«Προάσπιση του κράτους πρόνοιας»

Η αποφυγή της πτώχευσης του κράτους, η υπογραφή του μνημονίου διάσωσης και η στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, οι προτεραιότητες του νεοεκλεγέντος Πρόεδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με πρώτες δηλώσεις του.

Ο κ. Αναστασιάδης συγκέντρωσε το 57,5% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές.

Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57.48%. Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42.52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42%. Ο κ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ είπε ότι έδωσε αγώνα μέσα από «αντίξοες και άνισες συνθήκες, σε περιβάλλον όχι φιλικό, με πιέσεις, μηνύματα και διλήμματα που τέθηκαν στον κυπριακό λαό». Ο αγώνας συνεχίζεται για την προάσπιση του κράτους πρόνοιας, τα εργασιακά, για ισοπολιτεία και χρηστή διακυβέρνηση, πρόσθεσε. Τέλος επισήμανε ότι είχε ουσιαστικά τη στήριξη ενός κόμματος.

Συνέντευξη στους Financial Times

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τονίζει την ετοιμότητά του να ξαναρχίσει γρήγορα τις συνομιλίες με τους διεθνείς πιστωτές και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, έως τα τέλη Μαρτίου.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου δηλώνει σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times» ότι ένα κούρεμα καταθέσεων θα ήταν «καταστροφικό» για την Κύπρο και θα μπορούσε να είχε επιπτώσεις σε άλλες χώρες της ευρωζώνης και προσθέτει ότι ο Όλι Ρεν συμμερίζεται την άποψή του. «Θα επέφερε αβεβαιότητα και θα μπορούσε να απειλήσει την ίδια την ύπαρξη της ευρωζώνης. Ο τραπεζικός μας τομέας διαθέτει σημαντικά αποθέματα ρευστότητας και μπορεί να αναδιαρθρωθεί ως πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Επίσης, τονίζει ότι δεν είναι εφησυχασμένος ως προς το θέμα των κατηγοριών, κυρίως από τη Γερμανία, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. «Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε κάθε περαιτέρω βελτίωση κριθεί αναγκαία», αναφέρει σχετικά ο κ. Αναστασιάδης. Απορρίπτει ωστόσο ως «σύγκρουση συμφερόντων» την πρόταση περί ορισμού ιδιωτικής εταιρείας για να ελέγξει σχετικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της Κύπρου.

Σε άλλο σημείο εκφράζει την πεποίθηση ότι η Κύπρος αποτελεί «συστημικό ρίσκο» για την ευρωζώνη και πως θα χρειαζόταν μια συμφωνία εντός εβδομάδων για να τονωθεί ο τραπεζικός τομέας και να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μείνει η κυβέρνηση χωρίς ρευστό. «Χρειαζόμαστε έγκαιρη οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς επίσης και για την κάλυψη των άμεσων και μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών αναγκών», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης.

Η απεσταλμένη της βρετανικής οικονομικής εφημερίδας στη Λευκωσία σχολιάζει ότι η νίκη του Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε ανακούφιση στους περισσότερους ηγέτες της ΕΕ. Μεταξύ αυτών φέρεται να συγκαταλέγεται και η Αγκελα Μέρκελ, η οποία είχε έρθει σε «απόγνωση» με τον Δημήτρη Χριστόφια «που δεν έκλεισε συμφωνία με τους πιστωτές επί περισσότερο από ένα χρόνο» και «φλέρταρε» επανειλημμένα με τη Μόσχα ως εναλλακτική λύση στη διάσωση από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που έχουν γνωρίσει την ομάδα του νέου προέδρου έχουν εγείρει ανησυχίες για το ότι και ο ίδιος μοιάζει διστακτικός να προβεί «στις δραστικές ενέργειες που χρειάζονται» για να επιστρέψει η δημοσιονομική υγεία στη χώρα.

Οι «Financial Times» αναφέρουν πως ο νέος πρόεδρος της Κύπρου άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι προετοιμασμένος να συναινέσει σε ορισμένες από τις απαιτήσεις των διεθνών δανειστών, ιδίως ως προς τις «σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις» από τις οποίες ορισμένοι στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι μπορούν να συγκεντρωθούν έως και 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Θα θέλαμε να συζητήσουμε κατά πόσο μπορούμε να αναβάλουμε τις ιδιωτικοποιήσεις ίσως κατά τρία χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό της ανάκαμψης και την πρόοδο άλλων μεταρρυθμίσεων» δηλώνει ο κ. Αναστασιάδης. «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια... αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις ειρηνικές εργασιακές σχέσεις», προσθέτει ο νέος πρόεδρος.

Συγχαρητήρια απ' όλο τον κόσμο

Συγχαρητήριο τηλεγράφημα με ευχές για καλή επιτυχία στο έργο του απέστειλε προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Είμαι βέβαιος ότι η εκλογή σας θα ενδυναμώσει τις μακροχρόνιες προσπάθειες του κυπριακού ελληνισμού έχοντας ως στόχο τη δικαίωση των αγώνων για μια δίκαιη, αμοιβαία αποδεκτή, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή η Βουλή των Ελλήνων θα είναι πάντοτε δίπλα σας» τονίζει ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, ήταν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε σύντομες δηλώσεις του, ο κ.Πισσαρίδης τόνισε ότι «έχουμε πολλή δουλειά» για να πείσει η Κύπρος τους εταίρους της και να ανακάμψει η οικονομία, εκφράζοντας πάντως την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα. Σε ερώτημα των δημοσιογράφων για το ποιος θα είναι ρόλος του κ. Πισσαρίδη στη νέα κυβέρνηση απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Ν.Αναστασιάδη δήλωσε πάντως πρόθυμος να συνεισφέρει όπως μπορεί.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικοινώνησε με τον νέο εκλεγμένο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ο κ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπολογίζει στην συνεχιζόμενη δέσμευση της Επιτροπής να βοηθήσει την Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφερντ Μαρτένς , συνεχάρη προσωπικά τον Νίκο Αναστασιάδη για την νίκη του. «Η Κύπρος έχει τώρα έναν αξιόπιστο πρόεδρο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ομάδας του ΕΛΚ. Ανυπομονώ να καλωσορίσουμε τον Νίκο Αναστασιάδη στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ως το 16ο μέλος του ΕΛΚ που μετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τονίζεται σε ανακοίνωση του κ. Μαρτένς.

Συγχαρητήρια Κάμερον

Τα συγχαρητήριά του μετέφερε τηλεφωνικά στον νέο Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Επίσης, συγχαρητήρια εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ.

Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας ανέφερε ότι «η Βρετανία και η Κύπρος μοιράζονται μια μακρά ιστορία και απολαμβάνουν βαθιά ριζωμένες διμερείς σχέσεις που υποστηρίζονται από τους δεσμούς με την ΕΕ και την Κοινοπολιτεία».

Ο κ. Χέιγκ πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον κ. Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του και να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Τι λέει ο τουρκοκυπριακός Τύπος

Βασικό θέμα στον τουρκοκυπριακό τύπο αποτελεί η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη ως νέου προέδρου της Κύπρου.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» γράφει ότι ο Ν. Αναστασιάδης «δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά που αναμενόταν και ο Μαλάς τον δυσκόλεψε», σημειώνοντας ότι, ο κ. Αναστασιάδης αύξησε τα ποσοστά του κατά 12% σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών και ο κ. Μαλάς κατά 15,6%.

Ιδιαίτερη αναφορά στη δήλωση του νέου προέδρου με την οποία κάλεσε την Τουρκία «να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα από την Κυπρο και να εργασθεί για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος», κάνουν όλες οι εφημερίδες.

Η «Χαλκίν Σεσί» επισημαίνει τη δήλωση «για τη λύση χρειαζόμαστε τη βοήθεια της Τουρκίας» και γράφει ότι ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει στην επανένωση του νησιού, με την απόσυρση των στρατευμάτων της και την καλυτέρευση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η «Χαβαντίς» αφιερώνει δύο εσωτερικές σελίδες στις προεδρικές εκλογές, γράφοντας αναλυτικά τα στοιχεία των αποτελεσμάτων και δημοσιεύοντας φωτογραφίες από τη διαδικασία ψηφοφορίες του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά και άλλες.

Η «Κίπρις» γράφει στο πρωτοσέλιδό της ότι από τις 543.000 ψηφοφόρους περίπου οι 100.000 δεν πήγαν στην κάλπη και ο Αναστασιάδης κέρδισε με 57,48%.

Και με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
νίκος αναστασιάδης, financial times, κουρεμα καταθεσεων, μνημονιο, κυπρος, εκλογες, ακελ, διλήμματα, times, κουρεμα, τραπεζες, μερκελ, λύση, ΔΝΤ, βρυξέλλες, βουλη, νέα, ουίλιαμ, αποσυρση, μπε, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, εφημεριδα δημοκρατια, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αποσυρση αυτοκινητων 2011, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, κυπρος εκλογες, αποτελεσματα, χωρες, το θεμα, βουλη των ελληνων, γερμανια, ευχες, θεμα, κυπρου, οικονομια, προγραμμα, υγεια, φωτογραφιες, times, αισιοδοξια, ακελ, αμοιβαια, απε, βοηθεια, βρυξέλλες, δηλωση, δηλωσεις, διλήμματα, ευρω, ειπε, επιτυχια, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, λευκωσια, λύση, μηνυματα, μοσχα, νικη, νικο, μπε, ομαδα, ολι ρεν, ουσιαστικα, περιβαλλον, υπογραφη, σελιδες, συζητησουμε, συγχαρητηρια, τουρκια, τρια, αγωνας, δημητρης, financial times, ηγετες, χωρα, μεινει, μοιαζει, ουίλιαμ, πληροφοριες, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα