνα τα σημάδια από τους πιστωτές της. Κανείς δεν ισχυρίζεται -αν και θα ήταν δικαίωμα όπως συμβαίνει με κάθε χρεοκοπημένη επιχείρηση- ότι η Ελλάδα δεν έχει τα μέσανα αποπληρώσει το ξένο χρέος της ύψους 320 δισ ευρώ στο ακέραιο: Τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας ξεπερνούν αυτό το νούμερο. Το ερώτημα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να επιβάλλει νέους φόρους στο λαό – ή να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις – αρκετά ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της και συγχρόνως να κάνει αυτά για τα οποία εκλέχθηκε.

Σε άλλο δημοσίευμα η WSJ επισημαίνει ότι «η Γερμανία επισημαίνει στην Ελλάδα την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων».

Η Τelegraph αναφέρει: «Μην πανικοβάλλεστε: Ο ουρανός δεν θα πέσει εάν η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το ευρώ». Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά: «δεν θα υπάρξει παγκόσμια ήττα, ούτε κραχ εάν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ – Είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία», τονίζει. «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο Eurogroup – αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητααπ’ ότι παλαιότερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει. Οι Έλληνες και οι Γερμανοί αρνούνται να κάνουν πίσω και αυτό σημαίνει πως μια πλήρης ρήξη είναι πολύ πιθανή, αναφέρει και τονίζει πως αν και στην αρχή οι αγορές θα αντιδράσουν λίγο ανήσυχα τελικά δεν θα τελειώσει ο κόσμος».

«Σόιμπλε: Σε ευχαριστούμε για το όχι στους χρεοκοπημένους Έλληνες» αναφέρει η Bild.“Μετά από αρκετές εβδομάδες μπλόφας και πονηριάς, οι Έλληνες ζήτησαν χθες νέα ενίσχυση πολλών δισεκατομμυρίων” αναφέρει χαρακτηρίζοντας μάλιστα την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ως “Δούρειο Ιππο” αφού λέει ότι σκοπός των Ελλήνων είναι να πάρουν τώρα τα χρήματα αλλά να μην ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μετά την αίτηση παράτασης της δανειακής σύμβασης από την ελληνική πλευρά, φάνηκε θετικός με δηλώσεις του. H Bildστέλνει ένα μήνυμα μέσα από το κείμενό της στον πρόεδρο της Κομισιόν τονίζοντας “ότι τα χρήματα βοήθειας δεν εγκρίνονται απ' αυτόν αλλά από τις Υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup”.

“Σύγκρουση Βρυξελλών – Βερολίνου για την ελληνική πρόταση” αναφέρει η Monde.Στο δημοσίευμα αφού γίνεται λόγος για την ανακοίνωση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης καθώς και στη δήλωση του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι η πρόταση μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείοεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, καταλήγει λέγοντας: Το ερώτημα πάντως είναι το εξής εάν η επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) για μια περίοδο έξι μηνών από την λήξη της που ζήτησε η Ελλάδα αναφέρεται μόνο στην επέκταση της δανειακής σύμβασης ή περιλαμβάνει και τα μέτρα που περιείχε το τρέχον πρόγραμμα, που έχει ήδη απορρίψει η κυβέρνηση Τσίπρα.

“Ο Σόιμπλε επιμένει στο όχι, αλλά μετά η Μέρκελ τηλεφώνησε στον Τσίπρα” αναφέρει η Stampa.Υπήρξε εποικοδομητική τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών για να βρεθεί μια λύση. Ρήξη και εντός της γερμανικής κυβέρνησης: Το SPD θεωρεί την ελληνική πρόταση – βάση διαπραγματεύσεων.

“Η Γερμανία ζητά περισσότερες υποχωρήσεις από την Ελλάδα για να εγκρίνει τη νέα βοήθεια προς την Αθήνα” αναφέρει η El Pais.To Βερολίνο εκτιμά πως η ελληνική πρόταση δεν είναι επαρκής και δεν είναι σύμφωνη με όσα αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup για να επιτευχθεί λύση.

«Ελληνική κρίση: Η Ευρωζώνη έτοιμη για συνομιλίες για να μείνει “ζωντανή” η δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα” αναφέρει στο πρώτο του θέμα το BBC. Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ετοιμάζονται για μια τρίτη, ζωτικής σημασίας συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να λυθεί η κρίση γύρω από το πρόγραμμα της Ελλάδας. Η Ελλάδα ζήτησε παράταση έξι μηνών για τη δανειακή της σύμβαση αντί να επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει σκληρά μέτρα λιτότητας. Η Γερμανία το απέρριψε. (...) Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες πως το Eurogroup έχει «δύο επιλογές: είτε να αποδεχθεί, είτε να απορρίψει το Ελληνικό αίτημα. Τώρα θα ανακαλύψουμε ποιος θέλει λύση και ποιος όχι».

Το Ελληνικό κοινοβούλιο σήμερα πρόκειται να ψηφίσει σειρά κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις του μνημονίου. Πάντως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι “η νέα πρόταση της Ελλάδας δεν είναι μια επαρκής πρόταση για λύση”. Αργότερα χθες ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Μέρκελ. Σε ανταπόκρισή του ο Μαρκ Λόουεν του BBC δήλωσε πως η άμεση απόρριψη της ελληνικής πρότασης από την Γερμανία δείχνει ότι «υπάρχει ρήξη μεταξύ Βρυξελλών και Βερολίνου και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο».

«Η Ελλάδα αντιμέτωπη με τον πιο καθοριστικό γύρο των διαπραγματεύσεων» αναφέρει η DW. Η Αθήνα ξεκινά σήμερα κρίσιμες συνομιλίες για να λύσει το θέμα του προγράμματός της με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αλλά η Μεσογειακή χώρα θα πρέπει να πείσει πρώτα τη Γερμανία ότι θα επιμείνει σε μέτρα περικοπής δαπανών.

Ο Economist μιλά για «μοναδική ευκαιρία» που έχασε η Ελλάδα. Στο άρθρο το οποίο συνοδεύεται από ένα σκίτσο με το Γιάννη Βαρουφάκη να κρατά ένα όπλο έτοιμος να… πυροβολήσει το ευρώ και αντίστροφα. «Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα. Τα έκανε θάλασσα», αναφέρει ο τίτλος, ενώ στο κείμενο αναλύονται οι τελευταίες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζεται πως έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά στις διαρροές των τελευταίων ημερών, πιθανότατα λόγω μικρής εμπειρίας.

«Η Γερμανία καθυστερεί το αίτημα της Ελλάδας για δανειακή παράταση», αναφέρει το Reuters στον τίτλο του. Στο κείμενο αναφέρεται στην άρνηση των Γερμανών ως προς το κείμενο γιατί σε αυτό δεν υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας για τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος.

«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει στο ακέραιο τα χρέη της με μέτρα λιτότητας» διατείνεται το Bloomberg.

Σε άλλο δημοσίευμα άρθρο του Leonid Bershidsky στο Bloomberg γίνεται προσπάθεια ανάλυσης του γερμανικού Όχι.. «Η επέκταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement) συνάδει με επέκταση του τρέχοντος προγράμματος είναι μια υπόθεση που μπορεί να αναλύεται εις το διηνεκές από νομικούς. Η συμφωνία για οικονομική βοήθεια αναφέρει πάντως πως για να δοθεί νέο δάνειο χρειάζονται προϋποθέσεις. Αλλά εάν η Ελλάδα δεν ζητήσει νέο δάνειο βάσει αυτής της συμφωνίας θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι δέσμια των προϋποθέσεων που περιλαμβάνονται στην επέκταση της δανειακής σύμβασης. Το ελληνικό αίτημα επομένως μπορεί να ερμηνευθεί ως εξής: ζητάμε βοήθεια μόνο ως βάση για να παρέχεται βοήθεια προς την Ελλάδα μόνο από την ΕΚΤ. Με άλλα λόγια, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτυγχάνει να δει τις παραχωρήσεις της κυβέρνησης Τσίπρα. Θέλει μια νέα συμφωνία για το χρέος (το οποίο δεν συζητείται ακόμα) και επιμένει να απορρίπτει τα ήδη συμφωνηθέντα προγράμματα μεταρρυθμίσεων. Με επέκταση της δανειακής συμφωνίας με τέτοιους όρους θα δώσει χώρο και χρόνο στον Τσίπρα να αναζητήσει διαγραφή του χρέους, κάτι που αποτελεί και την αρχική του πρόθεση. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί στο εσωτερικό της χώρας, καθώς οι ψηφοφόροι θα εντυπωσιαστούν με την επιτυχία μιας διαπραγμάτευσης με τους Γερμανούς. Ο Σόιμπλε και οι άλλοι ομόλογοί του δεν είναι εναντίον του να δώσουν μια παράταση έξι μηνών στον Τσίπρα. Θέλουν όμως διαβεβαιώσεις ότι θα συμπεριφερθεί σε όλο αυτό το διάστημα σαν να ήταν κάποιος άλλος, για παράδειγμα ο πρώην πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς. (...) Αναλυτές σημειώνουν ότι οι χρονικές διορίες που δίνει η Ευρώπη ποτέ δεν μένουν σταθερές. Και εάν ακόμα εκπνεύσει η διορία της 28ης Φεβρουαρίου ο κόσμος δεν θα χαθεί... Η ΕΚΤ μπορεί ακόμα και τότε να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες και η χώρα μπορεί να συνεχίζει τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους στο Eurogroup. Να περιμένετε νέο γύρο σκληρών διαπραγματεύσεων τις επόμενες μέρες και περισσότερες ουσιαστικές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά του το αμερικανικό CNBC με γράφημα εξηγεί τα 3 μονοπάτια που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ. Το πρώτο μονοπάτι θέλει την Ελλάδα να υπαναχωρεί πλήρως και να αποφασίζει να ακολουθήσει το τρέχον πρόγραμμα. Σε αυτή την περίπτωση, γράφει το CNBC, ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να υποφέρει εξ αιτίας της λιτότητας, με αποτέλεσμα ακραία κόμματα να ανέβουν τα ποσοστά των ακραίων κομμάτων. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα θα αποφασίσει κάτω από την πίεση των ακραίων κομμάτων να εγκαταλείψει το ευρώ και να χρησιμοποιήσει ένα σκαιό νόμισμα. Ετσι, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον κίνδυνο μιας τραπεζικής κρίσης και μιας άτακτης χρεοκοπίας. Η Ελλάδα εγκαταλείπει την ευρωζώνη. Το δεύτερο μονοπάτι θέλει την Ελλάδα να επιτυγχάνει μια συμφωνία-γέφυρα για τη δανειακή σύμβαση με τους πιστωτές της στο έκτακτο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Τότε, είναι πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία. Ετσι, η Ελλάδα εξασφαλίζει μια αναβολή, αλλά τα προβλήματα παραμένουν και αυτό μπορεί να οδηγήσει τη Γερμανία να διαλύσει το δικό της σύνταγμα. Κατά συνέπεια, ξεσπά μια νέα κρίση με άγνωστα αποτελέσματα. Το τρίτο μονοπάτι έχει διττή κατεύθυνση κατά το αμερικανικό δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα υποβάλλει αίτηση για νέο πρόγραμμα και συμφωνία στις 28 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση που η πρότασή της γίνει αποδεκτή, τότε ακολουθούν κατά τους αμερικανούς αναλυτές τα αποτελέσματα του δεύτερου μονοπατιού. Στην περίπτωση όμως, που δεν επιτευχθεί συμφωνία, η βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες υπερκαλύπτεται και σταματά, έτσι, τα ελληνικά ομόλογα καλπάζουν και οι τα ευρωπαϊκά όργανα (και πολλοί άλλοι) χάνουν λεφτά. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα εγκαταλείπει το ευρώ.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
ελλαδα, θεμα, αλέξης τσίπρας, el pais, δανειακή σύμβαση, nytimes, guardian, τσιπρας, βρυξέλλες, νέα, χρεος, wsj, κραχ, σημαίνει, σόιμπλε, bild, monde, master, μερκελ, λύση, spd, bbc, υπουργοι, μνημονιο, αθηνα, economist, reuters, bloomberg, διηνεκές, ΕΚΤ, σαμαρας, τραπεζες, cnbc, συνταγμα, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , νεα κυβερνηση, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, μιλα, το θεμα, αιτηση, βερολινο, γερμανια, ηττα, ομολογα, πιεση, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, bbc, bild, bloomberg, cnbc, economist, el pais, guardian, nytimes, reuters, wsj, αρθρο, αλεξανδρα, εβδομαδες, βοηθεια, βρυξέλλες, γεγονος, γεφυρα, γινει, γινεται, δανειακή σύμβαση, δανειο, δευτερο, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, διηνεκές, δειχνει, δοθει, δωσει, δικτυο, διορια, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εξι, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, ερχονται, ευρωπη, ζητα, υποθεση, ηθικο, κραχ, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, λαθη, λεφτα, λύση, ληξη, λογια, ουρανος, προβληματα, προγραμματα, ρηξη, ρισκο, σειρα, σημαδια, σόιμπλε, τριτη, τιτλος, αγορες, δικαιωμα, ελληνικα, ετοιμη, χωρα, υπουργειο, μεινει, monde, οργανα, σημαίνει, spd
Τυχαία Θέματα