Το ελληνικό λάδι βοηθός της οικονομίας

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σε έγγραφό της αναφέρει δυο σημαντικά θέματα που αφορούν το Ελληνικό λάδι, και πως αυτό θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εθνική οικονομία, ώστε να βοηθήσει την χώρα να υπερβεί την οικονομική κρίση.

"Δυστυχώς, όλες οι συζητήσεις που διεξάγονται στον δημόσιο χώροσχετικά με την οικονομική και αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας,φαίνεται πως αγνοούν την σπουδαιότητα του ελαιόλαδου, αυτού τουσημαντικού προϊόντος και τα πολλαπλά υλικά οφέλη που μπορεί ναπροσφέρει στην ελληνική οικονομία".

Αυτό υπογραμμίζει η ΕθνικήΣυνομοσπονδία Ελληνικού

Εμπορίου σε έγγραφό της με το οποίο προτείνειδύο θεσμικά μέτρα για την αύξηση της συμβολής του ελαιολάδου στηνεθνική οικονομία.

Η ΕΣΕΕ επιπλέον σημειώνει ότι, η έως τώραπρακτική των ελληνικών κυβερνήσεων διαπνέεται, ως προς το θέμα τουελαιολάδου από μια αντιαναπτυξιακή λογική, αφού η διαχείριση αυτού τουπραγματικού θησαυρού γίνεται εκτός Ελλάδος.

Υπολογίζεται ότι μόλις το10% του παραγόμενου ελαιολάδου τυποποιείται και ότι το υπόλοιποεξάγεται χύμα σε τιμές που αποφασίζουν οι αγοραστές, οι οποίες πολλέςφορές δεν καλύπτουν ούτε καν το κόστος παραγωγής.

Η πικρή αλήθεια είναιότι το ποιοτικότερο ελαιόλαδο που παράγεται στον πλανήτη δεν μπορεί ναμπει με τον τρόπο και την τιμή που πρέπει στα ράφια των μεγάλωνσουπερμάρκετ της Ευρώπης.

"Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστευποχρεωμένοι να επιστρέψουμε σε μια κατάσταση στην οποία η ελληνικήοικονομία βρισκόταν πριν από 25- 30 χρόνια.

Η απαραίτητη ενίσχυση τηςεξαγωγικής προσπάθειας, ιδιαίτερα αυτής που σχετίζεται με την αγροτικήπαραγωγή, πρέπει να γίνει με την προώθηση μιας θεσμικά φιλελεύθερης,αναπτυξιακής νομοθεσίας.

Οι αρμόδιοι υπουργοί οφείλουν να ρωτήσουν τουςπαραγωγούς και τους εμπόρους του ελαιολάδου ως γνώστες των πραγματικώνδεδομένων της κατάστασης. Υπάρχουν εκτός των τειχών των υπουργείων τουςάνθρωποι που μπορούν να τους δώσουν τα φώτα τους αμισθί" υπογραμμίζει ηΕΣΕΕ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου προτείνει δύοθεσμικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν πολλαπλώς όλους όσουςσχετίζονται με την παραγωγή και διάθεση του εν λόγω προϊόντος αλλά καιτην ελληνική οικονομία εν γένει.

Το πρώτο θεσμικό μέτρο είναι ηνομοθετική εφαρμογή προς όλες τις τράπεζες για υποχρεωτική, αυθημερόνχρηματοδότηση με την εγγύηση του δημοσίου κάθε εξαγωγής τυποποιημένουελαιολάδου προς οιαδήποτε χώρα, όπως γινόταν πριν πολλές δεκαετίες,τότε που τα πενιχρά αποθέματα των τραπεζών χρηματοδοτούσαν τιςεξαγωγικές επιχειρήσεις με μειωμένο επιτόκιο κατά 60% και ό,τιπερίσσευε διατίθετο για τις λοιπές ανάγκες της οικονομίας.

Τοδεύτερο θεσμικό μέτρο σχετίζεται με την απορρόφηση του παραγόμενουπροϊόντος την ώρα της παραγωγής από πολυεθνικές οι οποίες τοαπαξιώνουν, σε τιμές που δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής. Άμεσοαποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να χειροτερεύει η ποιότητα τουπροϊόντος, αφού ο παραγωγός δεν έχει κίνητρο για να επενδύσει σεκαλύτερες καλλιέργειες.

Η πρότασή μα

Keywords
Τυχαία Θέματα