Τρόικα για λιτότητα στην Ιρλανδία

Το ΔΝΤ και η ΕΕ (συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ) παραμένουν ικανοποιημένοι από την εφαρμογή από την ιρλαδική κυβέρνηση του προγράμματος για την οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, επιθυμούν όμως απο κοινού και νέα μέτρα ενθάρρυνσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με την έκτη κατά σειράν έκθεση των εμπειρογνωμόνων τους, σήμερα στο Δουβλίνο, στο τέλος περίπου 10ήμερης επίσκεψης.

Η "τρόικα" επισημαίνει ότι "παρουσιάζει στοιχεία εδραίωσης η εφαρμογή του προγράμματος" δημοσιονομικής λιτότητας,

έναντι του οποίου το Δουβλίνο έχει από το 2010 συμφωνηθεί να λάβει συνολική βοήθεια 85 δισ.ευρώ.

Αντιμέτωπη με τον εγκλωβισμό της εθνικής οικονομίας σε υφεσιακό κύκλο, όπως συμβαίνει με τις οικονομίες και άλλων μελών της 17μελούς ευρωζώνης, "η ιρλανδική οικονομία έχει μπροστά της σήμερα πολυάριθμες προκλήσεις" και θα πρέπει να "εξετάσει τα μέτρα, που θα βοηθήσουν, ώστε να ξαναμπεί η οικονομία της σε αναπτυξιακή τροχιά".

Σχετικά, η "τρόικα" χαιρετίζει τη συγκρότηση από την κυβέρνηση στο Δουβλίνο μιάς "ομάδας εργασίας", αποστολή της οποίας θα είναι ακριβώς η εξέταση τέτοιων μέτρων.

"Στόχος είναι με διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, να μεγιστοποιηθούν η ανταγωνιστικότητα και η ευελιξία της οικονομίας της Ιρλανδίας", παρατηρεί επίσης η "τρόικα".

Το αίτημα για τόνωση της ανάπτυξης στην Ιρλανδία συνάδει με την αναζωπύρωση του δημόσιου διαλόγου, σε όλη την ευρωζώνη, ότι επείγει να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα, όμως πρέπει "να αναζητηθούν παράλληλα τα κατάλληλα μέσα, για να ανακάμψει και η οικονομία της".

Για φέτος, η "τρόικα" προβλέπει για την Ιρλανδία ανάπτυξη 0,5% , παρά την τωρινή ύφεση.

Χαιρετίζει η "τρόικα" ότι ενώ ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα της Ιρλανδίας ήταν αυτό να περιοριστεί για όλο το '11 στο 10,6% του ΑΕΠ, εντούτοις τελικά η πραγματικότητα ήταν πιό 'ρόδινη'--το τελικό έλλειμμα δεν ξεπέρασε το 9,4% του ιρλανδικού ΑΕΠ, χάρη σε συνδυασμό υλοποίησης μέτρων αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα