Το κρισιμότερο Eurogroup μέχρι... το επόμενο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κυβέρνηση, ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα και στον απόηχο της συνέντευξης Βαρουφάκη στην ιταλική Corriere della Sera. Ο πρωθυπουργός, το απόγευμα του Σαββάτου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και με τον Γάλλο πρόεδρο. Ο κ. Τσίπρας

τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία της ΕΚΤ και επεσήμανε ότι η Ευρωτράπεζα ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει τη χώρα το ίδιο, ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Στουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Στη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο, οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Ακόμα, «κλείστηκε» άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει ραντεβού των ΥΠΟΙΚ και στην Αθήνα.

Τσίπρας: Περιμένουμε τις προτάσεις τους

Ενδεικτικό των προθέσεων της ελληνικής πλευράς είναι η συνομιλία που είχε, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» ο κ. Τσίπρας με στενούς συνεργάτες του, στη διάρκεια μίας από τις διαδοχικές συσκέψεις των τελευταίων ημερών.

«Κάναμε προτάσεις. Περιμένουμε τις δικές τους. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες σε μία διαπραγμάτευση που είναι κυρίως πολιτική. Δεν ζητάμε, συζητάμε».

Εξάλλου, πηγές του Μαξίμου σημείωναν χθες ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας και την επανεκκίνηση της οικονομίας.


Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες από Γιούνκερ

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε «όλο τον κόσμο», στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατανοήσει τη σοβαρότητα της κοινωνικής κατάστασης στην Ελλάδα.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η κατάσταση δεν θα συνεχίσει να επιδεινώνεται στην Ελλάδα. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δεν έχουν κατανοήσει όλοι, εντός της Ε.Ε., τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν σε ένα ή περισσότερα κράτη-μέλη ή σε κάποιο από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ο Γιούνκερ υπενθύμισε ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων στερείται κοινωνικής ασφάλισης, ότι η ανεργία είναι «στο υψηλότερο» επίπεδο κυρίως στους νέους.

Παράλληλα, απέκλεισε εκ νέου οποιαδήποτε έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, χαρακτηρίζοντας ένα τέτοιο σενάριο «ανεπανόρθωτη απώλεια για τη φήμη» του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ωστόσο, κάλεσε την Αθήνα να «σεβαστεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. Εάν η κυβέρνηση θέλει να δαπανά περισσότερα χρήματα, πρέπει να αντισταθμίζει με την εξοικονόμηση ή πρόσθετα έσοδα», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τα προγράμματα βοήθειας δεν πρέπει να είναι κατ΄ανάγκην λιγότερο απαιτητικές αλλά θα πρέπει να είναι «περισσότερο πολιτικές».

«Δεν είναι αποδεκτό ένας πρωθυπουργός να πρέπει να διαπραγματεύεται μεταρρυθμίσεις με αξιωματούχους. Ο ένας είναι αιρετός, οι άλλοι δεν είναι», πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ αποκλείει την έκδοση εντόκων μικρής διάρκειας

Δύο ημέρες μετά το αυστηρό μήνυμα Ντράγκι προς την Αθήνα, από την ΕΚΤ έκαναν σαφές ότι δεν θα εκδοθούν έντοκα γραμμάτια μικρής διαρκείας από την Ελλάδα, καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με παράνομη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μιλώντας στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung»,το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ επεσήμανε ότι δεν θα επιτραπεί και η αύξηση της Έκτακτης Βοήθειας Ρευστότητας.

«Δεν θα παραβιάσουμε την συνθήκη μας για χάρη της Αθήνας. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, όπως κάθε άλλη, να δεχθεί ότι η Ευρώπη είναι μια κοινότητα που βασίζεται σε κανόνες. Το μέλλον της Ελλάδας ανήκει στην Ευρώπη, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς τους ευρωπαϊκούς κανόνες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα