Το Argo καλύτερη ταινία

Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα πραγματοποίησε εμφάνιση-έκπληξη στην 85η τελετή των βραβείων Όσκαρ, μέσω βιντεοοθόνης, από την Ουάσινγκτον για να ανακοινώσει το νικητή στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας.

«Καλωσήρθατε στον Λευκό Οίκο», είπε η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα από την προεδρική κατοικία, φορώντας ένα ασημί φόρεμα, μετά τη σύντομη εισαγωγή του Τζακ Νίκολσον,

ο οποίος βρισκόταν στη σκηνή του Dolby Theater.

Η Μισέλ Ομπάμα έκανε λόγο για ταινίες που «ανυψώνουν το πνεύμα και διευρύνουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε», προτού συγχαρεί όλους του υποψήφιους.

«Οι εννιά αυτές ταινίες μας ταξίδεψαν στο παρελθόν και σε όλον τον κόσμο, μας έκαναν να γελάσουμε, να κλάψουμε, να γραπωθούμε από τις πολυθρόνες μας», είπε χαρακτηριστικά η κ. Ομπάμα.

«Μας έμαθαν πως η αγάπη μπορεί να θριαμβεύσει και να αλλάξει με καταπληκτικό τρόπο τη ζωή μας. Μας θύμισαν πως μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, αν πολεμήσουμε και αν βρούμε το θάρρος να πιστέψουμε στους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

Η Μισέλ Ομπάμα τόνισε τη σημασία της τέχνης στην εκπαίδευση των νέων «για να διευρύνουν την φαντασία τους, να ονειρεύονται ακόμα περισσότερο και να προσπαθούν για να φτάσουν τα όνειρά τους».

Αμέσως μετά άνοιξε τον φάκελο και ανακοίνωσε πως το βραβείο, το σημαντικότερο της βραδιάς, απονέμεται στην ταινία Argo του Μπεν Αφλεκ.

Λίγα λεπτά αργότερα έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter πως η εμπειρία της ήταν καταπληκτική και συνεχάρη τους συντελεστές του Argo.

Ο Μπεν Αφλεκ σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ταινίας δήλωσε ότι «συγκλονίστηκε» όταν είδε την Πρώτη Κυρία να ανακοινώνει τη νίκη του. «Όλα αυτά με συγκλόνισαν, ήταν μια τεράστια τιμή για μένα, ήταν τέλεια», τόνισε. Ακόμη, στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστούμε το υπ. Εξωτερικών που μας φιλοξένησε στη διάρκεια των γυρισμάτων. Ευγνώμων για τις εξαιρετικές υπηρεσίες και τη θυσία των Αμερικανών διπλωματών και των οικογενειών τους»!

Η φετινή έκπληξη ήταν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας στον Ανγκ Λι για τη «Ζωή του Πι».

Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου απονεμήθηκε στον Ντάνιελ Ντέι Λούις για τον «Λίνκολν» και εκείνο του Α΄Γυναικείου Ρόλου στην Τζένιφερ Λόρενς για τον ρόλο της στην ταινία «Οδηγός Αισιοδοξίας».

Ο Ντέι Λούις νίκησε τους Μπράντλεϊ Κούπερ (Οδηγός Αισιοδοξίας), Χιου Τζάκμαν (Οι 'Αθλιοι), Χοακίν Φίνιξ (The Master) και Ντένζελ Ουάσινγκτον (Flight) και έγραψε οσκαρική ιστορία, καθώς έγινε ο πρώτος ηθοποιός που έχει κερδίσει τρία Όσκαρ στην κατηγορία του Α' Ανδρικού Ρόλου.

Η Αν Χάθαγουεϊ -όπως ήταν αναμενόμενο- κέρδισε το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την ταινία «Οι Άθλιοι», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ.

Τέσσερα Όσκαρ κέρδισε η Ζωή του Πι (Οπτικών Εφέ, Καλύτερης Μουσικής, Φωτογραφίας, Σκηνοθεσίας), τρία οι Άθλιοι (Β' Γυναικείου Ρόλου, Ηχητικού Μιξάζ και Μέικ Απ) και τρία το Argo (Ταινίας, Μοντάζ και Διασκευασμένου Σεναρίου).

Από δύο κέρδισαν τα Django Unchained (Β' Ανδρικού Ρόλου και Πρωτότυπου Σεναρίου), Λίνκολν (Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης και Α' Ανδρικού Ρόλου) και Skyfall (Ηχητικού Μιξάζ μαζί με το Zero Dark Thirty- και Τραγουδιού).

Η αυστριακή ταινία «Αγάπη» κέρδισε την Κυριακή το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μάικλ Χάνεκε, η οποία θεωρείτο ένα από τα φαβορί, εξιστορεί τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης ενός ζευγαριού ηλικιωμένων στο Παρίσι, καθώς η γυναίκα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής της.

Καλύτερη ταινία κινουμένων σχεδίων το Brave, ενώ το Όσκαρ κοστουμιών απονεμήθηκε στην ταινία «Άννα Καρένινα».

Ιρανικές Αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν αποδίδουν τη βράβευση του "Argo" με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας σε πολιτικά κίνητρα.

Τα πρακτορεία Mehr and Fars τόνισαν πως η πολιτική διάσταση της βράβευσης αποκαλύφθηκε όταν η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα παρουσίασε το συγκεκριμένο βραβείο και ανακοίνωσε το νικητή.

Τα δύο πρακτορεία αναρωτιούνται γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε προηγούμενες τελετές και "συνέβη μόνο όταν μια αντι-ιρανική ταινία βραβεύεται".

Το πρακτορείο ISNA παρατηρεί με ειρωνεία πως η βράβευση του "Argo" και η παρουσία της Μισέλ Ομπάμα "δείχνουν πως τα κριτήρια των Όσκαρ είναι απολύτως μη πολιτικά".

Το Ιράν έχει επισημάνει πως και οι προηγούμενες διακρίσεις του "Argo" είχαν πολιτικά κίνητρα.

"Η ταινία δεν άξιζε ούτε από καλλιτεχνική, αλλά ούτε και από τεχνική άποψη τα βραβεία που κέρδισε και οι λόγοι που βραβεύτηκε ήταν αντι-ιρανικοί", τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο ιρανός υπουργός Πολιτισμού Μοχάμεντ Χοσεϊνί.

"Η ταινία είναι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και επιβολής της άποψης των ΗΠΑ", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Ιράν σχεδιάζει την...αντεπίθεσή του στο "Argo" με μια δική του υπερπαραγωγή με τον τίτλο "Joint Command" και θέμα τα γεγονότα της περιόδου 1979-80, αλλά και τη μυστική επιχείρηση που οδήγησε στην φυγάδευση από το Ιράν έξι αμερικανών διπλωματών.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα