«Πυρετός» κρίσιμων διαβουλεύσεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη πενταμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και Μπενουά Κερέ, από την ΕΚΤ, τον οποίο αργότερα θα αντικαταστήσει ο Μάριο Ντράγκι, προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στις 8.00 το βράδυ. Τον μαραθώνιο των συσκέψεων στις Βρυξέλλες άνοιξε η συνάντηση, νωρίτερα, Τσίπρα-Γιούνκερ. «Προσερχόμαστε με στόχο να επιτύχουμε μια οικονομικά

βιώσιμη συμφωνία, να αφήσουμε πίσω τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα, να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς, να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αναδιανομή των βαρών και την πάταξη της φοροδιαφυγής», τόνισε ο πρωθυπουργός πριν από τη συνάντησή του με τον κ. Γιούνκερ. «Έχουμε πρόοδο αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε σήμερα συμφωνία», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε σήμερα ότι οι ελληνικές προτάσεις έχουν κατατεθεί και ότι προς το παρόν αποτελούν αντικείμενο αξιολόγησης από τους αρμόδιους παράγοντες των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών."Οι προτάσεις του (Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη) Τσίπρα μπορούν να γίνουν αποδεκτές", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αναφέρει στον ιστότοπό της η γαλλική εφημερίδα Liberation.

Εκτόξευση στο χρηματιστήριο Αθηνών άνω του 8%. Υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Σε θετικό έδαφος και οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ανακάμπτει η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Live από τις Βρυξέλλες οι εξελίξεις στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ. Η βρετανική Guardian γράφει πως «ο Τσίπρας κάνει παραχωρήσεις στο παρά πέντε πριν τις κρίσιμες συνομιλίες». Η εφημερίδα, επαναλαμβάνει πως θεωρεί επιτυχία της Αθήνας το ότι η συζήτηση διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο. «Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αισιοδοξούν», αναφέρουν οι FT. "Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιθυμία των εταίρων της να κρατήσουν ενιαία την Ευρωζώνη", γράφει η FAZ, στρατηγική που ο αρθρογράφος θεωρεί «λυπηρή και θρασεία». To Spiegel μιλά για «επιφυλακτικά αισιόδοξες αντιδράσεις» μετά τις πρώτες αναφορές από σήμερα το πρωί. Η ιταλική Repubblica, σημειώνει ότι «στο τέλος, η συμφωνία συμφέρει τους πάντες». «Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται προ μίας Συνόδου που μπορεί να σημαδέψει το μέλλον της ηπείρου», τονίζει η ισπανική El Pais.

Νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για να λάβει νέες αποφάσεις.

Χαμηλές προσδοκίες διατηρούν οι ΥΠΟΙΚ του Eurogroup

Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, προειδοποίησαν πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πριν από μία έκτακτη σύνοδο κορυφής που προβλέπεται να διεξαχθεί αργότερα σήμερα.

Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει "ουσιαστικές προτάσεις" από την τελευταία εβδομάδα και στις συνθήκες αυτές η σημερινή σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες "θα φέρει σχετικά λίγα πράγματα", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η σημερινή ημέρα θα δώσει την ευκαιρία για "μια πρώτη εκτίμηση", είναι "μια καλή βάση" για άλλες συζητήσεις, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την άφιξή του στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών των 19 στις Βρυξέλλες.

"Έχω πολύ λίγες ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα", δήλωσε ο ο φινλανδός Αλεξάντερ Στουμπ προτού συμμετάσχει σε μία σύνοδο του Eurogroup την οποία θα ακολουθήσει μία σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 19 χωρών της ζώνης του ευρώ το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Ο ιρλανδός ομόλογός του Μάικλ Νούναν δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει "πολύ λίγες προσδοκίες", εξηγώντας πως "η προετοιμασία δεν ήταν ιδανική" και κρίνοντας ότι είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ξανασυναντηθούν την Πέμπτη, πριν από μία νέα σύνοδο κορυφής, αυτή τη φορά των "28", στις Βρυξέλλες.

Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς Ντε Γκίντος εκτίμησε ότι είναι "απίθανο" να υπάρξει συμφωνία σήμερα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως "μένει λίγος χρόνος, όμως μένει [χρόνος]".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα