Τρεις Σεφ στον Α9.84

Για την Επιστροφή στην Κουζίνα, τη νέα έρευνα του Αθήνα 9.84 μιλούν τρεις γνωστοί σεφ, ο Στέλιος Παρλιάρος, ο Βαγγέλης Δρίσκας και ο Ευτύχης Μπλέτσας και συμβουλεύουν για οικονομική μαγειρική.
Η έρευνα παρουσιάζεται ως το τέλος της εβδομάδας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» με τη Νόνη Καραγιάννη και το θέμα επιμελήθηκαν η Μαρία Παύλου, η Πανδώρα Παφίλη και η Χριστιάννα Κούσιου, οι οποίες κατέγραψαν πως

και γιατί, μικροί και μεγάλοι, διεκδικούν σήμερα, τον τίτλο του ΣΕΦ. Μόδα; Εκτόνωση; Οικονομία;

Ενδεικτικές είναι οι τοποθετήσεις των τριών γνωστών σεφ: του Στέλιου Παρλιάρου, ο οποίος μιλάει για «μόδα», του Βαγγέλη Δρίσκα, ο οποίος πιστεύει στη δημιουργία και την εκτόνωση και του Ευτύχη Μπλέτσα, ο οποίος αναδεικνύει την οικονομική μαγειρική, μέσα και από το site του www.cookingeconomy.gr.

Ο Στέλιος Παρλιάρος εκφράζει την άποψη ότι πρόκειται για μόδα, η οποία ωστόσο «δεν θα περάσει εύκολα» και μάλιστα ο ίδιος εκφράζει την επιθυμία, «αυτό να γίνει πιο σταθερό και να πάρει καλύτερη αξία».
Όσο για τους επίδοξους ζαχαροπλάστες έχει μια συμβουλή: «πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση στη συνταγή», καθώς όπως υποστηρίζει, μόνον έτσι θα τα καταφέρουν.

ΕΡ: Μπορούν όλοι να μαγειρέψουν και πολύ περισσότερο να φτιάξουν γλυκά;
Σ.Π: Ναι αν έχουν λίγο πειθαρχία και αυτο-συσκέντρωση στη συνταγή και σε αυτό που κάνουν νομίζω ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Γιατί το γλυκό επειδή είναι χημεία, θέλει ακρίβεια. Δε θέλει με τον τρόπο, όσο σηκώσει, όπως παλιά που έλεγαν «αχ σήμερα μου πέτυχε το κέικ». Γιατί τους πέτυχε σήμερα και την άλλη μέρα δεν τους πέτυχε; Γιατί είναι τελείως τυχαία η επιτυχία και για αυτό το λόγο όταν φτιάχνουμε καθημερινά ένα γλυκό δεν είναι αναγκαίο να το δοκιμάσουμε.  Ξέρουμε ότι θα πετύχει, γιατί ζυγίζουμε τα υλικά, ξέρουμε τις θερμοκρασίες, το χρόνο ψησίματος. Τα υλικά στην ζαχαροπλαστική είναι σταθερά, δεν είναι όπως την μαγειρική γιατί εκεί μπορεί να μην είναι καλά τα λαχανικά ή μαλακό το κρέας.

ΕΡ: Ο καλός ζαχαροπλάστης προϋποθέτει να είσαι καλός μάγειρας;
Σ.Π: Όχι απαραίτητα , αλλά αν θα μαγειρέψει ένας ζαχαροπλάστης, νομίζω να τα καταφέρει καλύτερα από έναν μάγειρα ο οποίος θα κάνει γλυκό. Γιατί συνήθως επειδή η μαγειρική είναι πιο ελεύθερη, θα πάει να κάνει το ίδιο και στην ζαχαροπλαστική και ίσως εκεί τα μπλέξει λίγο. Γι αυτό και οι καλοί μάγειροι δεν ανακατεύονται και πολύ με την ζαχαροπλαστική.

ΕΡ: Εσείς μαγειρεύετε;
Σ.Π: Ναι και πολλοί φίλοι μου μου λένε ότι μαγειρεύω καλύτερα από ότι κάνω γλυκά. Μαγειρεύω ερασιτεχνικά και τελείως από την φαντασία μου, γιατί μ αρέσει για μένα.

Μ.Π: Όλο αυτό το ενδιαφέρον που αυξήθηκε, πιστεύετε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και αυξήθηκε ή ήταν αποτέλεσμα των εκπομπών.
Σ.Π: Πιστεύω ότι ήταν αποτέλεσμα των εκδόσεων και των εκπομπών. Γιατί αυτό το ενδιαφέρον υπήρχε στην Ευρώπη πολύ έντονα. Έχω βιβλία από την δεκαετία του 70 που ήταν με τόση ακρίβεια δοσμένα που ο κόσμος έβλεπες ότι είχε ενδιαφέρον. Απλώς στην Ελλάδα δεν
Keywords
Τυχαία Θέματα