Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών καταλύτης εξελίξεων

Του Χρήστου Καπούτση

Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, θα έχει «μηδενικές επιπτώσεις». Επιτέλους, να καταρρεύσει ο «μύθος» της ανάμειξης των αμερικανών στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα


Ισοπαλία καταγράφουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τους υποψήφιους Προέδρους Μπάρακ Ομπάμα

και Μίτ Ρόμνεϊ. Και οι δύο συγκεντρώνουν  ένα ποσοστό περίπου στο 47%, στην κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ.  Όμως, σύμφωνα με τους εκλογολόγους, ο Αμερικανός πρόεδρος  ο  Μπάρακ Ομπάμα έχει μικρό προβάδισμα σε τρεις κρίσιμες πολιτείες.
Συγκεκριμένα, σε αυτούς «που πιθανώς θα ψηφίσουν», ο Ομπάμα έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου κατά 3% στη Βιρτζίνια, και 2% στη Φλόριντα και το Οχάιο, έναντι του Ρόμνει.
Πάντως στην παράσταση νίκης, δηλαδή , ανεξαρτήτως του ποιον τελικά θα ψηφίσουν, οι αμερικανοί πιστεύουν σε ποσοστό περίπου 52% , ότι τελικά «ο Ομπάμα θα νικήσει». Σε λίγες ώρες θα ξέρουμε...

Ελλάδα - Κύπρος - ΗΠΑ

Ερώτημα ελληνικό: Το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, αν δηλαδή ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα είναι ο Ομπάμα ή ο Ρόμνει, θα έχει επιπτώσεις, στις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα και  στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, θα έχει «μηδενικές επιπτώσεις». Επιτέλους,  να καταρρεύσει ο «μύθος» της ανάμειξης των αμερικανών στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Σε διμερές επίπεδο, σε επίπεδο ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αυτές δεν μπορεί να εκτιμηθούν μονομερώς, αλλά σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,  των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Στο γενικό πλαίσιο των  στρατηγικών  επιλογών και προτεραιοτήτων  των αμερικανών σε αυτή την κρίσιμη  περιοχή, θα πρέπει να ενταχθούν και οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Αμερικανική Εξωτερική πολιτική:  Η διαφορά των δύο υποψηφίων Προέδρων του Ομπάμα με τον Ρόμνεϊ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής , είναι σημαντική.

Στη διακυβέρνηση Ομπάμα η διπλωματία θα προηγείται του πολέμου, η πολιτική , οι διαπραγματεύσεις, οι συνομιλίες , το Διεθνές Δίκαιο,  θα έχουν προβάδισμα έναντι των στρατιωτικών επεμβάσεων.  Εκτιμάται ότι, η επανεκλογή του Ομπάμα θα συμβάλει στη διατήρηση ενός λιγότερο συγκρουσιακού περιβάλλοντος στη Βόρεια Αφρική, την Α. Μεσόγειο  και τη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει  ήδη τερματίσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ και σχεδιάζει να  απεγκλωβίσει τα αμερικανο-νατοϊκά στρατεύματα,  από την ανοιχτή πληγή, του  Αφγανιστάν. Έστω και με 10 χρόνια καθυστέρηση οι αμερικανοί «έμαθαν» ότι δεν μπορεί να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν με τη στρατιωτική βία. Το «μάθημα» όμως «κόστισε» πολλά σε χρήματα και σε ανθρώπινες ζωές, όχι μόνο των Ταλιμπάν, αλλά και αμερικανών πεζοναυτών.

Εκτιμάται ότι εφόσον επανεκλεγεί ο Ομπάμα , δεν θα συναινέσει στην επιλογή των νεοσυντηρητικών κύκ
Keywords
Τυχαία Θέματα