Τριήμερο πένθος για τους 97 νεκρούς

Τριήμερο πένθος στην Τουρκία, και αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην Άγκυρα, μετά την πρωτοφανή για τη χώρα βομβιστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου, με 97 νεκρούς. Η καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Κυριακή την Τουρκία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σελαμί Αλτινόκ δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα λαμβάνει επιπλέον μέτρα ασφαλείας έπειτα από τη διπλή βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στην Άγκυρα, την μεγαλύτερη στην ιστορία της χώρας, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk.

Το

φιλο-κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κάνει λόγο για 128 νεκρούς από τις επιθέσεις αυτοκτονίας κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας, αλλά χθες το βραδυ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 97.

Χθες, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου, αλλά λόγω των αυξημένων κινδύνων θα ενισχυθούν περαιτέρω--όπως είπε-- τα μέτρα ασφαλείας στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά ο πρωθυπουργός φωτογράφισε ως πιθανούς δράστες είτε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), είτε τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή το ακροαριστερό Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP - C).

Από την πλευρά του, το HDP επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση και κάνει λόγο για προβοκάτσια από τους κύκλους του προέδρου Ερντογάν.

Η καγκελάριος Μέρκελ θα επισκεφθεί την Κυριακή την Τουρκία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ θα μεταβεί την Κυριακή στην Τουρκία για μια επίσκεψη αφιερωμένη στην πόλεμο στη Συρία, στην προσφυγική κρίση, καθώς και στον "αγώνα κατά της τρομοκρατίας" μετά τη διπλή αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπός της.

"Οι συνομιλίες αυτές (με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου) θα αφορούν κυρίως τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, την κατάσταση στη Συρία, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης καθώς και διμερή θέματα", δήλωσε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Τουρκία: Το AKP ανέστειλε τις προεκλογικές συγκεντρώσεις

Το τουρκικό κυβερνών κόμμα AKP ανέστειλε έως την Παρασκευή τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου ως απάντηση στη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 97 ανθρώπων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Ομέρ Τσελίκ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσελίκ δήλωσε πως μερικές από τις επόμενες συγκεντρώσεις του κόμματος θα πραγματοποιηθούν με κεντρικό σύνθημα "ενότητα εναντίον της τρομοκρατίας".

Το PKK θα τηρήσει τη δέσμευσή του για εκεχειρία

Κορυφαίος διοικητής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) δήλωσε πως τα μέλη της οργάνωσης θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσαν το σαββατοκύριακο στη μνήμη των σχεδόν 100 ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τις βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με ειδησεογραφικό ιστότοπο που πρόσκειται στο PKK.

Το πρακτορείο ειδήσεων Firat μετέδωσε πως ο Μουράτ Καραγιλάν δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι τα μέλη του PKK δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν επιθέσεις στην Τουρκία αν δεν δεχθούν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποιούν πορεία

Εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζουν αντικυβερνητικά συνθήματα πραγματοποιούν σήμερα πορεία προς ένα τζαμί σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των κηδειών θυμάτων της διπλής επίθεσης καμικάζι στην Άγκυρα που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 97 ανθρώπων.

Στις κηδείες επρόκειτο να παραστεί ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το οποίο υποστηρίζει πως ήταν ο στόχος των βοβμιστικών επιθέσεων και έχει κατηγορήσει τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση.

Ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών εξοπλισμένες με εκτοξευτήρες νερού και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν λάβει θέσεις καθώς το πλήθος, που φωνάζει "Κλέφτη, δολοφόνε, Ερντογάν" και κρατάει σημαίες του HDP, κατευθύνεται προς το τέμενος στην εργατική συνοικία Ουμρανίγε της Κωνσταντινούπολης.

Πορεία διαμαρτυρίας στα κατεχόμενα

Με συνθήματα, όπως «ντροπή» και «θα σας μάθουμε ανθρωπισμό», η «Πλατφόρμα Ειρήνης» οργάνωσε πορεία στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, καταδικάζοντας την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Στην πορεία, πήραν μέρος εκατοντάδες άτομα και σε ψήφισμα, που εγκρίθηκε, επιρρίπτεται ευθύνη για την επίθεση στο τουρκικό κράτος.

Εξάλλου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, με δήλωσή του, εξέφρασε θλίψη για την επίθεση στην Άγκυρα και ευχήθηκε να τεθεί τέρμα σε αυτά τα συμβάντα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα