Τιμήθηκε η «πριγκίπισσα-κατάσκοπος»

Η πριγκίπισσα Άννα της Αγγλίας έκανε τα αποκαλυπτήρια αργά χθες στο Λονδίνο μιας προτομής της Νουρ Ιναγιάτ Χαν, της «πριγκίπισσας-κατασκόπου» η οποία είχε σταλεί από τους Βρετανούς στην κατεχόμενη Γαλλία κατά την διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για να βοηθήσει την αντίσταση.

Η κόρη της βασίλισσας Ελισάβετ έκανε τα αποκαλυπτήρια της ορειχάλκινης προτομής στο Gordon Square Gardens, στο κέντρο του Λονδίνου, στη μνήμη

της πρώτης ασυρματίστριας που είχε σταλεί στην κατεχόμενη Γαλλία.

«Ελπίζω ότι αυτό θα κάνει τον κόσμο να θυμάται και πολλούς να αναρωτιούνται ποια ήταν; γιατί τιμάται εδώ; τι πέτυχε για να τιμάται η μνήμη της;», δήλωσε η πριγκίπισσα Άννα.

Με το κωδικό όνομα Μάντλιν και το ψευδώνυμο Νόρα Μπέικερ, η Νουρ αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου το Σεπτέμβριο του 1944, σε ηλικία 30 ετών.

Η εφημερίδα Guardian γράφει ότι είναι η μόνη αναγνωρισμένη ηρωίδα μουσουλμάνα της Βρετανίας και η προτομή της είναι η πρώτη με την οποία η χώρα αυτή αποτίει φόρο τιμής σε γυναίκα Ασιάτισσα.

Η Νουρ γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1914 στη Μόσχα σε ινδική πριγκιπική οικογένεια μουσουλμάνων Σούφι, από πατέρα Ινδό και μητέρα Αμερικανίδα. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στο Λονδίνο πριν εγκατασταθεί στο Παρίσι με την οικογένειά της. Μιλούσε με ευχέρεια γαλλικά και είχε αρχίσει να σταδιοδρομεί ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων.

Το 1940 έφυγε από τη Γαλλία ατμοπλοϊκώς και έφθασε στην Αγγλία όπου εντάχθηκε στο βρετανικό στρατό ως ασυρματίστρια, πριν στρατολογηθεί από τη SOE, την υπηρεσία ειδικών επιχειρήσεων, μια από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που ίδρυσε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ. Εστάλη στη Γαλλία τον Ιούνιο του 1943 για να συνεργαστεί με τη γαλλική αντίσταση μεταδίδοντας στο Λονδίνο μηνύματα που υπέκλεπτε.

Αν και οι ανώτεροί της τής είχαν δώσει εντολή να γυρίσει στη Βρετανία, παρέμεινε στη Γαλλία και διηύθυνε μόνη της ένα δίκτυο κατασκόπων στο Παρίσι επί τρεις μήνες, κι ενώ τα μέλη της ομάδας της συλλαμβάνονταν το ένα μετά το άλλο από τη Γκεστάπο. Τελικά την πρόδωσαν και συνελήφθη, αλλά αρνήθηκε να δώσει την παραμικρή πληροφορία παρά τα βασανιστήρια που υπέστη επί 10 μήνες. Μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Νταχάου της νότιας Γερμανίας όπου εκτελέστηκε.

Το πάρκο όπου τοποθετήθηκε η προτομή της βρίσκεται κοντά στην Τάβιτον Στριτ, στο δρόμο του σπιτιού όπου έζησε παιδί.

«Ήταν μια συγγραφέας παιδικών διηγημάτων, μια μουσικός, αλλά μεταμορφώθηκε. Έγινε μια τίγρης στο πεδίο», δήλωσε στο BBC η βιογράφος της, η Σραμπάνι Μπασού, η οποία επί οκτώ χρόνια έκανε έρευνα για τη ζωή της ηρωίδας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα