Μήνυμα ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ

Η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, μετά τις συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο
κ. Ρίκερ ανέφερε ότι η ΠΓΔΜ βρίσκεται στην ατζέντα των ΗΠΑ και αποτελεί θέμα συζήτησης στο ΝΑΤΟ εδώ και πολύ καιρό.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), ληφθεί υπ' όψιν από το ΝΑΤΟ σχετικά με την φιλοδοξία της ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία, ο κ.Ρίκερ σημείωσε: «Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Αυτό είναι γεγονός. Το ΝΑΤΟ όμως έχει τους δικούς του κανόνες και για τη λήψη αποφάσεων απαιτείται συναίνεση».

Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε χθες στα Σκόπια, μεταξύ άλλων, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στις συναντήσεις αυτές, εκτός της εκκρεμότητας της ονομασίας- σε συνδυασμό με την ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ- εξετάσθηκε και η πορεία των μεταρρυθμίσεων στη ΠΓΔΜ, με έμφαση στη λειτουργία του κράτους δικαίου και την ελευθερία του Τύπου.

Σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του κ.Ιβάνοφ, αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ενημέρωσε τον κ. Ρίκερ για το αποτέλεσμα των συναντήσεων του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη, και εξέφρασε την άποψη «πως η έλλειψη βούλησης εκ μέρους της ελληνικής ηγεσίας να ασχοληθεί σοβαρά με την υπέρβαση του ζητήματος της ονομασίας αποτελεί ανησυχητική εξέλιξη».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ.Ιβάνοφ ανέφερε ακόμη ότι «τα αντικειμενικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογία για την ελληνική πολιτική ηγεσία προκειμένου να αποφεύγει πρωτοβουλίες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε ακόμη τη δυσαρέσκεια του για «την απόφαση της Ελλάδας να διακοπεί η πρακτική της πραγματοποίησης υψηλόβαθμων διμερών συναντήσεων».
Keywords
Τυχαία Θέματα