Το τέλος του κόσμου στο σινεμά

Ένα από τα αγαπημένα θέματα του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι αυτό που έχει να κάνει με το τέλος του κόσμου.

Φυσικές καταστροφές, ανθρωποειδή, ζόμπι και άλλα πολλά, κατά καιρούς «απειλούν» την ύπαρξή της ανθρωπότητας, μέσα από τη μεγάλη οθόνη.

Με αφορμή την παραφιλολογία για το υποτιθέμενο τέλος του κόσμου σήμερα
-βάση του ημερολογίου των Μάγια- ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και τη Βάνα Λυκομήτρου:

«Ο κινηματογράφος γενικότερα και κυρίως το Χόλιγουντ θεωρούν το τέλος του κόσμου σαν μια πολύ καλή αφορμή, καταρχήν για να στηθεί μια φαντασμαγορική περιπέτεια. Διότι τώρα στην εποχή των σπέσιαλ εφέ, μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ θεαματικό κινηματογραφικό τέλος του κόσμου. Το μεγάλο ατού της ιδέας αυτής είναι ότι μπορεί να διογκώσει το θέαμα. Γιατί στις ταινίες καταστροφής ουσιαστικά ο κόσμος τελειώνει. Μπορεί να είναι ο κόσμος των ηρώων που έχουμε κι αυτό μας κάνει να νιώθουμε όταν είμαστε στο σινεμά ότι τελειώνει και ολόκληρος ο κόσμος. Όταν αυτό λοιπόν μπορεί να γίνει πραγματικότητα κυρίως στις ταινίες π.χ. των κόμιξ ηρώων, αυτό είναι θεωρητικά το απόλυτο θέαμα, η απόλυτη απειλή που μπορεί να νιώσει ο θεατής. Έχουμε λοιπόν ταινίες φυσικής καταστροφής. Ο Αρμαγεδδών, η Ολέθρια σύγκρουση, το Μετά την επόμενη ημέρα. Επίσης σε άπειρες ταινίες ο πλανήτης απειλείται να καταστραφεί από εισβολή εξωγήινων. Μια κατηγορία ταινιών χρησιμοποιεί το τέλος του κόσμου σαν μια αφορμή να μιλήσει για το τέλος του ταξιδιού ενός ήρωα, όπως το Μέχρι το τέλος του κόσμου του Βέντερς. Υπάρχουν και περιπτώσεις με τέλος του κόσμου, σε μετα-αποκαλυπτικές ταινίες καταστροφής, όπως το Mad Max».
Keywords
Τυχαία Θέματα