Το πρόγραμμα της ΕΛΣ

Πανελλήνιες και παγκόσμιες πρεμιέρες, αναβιώσεις αριστουργημάτων, συνεργασίες με ξένα θέατρα, καθώς και νέες μεγάλες παραγωγές μπαλέτου και όπερας, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2014-2015.

Την αυλαία σηκώνει στις 24 Οκτωβρίου, μια από τις δημοφιλέστερες όπερες του Μότσαρτ, το "Έτσι κάνουν όλες" σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη και σκηνοθεσία Ροδούλας Γαϊτάνου.

Στο φετινό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε νωρίτερα ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Μύρωνας

Μιχαηλίδης, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα, εντάσσονται μεταξύ άλλων:

-Η πρώτη πανελλήνια πλήρης σκηνική παρουσίαση της θρυλικής όπερας του Βάγκνερ "Τριστάνος και Ιζόλδη", σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου

-Σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση, η νέα όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη "Η φόνισσα" σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη

νέα παραγωγή μπαλέτου "Το χαμόγελο της Τζοκόντας, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι

-Η όπερα του Λέος Γιάνατσεκ "Η πονηρή αλεπουδίτσα"
και η επανάληψη της όπερας για παιδιά του Νίκου Κυπουργού "Προσοχή ο πρίγκηπας λερώνει"

Στο μεταξύ από φέτος καθιερώνεται ο θεσμός των ρεσιτάλ, η εκκίνηση του οποίου γίνεται με το μεγάλο αφιέρωμα στην θρυλική Ελληνοκαναδέζα υψίφωνο Τερέσα Στράτας, στις 28 Μαΐου.

Παράλληλα ρεσιτάλ με όπερες άριες και οπερέτες θα δώσει σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, ο διεθνούς φήμης μονωδός Άρης Αργύρης.

Επίσης συνεχίζεται ο πετυχημένος θεσμός της όπερας της βαλίτσας, με την Κάρμεν του Μπιζέ και τους Παλιάτσους του Λεονκαβάλο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Λυρική αυξάνει την παρουσία της στο Κέντρο επισκεπτών με συναυλίες τσέπης, μπαρόκ όπερα τσέπης και διαλέξεις, με ελεύθερη πάντα είσοδο.

Όσον αφορά στα οικονομικά της ΕΛΣ, ο κύριος Μιχαηλίδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως είπε, παρά το γεγονός ότι τον Φεβρουάριο του 2014 το συσσωρευμένο χρέος των 17 εκ ευρώ μηδενίστηκε, το χρέος αρχίζει να παράγεται ξανά, καθώς έχει μειωθεί κατά μεγάλο ποσοστό η κρατική επιχορήγηση, η οποία από 16 εκ. 800 χιλιάδες ευρώ που ήταν, πήγε στα 10 εκ. ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο του τέως Υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου.

"Αντιμετωπίζουμε τον εφιάλτη της έλλειψης ρευστότητας" είπε συγκεκριμένα ο κύριος Μιχαηλίδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα βρεθεί μια λύση, κάτι το οποίο υποσχέθηκε και ο υπουργός πολιτισμού.

Τέλος να πούμε ότι όπως ανακοινώθηκε , το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εξέφρασε την πρόθεση να προχωρήσει σε μια μεγάλη δωρεά προς τη Λυρική, δίνοντας 2.500.000 ευρώ για τη σεζόν 2014 -2015 και 2.500.000 ευρώ επιπλέον για την καλλιτεχνική περίοδο 2015 -2016.

Βάνα Λυκομήτρου

Keywords
Τυχαία Θέματα