Ο Δ. Κυριτσάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, μίλησε στις 13/9 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:
«Ήδη πριν από την τρόικα και τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουμε περιέλθει σαν χώρα, από το 2008, η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά από έρευνα, συνέταξε μία κανονιστική διάταξη στην οποία παραθέτονταν όλες οι προτάσεις που, κατά την επιτροπή, θα μπορούσαν να άρουν τις στρεβλώσεις και γενικότερα να εξυγιάνουν την αγορά των καυσίμων. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα έχουν

ήδη υλοποιηθεί, μένουν όμως ακόμα τρεις προτάσεις οι οποίες είναι καθοριστικές. Αποφασίσαμε να κάνουμε επικαιροποίηση στο θέμα της παλιάς κανονιστικής, για να δούμε τι ακριβώς πρέπει να γίνει για να υπάρξει κάποιος εξορθολογισμός».

* Για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ήδη σε εταιρείες:

«Πράγματι έχουν επιβληθεί πρόστιμα της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί, δηλαδή τα 150 εκατομμύρια ευρώ, όμως η υπόθεση 64 εκατομμυρίων εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια... Όσων όμως έχουν ξεκαθαρίσει και έχουν τελεσιδικήσει με μέριμνα των αρμόδιων εφοριών αλλά και την δική μας συνεχή επαγρύπνηση, έχουν εισπραχθεί"

* Για τα καρτέλ:

«Έχουμε σωρεία γνωμοδοτήσεων, δηλαδή πάνω από σαράντα επαγγέλματα που έχουν μπει στην αξιολόγηση της επιτροπής και έχουμε κάνει γνωμοδοτήσεις στις οποίες διατυπώνουμε τις προτάσεις μας. Ποιες αγκυλώσεις πρέπει να καταργηθούν, ποιες πρέπει να βελτιωθούν και σε ποιες πρέπει να εξαλειφθεί η γραφειοκρατία».

Δημοσιογράφος: Έχει ενισχυθεί η λειτουργία του ανταγωνισμού στην χώρα μας αλλά και της επιτροπής σας;

Δ. Κυριτσάκης: «Από πλευράς στελεχιακού δυναμικού, έχουν προσληφθεί 36 επιστήμονες και ήδη έχουν ριχτεί στην μάχη και έχουμε τα αποτελέσματα. Για να έχουμε στην Ελλάδα ένα αποτέλεσμα -γιατί εμείς δεν είμαστε μάγοι, ούτε έχουμε μαγικά ραβδιά-, και η επιτροπή ανταγωνισμού να είναι άκρως αποτελεσματική, ώστε να έχει ο πολίτης μια εμπιστοσύνη και να γνωρίζει ότι όσοι έχουν κάποια εμπλοκή στο όλο σύστημα διακίνησης είτε των τροφίμων είτε στα καύσιμα και συναντούν κάποια προβλήματα, να είναι δίπλα στους πολίτες. Όμως πρέπει και οι ίδιοι να συνεργάζονται να μην ρίχνουν τις ευθύνες σε άλλους. Αυτή η διάχυση της υποχρέωσης ανάληψης ευθύνης δημιουργεί μόνο προβλήματα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα