Τουρκία: Συνεχίζεται η δίκη των αστυνομικών

Πολλοί μάρτυρες επιβεβαίωσαν ενώπιον του δικαστηρίου της Καισάρειας (Καϊσερί) στην κεντρική Τουρκία χθες τις κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών που δικάζονται γιατί ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ένα 19χρονο φοιτητή στη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης το 2013.

Κατά τη δεύτερη ακροαματική διαδικασία της εμβληματικής αυτής δίκης για την καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική κυβέρνηση, δύο εκ των μαρτύρων στις καταθέσεις τους ακύρωσαν την εκδοχή των κατηγορουμένων, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι χτύπησαν τον Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ στο περιθώριο της διαδήλωσης στο Εσκισεχίρ
της δυτικής Τουρκίας στις 2 Ιουνίου του 2013.

"Είδα τον Αλί Ισμαήλ να ξυλοκοπείται στην πλάτη και το κεφάλι ξανά και ξανά. Έχασε την ισορροπία του, έπεσε κάτω και το κεφάλι του χτύπησε σε πέτρα. Μετά λιποθύμησε", δήλωσε ο Σεμίχ Μπερκαϊ Γιαπισί. "Μόλις άρχισε να ανακτά τις αισθήσεις του, ξυλοκοπήθηκε εκ νέου βίαια, με κλωτσιές στο κεφάλι", πρόσθεσε κατηγορώντας τους "αστυνομικούς που τον περίμεναν στην άλλη άκρη του δρόμου".

Ο Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ υπέστη εγκεφαλική αιμορραγία και υπέκυψε στα τραύματά του στις 10 Ιουλίου, ύστερα από 38 ημέρες σε κώμα.

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία της δίκης στις 3 Φεβρουαρίου, οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνται για το φόνο του Αλί μαζί με τέσσερις εμπόρους του Εσκισεχίρ οπλισμένους με μπαστούνια, είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά στις κατηγορίες σε βάρος τους, ορισμένοι μάλιστα είχαν αρνηθεί ότι ήταν παρόντες στα γεγονότα.

Ένας από τους κατηγορούμενους αστυνομικούς, ο Σαμπάν Γκοκπινάκ, πήρε το λόγο χθες για να ενοχοποιήσει τον μάρτυρα αυτόν. "Μέχρι ποιου σημείου μπορεί κανείς να εμπιστευτεί κάποιον που πήρε μέρος στις διαδηλώσεις", δήλωσε προκαλώντας την οργή των συγγενών του θύματος.

Ένας φίλος του Αλί Ισμαήλ Κορκμάζ επιβεβαίωσε κατόπιν την αγριότητα του ξυλοδαρμού του φίλου του, περιγράφοντας στην κατάσταση του Αλί όταν τον είχε συνοδεύσει στο νοσοκομείο. "Το αίμα κυλούσε στο πρόσωπό του που είχε γεμίσει μώλωπες", δήλωσε ο Τουρχάν Γκιουρλέρ. "Τον ρώτησα τι είχε συμβεί και μου απάντησε ότι τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι με ρόπαλα" και πρόσθεσε ο μάρτυρας "με ρώτησε που βρισκόμασταν ενώ κατευθυνόμασταν στο νοσοκομείο".

Όπως στην έναρξη της δίκης πριν από τρεις μήνες, τουλάχιστον χίλιοι διαδηλωτές, οι περισσότεροι νεαροί, είχαν συγκεντρωθεί όλη την ημέρα έξω από το δικαστήριο της πόλης, παρά την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας. "Η αστυνομία του AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) είναι ο δολοφόνος του Αλί" και "η νεολαία έρχεται, το AKP φεύγει", φώναζαν.

Οι γονείς του θύματος ευχήθηκαν οι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν αυστηρά. "Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι τέλους", δήλωσε η μητέρα του Εμέλ στον Τύπο σε μια διακοπή της συνεδρίασης.

Η οικογένεια Κορκμάζ είχε χθες την υποστήριξη του πατέρα ενός άλλου θύματος των ταραχών του Ιουνίου, του Μπερκάν Ελβίν. Το Μάρτιο, ο θάνατος του 15χρονου έφηβου ύστερα από 269 ημέρες σε κώμα μετά τα βαριά τραύματά του από άγριο ξυλοδαρμό των δυνάμεων καταστολής, προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"Ο γιος μου δολοφονήθηκε από την αστυνομία όπως ο Ισμαήλ. Θέλω να λάβω μέρος στη δίκη αυτή", δήλωσε ο Σαμί Ελβάν. Ωστόσο το δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την αγωγή του.

Η μέγιστη ποινή που μπορεί να επιβληθεί στους οκτώ κατηγορουμένους είναι η ισόβια κάθειρξη.

Ύστερα από τουλάχιστον 12 ώρες συνεδρίασης, το δικαστήριο όρισε την προσεχή συνεδρίαση στις 14 Ιουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα