«Το Φως των Γραμμάτων» εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό Μουσείο

«Το Φως των Γραμμάτων», η έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και η οποία διοργανώνεται από κοινού με την πρεσβεία της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, παρουσιάζει σε εποπτικό υλικό τα σημαντικότερα βουλγαρικά σωζόμενα χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 10ο μέχρι τον 18ο αιώνα.Πρωτοπαρουσιάστηκε στη χώρα μας στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης,

από τις 28 Νοεμβρίου 2013 ως τις 2 Μαρτίου 2014 και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο των 1.150 χρόνων (που ήταν το 2013) από την αποστολή των Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία και τη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου. Με αφορμή τη συνεισφορά των δύο αγίων στον εκχριστιανισμό των σλαβικών λαών και στην ανάπτυξη του βουλγαρικού γραπτού πολιτισμού, η έκθεση καταδεικνύει επίσης τη στενή ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική σχέση της Βουλγαρίας με το Βυζάντιο. Αλλωστε, χάρη στη δημιουργία του σλαβικού αλφαβήτου στα τέλη του 9ου αιώνα ξεκινά η πνευματική ακμή της Βουλγαρίας και η συνεισφορά της στη δημιουργία της πολιτιστικής πολυμορφίας του σύγχρονου ευρωπαϊκού κόσμου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πλαισιωθούν από την ομιλία της δρα Vassia Velinova, τους χαιρετισμούς της δρα Αικατερίνης Δελλαπόρτα, διευθύντριας του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, καθώς και της πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, Emilia Kraleva. Ανοιχτή για το κοινό θα είναι από αύριο Τετάρτη 6 Μαΐου και θα διαρκέσει ως τις 8 Ιουνίου 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα