Τρίτη ημέρα απωλειών για τον S&P

Στα χαμηλά της ημέρας ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 και τον τεχνολογικό Nasdaq να συμπληρώνουν τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν σήμερα οι μακροοικονομικές ανακοινώσεις σε Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες επιβραδύνουν.

Την ίδια στιγμή η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών

των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αυστηροποίηση του φορολογικού συστήματος στην προσπάθεια του να σταματήσει το φαινόμενο της μετακίνησης της φορολογικής έδρας από αμερικανικές επιχειρήσεις έπληξε το επενδυτικό κλίμα, υποχρεώνοντας σε απώλειες ορισμένες επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας που έχουν δρομολογήσει τέτοιες συμφωνίες.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 116,81 μονάδες (0,68%) κλείνοντας στις 17.055,87 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 19,00 μονάδων (0,42%) και έκλεισε στις 4.508,69 μονάδες.O S&P 500 σημείωσε πτώση 11,52 μονάδων (0,58%) κλείνοντας στις 1.982,77 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones μόνο η JP Morgan Chase έκλεισε σε ανοδικό έδαφος κερδίζοντας 0,03 δολ. ή 0,05% στα 60,94 δολ. Οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η UnitedHealth Group Incorporated (-1,34%), η The Travelers Companies (-1,11%) και η Walt Disney (-1,10%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση υποχωρώντας κατά 0,03 δολ. ή σε ποσοστό 1% και έκλεισε στα 3 δολ.

Στις ΗΠΑ, ο μεταποιητικός δείκτης PMI παρέμεινε στις 57,9 μονάδες το Σεπτέμβριο, αμετάβλητος από τον Αύγουστο. Για το τρίτο τρίμηνο του 2014 ο μεταποιητικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 57,2 μονάδες που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της έρευνας στις αρχές του 2007.

"Ο προκαταρκτικός δείκτης PMI δείχνει έναν ακόμα μήνα εντυπωσιακής ανάπτυξης στην αμερικανική μεταποιητική οικονομία", δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. "Το τρίτο τρίμηνο συνολικά έχει γνωρίσει την ισχυρότερη επέκταση από την έναρξη ανάκαμψης του κλάδου από την χρηματοοικονομική κρίση".

Επιπλέον, η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να βελτιώνεται το Σεπτέμβριο στην περιοχή του κεντρικού Ατλαντικού, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Όπως ανακοίνωσε η Federal Bank of Richmond, ο μεταποιητικός δείκτης ενισχύθηκε στις 14 μονάδες από 12 μονάδες τον Αύγουστο. Σημειώνεται πως μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Ακόμη, πτώση 0,6% σημείωσαν οι πωλήσεις των αλυσίδων καταστημάτων τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Σεπτεμβρίου από την αντίστοιχη περίοδο του Αυγούστου, σύμφωνα με τον τελευταίο δείκτη της Redbook Research.

Σε ετήσια βάση οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4,1%.

Τέλος, μικρή αύξηση 0,1% σημείωσαν οι τιμές τον αμερικανικών κατοικιών τον Ιούλιο από τον προηγούμενο μήνα, επιβραδύνοντας από τον Ιούνιο όταν είχαν σημειώσει άνοδο 0,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στεγαστικής Χρηματοδότησης (FHFA).

Σε ετήσια βάση οι τιμές των κατοικιών σημείωσαν άνοδο 4,4%, όπως ανακοίνωσε η FHFA.

Επιβαρυντικά για το σημερινό κλίμα είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε νωρίτερα η Markit για την ευρωζώνη και έδειξαν απρόσμενη πτώση, στο χαμηλότερο επίπεδο αυτού του έτους, της δραστηριότητας τόσο στον κλάδο μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών το Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit, υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 50,5 μονάδες από τις 50,7 μονάδες τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων. Ο PMI υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 52,8 μονάδες από τις 53,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, με τους οικονομολόγους να έχουν κάνει λόγο για 53 μονάδες.

Η ευχάριστη έκπληξη ήρθε από την Κίνα, όπου ο δείκτης δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο εμφάνισε μέτρια άνοδο, έπειτα από μια σημαντική επιβράδυνση τον Αύγουστο, γεγονός που ενδέχεται να χαλαρώσει τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της HSBC, ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στις 50,5 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 50,2 μονάδες τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα