Τί οφείλεται για τα κανάλια του Άρη

Το τρεχούμενο νερό δεν έχει δημιουργήσει τα εντυπωσιακά κανάλια που διασχίζουν την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, όπως φανερώνει μια νέα μελέτη.

Οι ξηροπόταμοι του κόκκινου πλανήτη παραμένουν ενεργοί και τείνουν να σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού, μπλέκοντας παγωμένο διοξείδιο του άνθρακα - επίσης γνωστό ως «ξηρός πάγος» και όχι νερό σε υγρή μορφή(όπως πίστευαν έως σήμερα), είπαν οι ερευνητές.

«Πριν από πέντε

χρόνια, νόμιζα ότι οι ρεματιές στον Άρη έδειξαν δραστηριότητα του υγρού νερού», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Colin Dundas, της Astrogeology Science Center του Geological Survey των ΗΠΑ στο Φλάγκσταφ της Αριζόνα, σε μια δήλωση στην NASA. «Ήμασταν σε θέση να συλλέξουμε περισσότερες πληροφορίες και όπως παρατηρήσαμε ο σχηματισμός και οι αλλαγές, συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα».

Με τη μελέτη των χώρων στην πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες κατά τις οπόιες συμβάινουν όλες αυτές οι αλλαγές είναι πάρα πολύ κρύες ώστε να υπάρχει νερό. Έτσι, ο ξηρός πάγος είναι πιθανό κατά κύριο λόγο να είναι υπεύθυνος για την τροποποίηση των ζηροποτάμων του Άρη, είπαν οι ερευνητές.


Πηγή: space.com

Keywords
Τυχαία Θέματα