Τρούμπα ρουφάει τα νερά & τους...ανθρώπους

Αυτό έβαλε στοίχημα να αποτυπώσει πάνω στη σκηνή ο Νίκος Μαστοράκης και το κέρδισε. Κάνοντας ο ίδιος ενδελεχή έρευνα, μελετώντας ιστορικές πηγές και λογοτεχνικά κείμενα πειραιωτών συγγραφέων προκειμένου να μεταφέρει το κλίμα τού Πειραιά της δεκαετίας του ’50, κατάφερε να δώσει μια ολοζώντανη εικόνα της κακόφημης, πλην εμβληματικής, Τρούμπας.
Μια τρόμπα νερού τοποθετημένη από τη δεκαετία του 1860 σε μια στέρνα στη διασταύρωση της σημερινής λεωφόρου 2ας Μεραρχίας με την παραλιακή, από την οποία αντλούσαν νερό τα τότε
ατμόπλοια του λιμανιού, έδωσε στην περιοχή το όνομα Τρούμπα. Ένα όνομα που συνδέθηκε με πορνεία, μαστροπούς, χασισοπότες, εγκλήματα και λαθρεμπόριο και που ταυτόχρονα αποτελούσε τον καθρέφτη μιας Ελλάδας που μαστιζόταν από τη φτώχεια, τον αναλφαβητισμό και τις μετεμφυλιακές πολιτικές συγκρούσεις.
Ο Νίκος Μαστοράκης, έχοντας δημιουργήσει ένα «ασφυκτικό» σκηνικό, το οποίο αποπνέει εξαθλίωση και παρακμή, δίνει από τα πρώτα λεπτά το στίγμα της παράστασης: στήνει ένα θεατρικό περιβάλλον δυσωδίας, εκμετάλλευσης και απόγνωσης, που σε καθηλώνει. Μέσα από σκληρό ρεαλισμό, και μακριά από κάθε εξιδανίκευση, παρουσιάζει την πραγματική εικόνα εκείνης της εποχής και με «ψυχαναλυτικό νυστέρι» ανατέμνει την ψυχή των γυναικών μέσα στα σπίτια με τα κόκκινα φανάρια που δίνουν παράνομα φιλιά.
Αξιοι «συνοδοιπόροι» του σκηνοθέτη, οι ηθοποιοί της παράστασης, οι οποίοι με τις πολύ καλές και άριστα ζυγισμένες ερμηνείες τους καταφέρνουν -εκτός από θεατές- να μας κάνουν κοινωνούς της «αλήθειας» τους. Ακόμη κι αν ο ρόλος που υποδύονται οι πόρνες, οι μαστροποί και η τσατσά μάς «κάθονται πέτρα στο στομάχι», δεν παύουν να μας βάζουν σε συνεχή προβληματισμό για το ανθρώπινο είδος και τις συναισθηματικές ανάγκες του, για την επιθυμία του πλουτισμού που σε κάνει απάνθρωπο και για το όνειρο κάθε ατόμου να ξεφύγει από τη σκληρή καθημερινότητά του - πράγμα συνήθως δύσκολο, αν μια ολόκληρη κοινωνία, σάπια, βολεύεται στο να σε αφήνει να δυστυχείς.

Μαρίνα Παπαθεοδώρου

Ταυτότητα παράστασης
Διανομή
Καραναστάσης Διαμαντής
Κοράκης Κώστας
Λένα Μαρσέλα
Μανωλιδάκη Καίτη
Μαξίμου Αθηνά
Μουτάφη Ελισάβετ
Μπαξεβάνη Φωτεινή
Παπανδρέου Γιώργος
Σερέτη Νίκη
Χειλάκης Αιμίλιος

Συντελεστές
Διασκευή, σκηνοθεσία, σκηνικά, μουσική επιμέλεια: Νικος Μαστοράκης
Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου
Επιμέλεια κομμώσεων: Χρόνης Τζήμας
Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα βαμβακάρη
Keywords
Τυχαία Θέματα