Το τελευταίο σταυρόλεξο

Πέθανε χθες σε ηλικία 92 ετών ο αιδεσιμότατος Τζον Γκράχαμ, ο οποίος επί 50 χρόνια δημιουργούσε σταυρόλεξα για τη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» και ήταν γνωστός στους αναγνώστες με το ψευδώνυμο Αραουκάρια.

Τον Ιανουάριο, ο Γκράχαμ αποκάλυψε ότι πεθαίνει από καρκίνο με ένα παζλ που έβαλε σε όσους προσπάθησαν να λύσουν το σταυρόλεξό του. «Αραουκάρια», έγραψε, «έχει 18 καθέτως του 19, το οποίο αντιμετωπίζει με 13, 15». Όσοι έλυσαν το αίνιγμα ανακάλυψαν ότι η απάντηση στο 18 ήταν καρκίνος, στο 19 οισοφάγος και στο 13, 15 καταπραϋντική

φροντίδα.

Ο Γκράχαμ έφτιαξε το πρώτο του σταυρόλεξο για την «Γκάρντιαν» το 1958 και χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο το μεγάλο δέντρο της Βραζιλίας. Θεωρήθηκε ένας από τους καλύτερους δημιουργούς σταυρολέξων στην αγγλική γλώσσα, λόγω του ιδιαίτερου στιλ του, αλλά και επειδή έφτιαχνε θεματικά παζλ για ζητήματα τόσο διαφορετικά όσο η πρόβλεψη του καιρού για τα πλοία ή η 250η επέτειος από τον θάνατο του Μπαχ.

Γεννημένος στην Οξφόρδη, ο Γκράχαμ μελετούσε τους κλασικούς στο Κέμπριτζ πριν ενταχθεί στη RAF το 1942. Επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει Θεολογία και χρίστηκε ιερέας της Αγγλικανικής Εκκλησίας το 1948.

Στο τελευταίο σταυρόλεξό του, που δημοσιεύθηκε στο υπ' αριθμόν 26.107 φύλλο της εφημερίδας, άφησε επίσης ένα κρυμμένο μήνυμα. Η λύση για το 18 καθέτως «προειδοποίησε να μην παραβείς τη φιλοξενία που συνάντησα σε αφρικανική χώρα», ήταν: «ώρα να φεύγω».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Φωτό: The Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα