Το 2016 η πλήρης επιστροφή στις αγορές

«H πρώτη "επιδρομή" της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων θα γίνει στη βάση "δοκιμής και λάθους", ωστόσο αναμένουμε ότι η χώρα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές το 2016», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters. «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή -μετά από τα καλά νέα που είχαμε-
να εισέλθουμε στις αγορές», είπε. «Η διάθεση έχει αλλάξει δραματικά τελευταία. Αρκεί αν δείτε τι συνέβη στο Eurogroup -όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα».

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο Reuters πως η επιστροφή στις αγορές θα αφορά πιθανότατα ομόλογα πενταετούς διάρκειας, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ που θα εκδοθούν τον Ιούνιο, ωστόσο ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το ποσό, λέγοντας απλά πως η αρχική έκδοση θα είναι «μικρή». «Θα είναι μια διαδικασία δοκιμής και λάθους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, πρέπει πρώτα να ομαλοποιηθεί η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και δεύτερον να εξεταστεί η αντίδραση των αγορών καθώς κάποια στιγμή στο μέλλον η χώρα θα πρέπει να χρηματοδοτεί τις ανάγκες της εξ΄ ολοκλήρου από τις ξένες αγορές".

Ερωτηθείς για το αν η Αθήνα θα εξετάσει ενδεχόμενη δεύτερη έκδοση ομολόγων εντός του έτους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε: «Αν κρίνουμε πως οι αγορές είναι κατάλληλες για νέα έκδοση ίσως να την επιχειρήσουμε αλλά για την ώρα θεωρούμε την επικείμενη έκδοση δοκιμαστική».

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, υπήρχε τεράστια ανταπόκριση από ξένους επενδυτές για αυτή την έκδοση.

Ο ίδιος επανέλαβε πως η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των κεφαλαίων που θα λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης το επόμενο έτος και εξέφρασε την ελπίδα να μη χρειαστεί ούτε το 2016.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα