Ο Τύπος στον κόσμο

Η μη επίτευξη συμφωνίας για τις αλλαγές στα ευρωπαϊκά αξιώματα στη διάρκεια της χθεσινής Συνόδου Κορυφής είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου όπως και για μια μέρα ακόμα η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφορές υπάρχουν και σήμερα στη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη στον διεθνή Τύπο και στα δίκτυα.

Για Ε.Ε: "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτυγχάνουν να καταλήξουν σε συμφωνία

για τα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα" αναφέρουν οι FT. Oι "28" θα συναντηθούν εκ νέου σε 6 εβδομάδες για να προσπαθήσουν ξανά. Η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοκλήρωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τις εργασίες της χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία επί της στελέχωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ορισμού των προσώπων που θα λάβουν τις προεδρίες τις ΕΕ και του Eurogroup, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Xέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα τα κράτη μέλη να δώσουν στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τις επόμενες εβδομάδες ή έως το τέλος του μήνα τα ονόματα των επιτρόπων.

Για Γάζα: "Το Ισραήλ προχωρά σε 5ωρη κατάπαυση του πυρός" αναφέρει η WSJ ενώ ο Guardian λέει: "Ισραήλ και Χαμάς συμφωνούν για 5ωρη κατάπαυση του πυρός". Το Ισραήλ συμφώνησε χθες το βράδυ σε 5άωρη κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους. Είχε προηγηθεί αίτημα αξιωματούχου της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες. Συνολικά, 220 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις αεροπορικές επιδρομές των τελευταίων ημερών στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ σύμφωνα με στοιχεία περίπου ένα στα πέντε θύματα είναι παιδί... Μάλιστα, χθες ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει ευσυνείδητα τον τραγικό όπως τον χαρακτήρισε θάνατο 4 μικρών Παλαιστινίων, που έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινή οβίδα σε παραλία της Γάζας.

Για κυρώσεις - Ρωσία: "Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις κυρώσεις τους εναντίον της Ρωσίας λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην Ουκρανία" αναφέρουν οι NYTimes. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, βάσει των νέων κυρώσεων παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν πλέον να έχουν συναλλαγές με τον ρωσικό όμιλo. Η Ουάσινγκτον περιέλαβε επίσης στις κυρώσεις της την Gazprombank, την τράπεζα του ρωσικού ομίλου φυσικού αερίου Gazprom, τις αυτονομιστικές αρχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, τον αναπληρωτή πρόεδρο της ρωσικής Δούμας, τον υπουργό Κριμαϊκών Υποθέσεων, τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και έναν σύμβουλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. "Eνισχύουν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ΗΠΑ και Ε.Ε" αναφέρει η WSJ. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση ορισμένων επιχειρήσεων στην αμερικανική αγορά χρέους ενώ οι Ευρωπαίοι παγώνουν περιουσιακά στοιχεία.

Για Ελλάδα: "Μείωση χρέους υπό όρους σκέφτονται οι δανειστές" αναφέρει η WSJ. Ελάφρυνση χρέους υπό τον όρο να συνεχιστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις, σκέφτονται να προτείνουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal. Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, το ελληνικό χρέος που φτάνει τα 320 δισ. ευρώ -δηλαδή το 174% του ΑΕΠ- αποτελεί από το 2012 έναν δισεπίλυτο γρίφο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για πτώση του χρέους σε «βιώσιμα επίπεδα» δεν έχει πείσει μέχρι στιγμής το ΔΝΤ. Με τη συμβολή της Ευρωζώνη στο ελληνικό πρόγραμμα να λήγει επίσημα στο τέλος του 2014, και τη συμμετοχή του ΔΝΤ να συνεχίζεται έως και το 2016, οι οικονομικοί δείκτες δεν δείχνουν να πείθουν και τα τρία μέλη της τρόικας, σχολιάζει η WSJ. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, οι διεθνείς πιστωτές δεν έχουν πειστεί από την άποψη του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο στήριξης, με την υπομονή τους για εφαρμογή νέων επώδυνων μέτρων να εξαντλείται. Για αυτόν ακριβώς το λόγο οι πιστωτές πιέζουν για κινήσεις ελάφρυνσης του χρέους και πιο συγκεκριμένα για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των ομολόγων, επισημαίνουν στην εφημερίδα επίσημες πηγές των δανειστών. Το ΔΝΤ επιμένει για κούρεμα χρέους θεωρώντας πως μια απλή αλλαγή στους όρους της αποπληρωμής του χρέους -το οποίο επιθυμεί η Ευρώπη- δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Όπως αναφέρουν στην εφημερίδα επίσημοι αξιωματούχοι, τα επικείμενα stress tests των τραπεζών από την ΕΚΤ τον προσεχή Οκτώβριο δεν θα προκαλέσουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα 11 δισ. ευρώ τα οποία δεν χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορούν να καλύψουν «τρύπες» για το 2014. Ένα ακόμη εργαλείο το οποίο εξετάζεται είναι το «κλείδωμα» των επιτοκίων των δανείων στην Ελλάδα από τον EFSF για μια συγκεκριμένη περίοδο. Τα επιτόκια αυτά είναι τώρα κυμαινόμενα κι εξαρτώνται από το κόστος δανεισμού στις αγορές. Όπως επισημαίνει η WSJ, το μέτρο αυτό είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, καθώς ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να προσθέσει μία επιπλέον μονάδα στο επιτόκιο δανεισμού το οποίο πληρώνει τώρα η Ελλάδα, ξεπερνώντας κατά πολύ το 2%. Παρόλα αυτά, θα παραμείνει και πάλι χαμηλότερο από ότι θα μπορούσε να επιτύχει η χώρα αν βγει μόνη της στις αγορές για δανεισμό.

Για Μαζιώτη: "Έλληνας φυγάς συλλαμβάνεται σε ανταλλαγή πυρών στην Αθήνα" γράφουν οι NY Times, τονίζοντας ότι ο "αυτοαποκαλούμενος ηγέτης" του Επαναστατικού Αγώνα ήταν ο πλέον καταζητούμενος τρομοκράτης στην Ελλάδα. Στο δημοσίευμα υπενθυμίζεται ότι "η οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας" είναι περισσότερο γνωστή για την επίθεση με αντιαρματικές χειροβομβίδες κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, το 2007" καθώς και ότι "ο Νίκος Μαζιώτης καταζητείτο από το καλοκαίρι του 2012 όταν εξαφανίστηκε κατά παραβίαση της υπό περιοριστικούς όρους αποφυλάκισής του, καθώς είχε παρέλθει το ανώτατο χρονικό περιθώριο της 18μηνης κράτησής του χωρίς να έχει δικαστεί". "Η σύλληψη Έλληνα τρομοκράτη στην Αθήνα σε ανταλλαγή πυρών θεωρείται επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας" αναφέρει ο Guardian.O Nίκος Μαζιώτης του Επαναστατικού Αγώνα συνελήφθη ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών στη διάρκεια της οποίας ένας αστυνομικός και δύο τουρίστες τραυματίστηκαν. "H ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει τον πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη Νίκο Μαζιώτη" αναφέρει η WSJ. Τον τραυματισμό και τη σύλληψη του Μαζιώτη μεταδίδει και το γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο στον τίτλο του κάνει αναφορά στον τραυματισμό ενός Γερμανού πολίτη. "Καταζητούμενος τρομοκράτης ο Νίκος Μαζιώτης συλλαμβάνεται ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών στην Αθήνα" αναφέρει το BBC. "Συγχαρητήρια από Ουάσιγκτον για τη σύλληψη Μαζιώτη" αναφέρει η Voice of America. Aξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών συνεχάρη τις ελληνικές αρχές για την σύλληψη και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα συνεργάζονται εξαίρετα σε θέματα αντιτρομοκρατίας και ασφάλειας. Η συνεργασία αυτή μεταξύ των δύο χωρών για την αντιμετώπιση κοινών τρομοκρατικών απειλών θα συνεχιστεί, όπως είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για Μέρκελ: Λουλούδια, αλλά και μία μπλούζα της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας, με τις υπογραφές όλων των ηγετών της Ε.Ε. προσέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, στην γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, η οποία γιορτάζει σήμερα τα 60ά της γενέθλια. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η καγκελάριος μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ένας δημοσιογράφος της δημόσιας γερμανικής ραδιοτηλεόρασης ZDF χαιρέτισε την Μέρκελ τραγουδώντας της «χαρούμενα γενέθλια». Ωστόσο λίγοι άλλοι δημοσιογράφοι πήραν μέρος στο τραγούδι. "«Θα έπρεπε να είχα τραγουδήσει κι εγώ, θα ήταν καλύτερα», αστειεύτηκε η Μέρκελ.«Καληνύχτα. Σας ευχαριστώ για τη σερενάτα», είπε ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου. Ένα πάρτι γενεθλίων με περίπου 1.000 προσκεκλημένους θα ακολουθήσει απόψε στο Βερολίνο.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
τυπος, λωρίδα της γάζας, ny times, σας ευχαριστώ, συλληψεις, βαν, wsj, guardian, οηε, στρατος, ρωσία, ηπα, nytimes, τραπεζες, ελλαδα, ηλεκτρονική, χρεος, ΔΝΤ, ΕΚΤ, συμμετοχή, σαμαρας, επιμηκυνση, κουρεμα, efsf, αθηνα, times, καλοκαιρι, focus, bbc, voice, μερκελ, zdf, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, μετρο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μαζιωτης, ξανα, αμερικανικη αγορα, ny times, ρωσία, ηλεκτρονική, αεπ, αστυνομια, βερολινο, ηπα, ισραηλ, λουλουδια, οηε, ονοματα, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, bbc, guardian, nytimes, times, wsj, zdf, αγορα, αλεξανδρα, εβδομαδες, βραδυ, γαζα, δικτυα, ευρω, ειπε, ελληνικη αστυνομια, ελπιδα, επρεπε, επιτυχια, ευρωπη, εφημεριδα, ζωη, υπομονη, λογο, λωρίδα της γάζας, νικο, οβιδα, ουασιγκτον, παιδι, πουτιν, σας ευχαριστώ, συγκεκριμενα, συλληψη, συμμετοχή, τρια, φτανει, ωρες, αγορες, βαν, εφαρμογη, efsf, focus, ηγετες, χωρα, υπουργειο, πακετο, πηγες, τραπεζα, ουασινγκτον, θεματα, voice
Τυχαία Θέματα