Τιμητική διάκριση για την Μπιενάλε

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Πολιτισμό (European Cultural Foundation - ECF) τιμά την Μπιενάλε της Αθήνας με το βραβείο «ECF Princess Margriet» και την αναγνωρίζει ως μία τολμηρή πολιτιστική πρωτοβουλία.Η Μπιενάλε της Αθήνας θα μοιραστεί το βραβείο για το 2015 με το «Visual Culture Research Center» (Κίεβο,

Ουκρανία). Η κριτική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να τιμήσει αυτές τις δύο τολμηρές πολιτιστικές πρωτοβουλίες στην Αθήνα και στο Κίεβο. Η απονομή του βραβείου, των 25.000 ευρώ για κάθε νικητή, θα γίνει στις 31 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες. Παρούσες στην τελετή πρόκειται να είναι η πριγκίπισσα Margriet και η πριγκίπισσα Laurentien της Ολλανδίας.

Οι φετινοί νικητές επιλέχθηκαν χάρη στο έργο τους που καταπιάνεται με τον δημόσιο χώρο προσφέροντας πολύτιμες δυνατότητες ανάπτυξης της καλλιτεχνικής φαντασίας. Όπως αναφέρει το ECF, με την ανάδειξη των νικητών, ο οργανισμός «στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα για το μέλλον των ανεξάρτητων πολιτιστικών πρωτοβουλιών στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης, οι οποίες μας δείχνουν πόσο μπορεί να μας επηρεάσει και να μας αλλάξει ο πολιτισμός, ακόμη και κάτω από τις πιο δύσκολες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες». Με αφορμή την ανακοίνωση της βράβευσής της, η Μπιενάλε της Αθήνας θα οργανώσει συμπόσιο στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

Από τον εκλιπόντα Βρετανό θεωρητικό του πολιτισμού Stuart Hall έως την ιταλική κολεκτίβα Teatro Valle Occupato, οι προηγούμενοι κάτοχοι του βραβείου «ECF Princess Margriet» έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για βιώσιμες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες αντιμετωπίζουν την Ευρώπη ως κοινό πολιτιστικό τόπο.

Με πρωτοβουλία του ECF, το βραβείο άρχισε να απονέμεται το 2008 και πήρε το όνομά του από την πρώην πρόεδρο του Ιδρύματος, την πριγκίπισσα Margriet της Ολλανδίας. Θεσμοθετήθηκε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Επιστημών, και το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα