Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Γιούνκερ

Ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ είχε απόψε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση θέσεων και να επιτευχθεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει κινητικότητα εντός του Σαββατοκύριακου, με το ελληνικό ζήτημα να τίθεται σε νέα

βάση. Κλίμα εξαιρετικά μειωμένων προσδοκιών καλλιεργούν πάντως οι Γερμανοί ιθύνοντες ενόψει της αυριανής συνεδρίασης των Υποτυργων Οικονομικών της Ευρωζωνης.

«Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια λύση, αλλά αυτό προϋποθέτει ότι και η ελληνική κυβέρνηση από την δική της πλευρά εργάζεται σκληρά για μια τέτοια λύση», δήλωσε ο Διευθυντής της Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ, μετά την ενημέρωση στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των τριών Θεσμών.

"Δεν υπάρχει η προετοιμασία προκειμένου να φθάσουμε αύριο σε απόφαση" φέρεται να δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Μπούντεστακ, προσθέτοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου.

"Χρειαζόμαστε μία λύση εντός του πεδίου εφαρμογής του υφιστάμενου προγράμματος, με την Ελλάδα να κάνει ένα βήμα μπροστά προς τους τρεις θεσμούς, που έχουν κάνει εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά" τόνισε ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γιέγκερ.

Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά δεν γίνεται χωρίς αυτή να μετακινηθεί αποφασιστικά, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Το βλέμματα στρέφονται στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο αύριο, πριν από την συνεδρίαση του Γιούργογκουπ, η Άγκελα Μέρκελ. Ήδη πάντως η ταμπλόιντ εφημερίδα Μπιλτ προτρέπει την καγκελάριο να ανακοινώσει στην αυριανή ομιλία της την εγκατάλειψη των προσπαθειών διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ.

Την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία στο αυριανό Eurogroup εξέφρασε και ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία για τις μεταρρυθμίσεις.
«Πλέον, επαφίεται στους πολιτικούς ηγέτες να φτάσουν στην συμφωνία», επεσημανε ο κ. Βαρουφακης όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, με στόχο την αποτροπή του ναυαγίου Ελλάδας-πιστωτών και την επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν αναλαμβάνει διαμεσολαβητική πρωτοβουλία για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, με ορίζοντα την Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου. Μετά τη συνάντησή Τσίπρα- Φάιμαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακατανόητη την επιμονή των πιστωτών για περικοπές στις συντάξεις και κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα αναλάβουν τις ευθύνες είτε να αποδεχθούν μια συμφωνία, είτε να πουν «το μεγάλο όχι στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής».

Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι ο λαός έχει δώσει την εντολή με σαφήνεια στις 25 Ιανουαρίου.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι στόχος είναι έως το τέλος Ιουνίου να φτάσουμε σε μια συμφωνία για επιμήκυνση του προγράμματος και να γίνουν τα επόμενα βήματα για ένα πρόγραμμα που θα δίνει μια ανάσα για δύο ή τρία χρόνια στο θέμα της Ελλάδας.

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα είχε ο Φώτης Κουβέλης επισημαίνοντας ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα, αρραγές εθνικό μέτωπο και συμμαχία με όλες τις δυνάμεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που κατανοούν την αδήριτη ανάγκη για αμοιβαία αποδεκτή πολιτική λύση.

Keywords
Τυχαία Θέματα