Την Κυριακή η συνάντηση για το Κυπριακό

Τρεις ημέρες πριν από τη νέα τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό στο Greentree, και με δυσοίωνες τις προβλέψεις, αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη στις δέκα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας. Η συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, και τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, θα αρχίσει την Κυριακή και είναι προγραμματισμένο να

διαρκέσει τρεις ημέρες. Θα έχει δε τη μορφή της προηγούμενης τριμερούς στο απομονωμένο αγρόκτημα του Greentree στο Long Island.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύει κυβερνητική αντιπροσωπεία υπό τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέφανο Στεφάνου, ενώ ήδη αναχώρησαν από χθες τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας Νίκος Αιμιλίου και Τουμάζος Τσιελεπής.

Το πλαίσιο κινήσεων του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, δεδομένης και της δικής του σαφούς τοποθέτησης ότι η τριμερής πραγματοποιείται χωρίς να έχει επιτευχθεί η οποιαδήποτε πρόοδος από την προηγούμενη συνάντηση, έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο. Αυτό περιλαμβάνει σαφές «όχι» σε εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία  και μεσολάβηση για γεφύρωση θέσεων ή τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία στα ουσιώδη θέματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού.

Ο Ντερβίς Έρογλου αναχωρεί με τη σειρά του σήμερα για τη Νέα Υόρκη, μέσω Κωνσταντινούπολης. Χθες το βράδυ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τα τουρκοκυπριακά κόμματα, με αντικείμενο τις συνομιλίες για το Κυπριακό, είχε παραχωρήσει συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, και κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πηγαίνει στην τριμερή χωρίς πρόθεση να λύσει το Κυπριακό, αλλά με την ίδια τακτική που ακολουθεί να παίζει με το χρόνο. Σκόπιμα, είπε, πήγε στο Εθνικό Συμβούλιο και χρησιμοποίησε τα τέσσερα «όχι», για να πάει στη Νέα Υόρκη έχοντας τα χέρια του δεμένα.

Στο ίδιο μοτίβο και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάϊ. Χαρακτήρισε την τριμερή στο Greentree πολύ σημαντική και επέμεινε στο αίτημα της Τουρκίας για διεθνής διάσκεψη, λέγοντας πως θα ήταν θετικό εάν η συνάντηση στη Νέα Υόρκη άνοιγε το δρόμο για μια συνάντηση υψηλού επιπέδου, στην οποία θα συμμετείχαν τουλάχιστον η Τουρκία και η Ελλάδα. Επανέλαβε, παράλληλα, τις βολές ότι η ελληνοκυπριακής πλευρά δεν θέλει λύση, σε αντίθεση με την τουρκική η οποία, πρόσθεσε, επιθυμεί μια δίκαιη ομοσπονδιακή δομή, με ίσα δικαιώματα και διζωνικότητα.

ΠΗΓΗ: iKypros

Keywords
Τυχαία Θέματα