Την Πέμπτη από το υπουργικό το "νομοσχέδιο-σκούπα"

Με -απώτατο- χρονικό ορίζοντα την 9η Μαΐου, ήτοι δύο εικοσιτετράωρα πριν από το Eurogroup-ορόσημο για την επίτευξη της Συμφωνίας και την εκταμίευση πόρων για την Ελλάδα, κινείται πλέον το Μαξίμου.

Μετά το "λίφτινγκ" στην ομάδα του διαπραγματευτικού σχήματος και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Α. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση κινείται
εργωδώς για τη σύγκλιση με τους εταίρους, υπό επεξεργασία είναι πλέον "νομοσχέδιο- σκούπα" το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε και να παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό, σε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Στο μεταξύ, ο Α. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα (στις 15.00) για την πορεία της διαπραγμάτευσης την πολιτική γραμμματεία και το προεδρείο του κόμματος.

Νωρίτερα, την απεμπλοκή των διαδικασιών της διαπραγμάτευσης ανακοίνωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, αναφέροντας:

"Είμαστε κοντά σε συμφωνία που θα αναπτερώνει την οικονομία και την κοινωνία (...) και έντιμη λύση» (ΣΚΑΙ) ενώ πρόσθεσε:

«Σε αυτή τη φάση πηγαίνουμε σε μίνιμουμ συμφωνία για ξεμπλοκάρισμα της ρευστότητας, και η μεγάλη συμφωνία θα κλείσει από τον Ιούνιο και μετά», εξήγησε τονίζοντας ωστόσο ότι «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κυβέρνηση να υπογράψει κάποιο μνημόνιο».

Εξηγώντας τις "κόκκινες" γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, ο κ. Σακελλαρίδης, επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί σε καμία περίπτωση ομαδικές απολύσεις. Τόνισε επίσης ότι ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης προωθεί το ν/σ για τις εργασιακές σχέσεις.

Σχολιάζοντας ωστόσο την παραδοχή του Πρωθυπουργού κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη (Star) ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άμεσα συναρτώμενος με την πορεία της ελληνικής οικονομίας - άρα και της διαπραγμάτευσης, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ, επεσήμαμε: «Ο ΕΝΦΙΑ ο πιο άδικος φόρος που έχει επιβληθεί ποτέ... Τι λέμε εμείς αυτή τη στιγμή, για να μπορέσεις να αλλάξεις ένα φόρο που φέρνει μεγάλα έσοδα πρέπει να τον αντικαταστήσεις με άλλον φόρο για λόγους δημοσιονομικής σταθερότητας".

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προαναγγελθείσα τακτική ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναμένεται να κάνει "πρεμιέρα", την προσεχή Δευτέρα.

Τα μέτρα

Τo νομοσχέδιο «σκούπα» για την κωδικοποίηση των μεταρρυθμιστικών προτάσεων που περιέχει η «λίστα Βαρουφάκη» βασίζεται σε ελληνικές προτάσεις σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ. Δεν θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, την «κακή τράπεζα» ή αλλαγές σε συντελεστές ΦΠΑ και φόρο πολυτελείας στις κλίνες, καθώς και άλλα «αγκάθια» που μεταφέρονται για τον Ιούνιο.

Θα περιλαμβάνει μέτρα για την φορολογική διοίκηση, μέτρα που αφορούν την καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, αλλά και τον φόρο πολυτελείας της αρχικής λίστας. Τα άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν επίσης δημοσιονομικά ζητήματα, την φορολογική διοίκηση, τις δημοπρασίες των τηλεοπτικών συχνοτήτων, τη φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων, τη μεταρρύθμιση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

Πηγή: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα