Απροετοίμαστοι για τις φωτιές

Νωρίς – νωρίς φέτος είχαμε τις πρώτες φωτιές σε δασικές εκτάσεις και εκ των πραγμάτων τίθεται θέμα επάρκειας μέσων αεροπυρόσβεσης. Σύμφωνα με στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, η κατάσταση του γερασμένου στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών, είναι μάλλον προβληματική.

Υπεράνθρωπες προσπάθειες καταβάλουν οι τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, ώστε από τα 13 παμπάλαια πυροσβεστικά αεροσκάφη CL-215, να είναι έτοιμα για δράση πέντε ή και έξι στη καλύτερη περίπτωση. Ενώ από τα οχτώ εναπομείναντα πιο σύγχρονα CL-415, εκτιμάται ότι

θα είναι διαθέσιμα για αποστολές αεροπυρόσβεσης μόνο πέντε!

Οι πιλότοι και οι τεχνικοί των πυροσβεστικών αεροσκαφών της Π.Α. θα αναλάβουν και φέτος την ευθύνη της κατάσβεσης των πυρκαγιών σ΄όλη τη χώρα. Τα στελέχη της Π.Α. καλούνται να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, προκειμένου να καλύψουν ελλείψεις σε οργάνωση και μέσα πυρόσβεσης και να δώσουν και πάλι ένα δύσκολο αγώνα, προκειμένου να μη αφανιστεί ο δασικός πλούτος της χώρας μας από τις πυρκαγιές.

Σε επικοινωνία μας με στελέχη της Π.Α. , μας διαβεβαίωσαν ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι έτοιμη, όσον αφορά το προσωπικό και τις τεχνικές υποδομές, να εκτελέσει με ικανοποιητικό τρόπο αποστολές αεροπυρόσβεσης, αν και για την επάρκεια των ανταλλακτικών, δεν είχαμε εξίσου ισχυρές διαβεβαιώσεις. Επίσης και η ΕΑΒ δηλώνει πανέτοιμη, αν και αντιμετωπίζει προβλήματα με τις ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Πάντως η Π.Α. και η ΕΑΒ, έχουν διαμορφώσει έναν επαρκή σχεδιασμό επισκευών των ημερήσιων βλαβών, ώστε να υπάρχει αύξηση της διαθεσιμότητας των πυροσβεστικών αεροσκαφών κατά τη θερινή περίοδο.

Τα πληρώματά των πυροσβεστικών αεροσκαφών, βρίσκονται σε ετοιμότητα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Παράλληλα, εκτελούνται πτήσεις περιπολίας και δασοεπιτήρησης πάνω από όλη τη χώρα για τον έγκαιρο εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, από πυροσβεστικά, αλλά και από άλλα αεροσκάφη της ΠΑ (εκπαιδευτικά κλπ), ενώ τα αεροσκάφη που εκτελούν τις διάφορες αποστολές τους, ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές στην περίπτωση εντοπισμού κάποιας εστίας πυρκαγιάς. Αυτό εξασφαλίζει την έγκαιρη προειδοποίηση και την άμεση επέμβαση από τις επίγειες αλλά και τις εναέριες δυνάμεις συμβάλλοντας έτσι αποτελεσματικά στην προστασία του φυσικού μας πλούτου.

Τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ CL- 215, κατασκευής του ’60, τα οποία η χώρα μας αγόραζε συστηματικά μέχρι το 1988, δεν έχουν ανανεωθεί και παρουσιάζουν συχνές βλάβες, που όπως επισημαίνουν μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, σχετίζονται με την παλαιότητα, με αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένα για αρκετό διάστημα. Τα CL-215 θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια και να έχουν αντικατασταθεί με νέο στόλο, καθώς στο Δημόσιο η συντήρησή τους κοστίζει περισσότερο και από την αγορά νέων Καναντέρ! Τα αεροσκάφη αυτά, δεν μπορούν πλέον να πραγματοποιήσουν παρά μόνον μία αεροπυρόσβεση τη μέρα, ενώ δεν μπορούν να απογειωθούν, αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία συνηθισμένη σε περιόδους καύσωνα.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα