Το 1ο Φεστιβάλ «Creative Commons»

Το 1ο Creative Commons Festival της Αθήνας - #Οpen Creative Commons Greece @ FROWN - διοργανώνεται με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ και απευθύνεται τόσο στο κοινό όσο και στους ίδιους τους δημιουργούς.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν προβολές, εργαστήρια, συζητήσεις και performances Ελλήνων δημιουργών, των οποίων

η παραγωγή βασίζεται στη χρήση Ανοιχτού Λογισμικού, Ανοιχτών Αδειών, Ανοιχτού Hardware και ανήκουν στο Κίνημα του Ανοιχτού Κώδικα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το Διαδίκτυο αποτελεί μια νέα πλατφόρμα εργασίας για μουσικούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς και ακαδημαϊκούς που δεν ορίζεται πλέον μόνο από τους παραδοσιακούς κανόνες Πνευματικής Ιδιοκτησίας και τα όρια του υλικού κόσμου. Οι τεχνολογικές εξελίξεις πάντα επηρέαζαν την κοινωνία και διαμόρφωναν τον νόμο. Η περιπλοκότητα του παραδοσιακού νόμου copyright, εμπόδιο στο ιδανικό της δημιουργικής συνεργασίας και της ελεύθερης διανομής, δεν εφαρμόζεται στο Διαδίκτυο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε φαινόμενα πειρατείας και γενικότερης αβεβαιότητας στο τι γίνεται εκεί "έξω".

Το Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού (Open Source Movement), που δεν σχετίζεται με θέματα software μόνο, προάγει την νομιμότητα, την ανοιχτότητα, τον διαμοιρασμό και την επαναχρησιμοποίηση κώδικα, περιεχομένου, δηλαδή κειμένων, μουσικής, ταινιών, πληροφοριών, δεδομένων, αρχείων και γνώσης και μας εισάγει σε έναν κόσμο που λειτουργεί και πράττει βάσει ενός διαφορετικού συστήματος αξιών.

Ο κανόνας του Copyright (Αρχή της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) δίνει αυτόματα στον δημιουργό αποκλειστικά δικαιώματα πάνω στο έργο όπως την αναπαραγωγή, τη διανομή και την επεξεργασία (αλλαγή) αλλιώς "All rights reserved". Παρόλα αυτά, πολλοί δημιουργοί δεν συνειδητοποιούν ότι είναι οι μόνοι και πρώτοι ιδιοκτήτες του δημιουργήματος τους και τι δικαιώματα έχουν πάνω σε αυτό. Αυτό που έλειπε ήταν το νομικό, αλλά και τεχνολογικό εργαλείο για να μπορεί ο δημιουργός να διανείμει νόμιμα το έργο του όπως αυτός επιλέξει. Το εργαλείο αυτό είναι οι άδειες Creative Commons.

Οι άδειες Creative Commons κυκλοφόρησαν πρώτη φορά το 2002 και πλέον αποτελούν το πιο διαδεδομένο σύστημα Ανοιχτής Αδειοδότησης. Οι άδειες είναι τυποποιημένα νομικά συμβόλαια που οι δημιουργοί επισυνάπτουν ουσιαστικά στο τραγούδι τους, στο άρθρο τους ή σε οποιοδήποτε είδος περιεχομένου θέλουν να εκδώσουν ώστε ξεκάθαρα να εξουσιοδοτούν το διαμοιρασμό του με την ταμπέλα "some rights reserved".
Τα Creative Commons προσφέρουν στο κοινό ένα σύνολο αδειών για να διαλέξουν ανάλογα τις χρήσεις που θέλουν να επιτρέψουν πάνω στο περιεχόμενο τους. Όλες οι άδειες απαιτούν την Αναφορά στον Δημιουργό και περαιτέρω επιτρέπουν ή αποτρέπουν ανάλογα την αναπαραγωγή, την εμπορική χρήση και την επεξεργασία. Το κύριο στοιχείο των αδειών είναι ότι δίνουν τη δύναμη στον δημιουργό να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιηθεί το έργο του.

Η κοινωνική και οικονομική αξία του διαμοιρασμού περιεχομένου με Ανοιχτές Άδειες είναι πλέον γεγονός. Στην εκπαίδευση περιεχόμενο ανοιχτά αδειοδοτημένο ρίχνει σημαντικά το κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά εκπαιδευτικά εγχειρίδια. Στην επιστήμη και την ιατρική, η Ανοιχτή Πρόσβαση στην έρευνα μπορεί να σώσει ζωές και να ενθαρρύνει προσπάθειες για να λυθούν μέχρι τώρα προβλήματα.

Σε κυβερνητικό και φιλανθρωπικό επίπεδο, όπου τα χρήματα από την φορολογία των πολιτών και οι δωρεές που γίνονται προορίζονται για κοινωφελή έργα και έργα για το δημόσιο καλό, η ανοιχτή αδειοδότηση διασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα των επενδύσεων αυτών γίνονται διαθέσιμα ελεύθερα στο κοινό και μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Σε μεγάλους ιστότοπους, οι ενσωμάτωση των αδειών Creative Commons, δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να συμμετέχει και να συνεργαστεί στην δημιουργία πολιτισμού και κουλτούρας, να προσφέρει στην βελτίωση και στην περαιτέρω επεξεργασία εκπαιδευτικού υλικού, φωτογραφιών, μουσικής και ταινιών.

Στην Ελλάδα, η χρήση των Αδειών Creative Commons έχει αναγνωριστεί από τα ελληνικά δικαστήρια από το 2007 με πρωτοβουλία της Εταιρίας Ανοιχτού Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και έχει διαδοθεί από το κυβερνητικό επίπεδο μέχρι την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό.

Παρατηρείται ότι η ενημέρωση του κοινού σε θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ψηφιοποίησης και Διανομής είναι ελλειπής στο Ελληνικό κοινό, από την άλλη όμως υπάρχει μεγάλη δημιουργικότητα και παραγωγή περιεχομένου από Έλληνες δημιουργούς, καλλιτέχνες, εικαστικούς κτλ.

Μένοντας λίγο περισσότερο στις προβολές του 1ου Φεστιβάλ Creative Commons, αξίζει να σημειώσουμε ότι το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 15:00 θα πραγματοποιηθούν σχετικές προβολές μέσα από τις οποίες Έλληνες Δημιουργοί εξηγούν γιατί επιλέγουν άδειες Creative Commons.

Παράλληλα θα παρουσιαστούν ταινίες και ντοκιμαντέρ από το Nordic Creative Commons Film Festival 2013, καθώς και προβολές σχετικά με τη χρήση των αδειών και ομιλίες από Creative Commons Festivals παγκοσμίως.

Αλλά και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, επίσης στις 15:00, θα πραγματοποιηθεί το Workshop Creative Commons με τον δικηγόρο Πρόδρομο Τσιαβό (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τη Μαρία Μερτζάνη με θέμα: «Πνευματική Ιδιοκτησία στη Ψηφιακή Εποχή και οι Ανοιχτές άδειες Creative Commons». Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο Στάθης Αθανασίου, σκηνοθέτης του Α (Alpha) μιας εντελώς ανεξάρτητης, χρηματοδοτημένης από το κοινό (crowdfunded) ελληνικής ταινίας που διατίθεται με άδεια Creative Commons: www.alpha-movie.com

Το 1ο Φεστιβάλ Creative Commons Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, αυτό το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου, σε συνεργασία με την πλατφόρμα Frown και με την υποστήριξη της ΕΕΛ/ΛΑΚ σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT), συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου Enterprise Europe Network - Hellas, στην FROWN (Αγ. Ελεούσης 14 & Πρωτογένους, Ψυρρή, 213-0097547 - www.frowntails.com).

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ: www.creativecommons.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα