Τη Δευτέρα το απόγευμα η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ για την ΕΡΤ

Τη Δευτέρα το απόγευμα μετατίθεται η απόφαση του προέδρου του ΣτΕ Κων/νου Μενουδάκου για το πάγωμα ή μη της απόφασης του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Η απόφαση, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, επρόκειτο να εκδοθεί το απόγευμα της Παρασκευής, όμως από την πλευρά των εργαζομένων τέθηκε θέμα ακρόασής τους πριν την έκδοσή της, γεγονός που θα γίνει στις 5.00 το απόγευμα της Δευτέρας και θα ακολουθήσει η απόφαση.

Σημαντικό είναι βέβαια να ακουστεί τότε και η θέση που θα εκφράσει το δημόσιο, το οποίο αναμένεται να κληθεί στη διαδικασία.

Ο κ. Μενουδάκος καλείται να αποφασίσει για το αίτημα που έχει υποβάλλει η «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης» (ΠΟΣΠΕΡΤ) για την έκδοση προσωρινής διαταγής με το οποίο θα «παγώνει» η από 11.6.2013 απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το κλείσιμο της ΕΡΤ. Ανάλογο αίτημα υποβλήθηκε και από την πρώην υπουργό Ελισάβετ Παπαζώη.

Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Αποφασίζει το ΣτΕ για το ΄πάγωμα΄ ή όχι του κλεισίματος της ΕΡΤ" μετέδιδε τα εξής: Από τα χείλη του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κρέμονται πλέον κυβέρνηση και εργαζόμενοι καθώς πιθανόν και εντός της ημέρας (οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ληφθεί σήμερα το απόγευμα), σίγουρα πάντως άμεσα, θα απαντήσει στο αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ ΓΙΑ "πάγωμα" με προσωρινή διαταγή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που "έριξε μαύρο" στις οθόνες του κρατικού φορέα, μέχρι τουλάχιστον την συζήτηση της κύριας προσφυγής που ορίστηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Την απάντηση στο αίτημα για πάγωμα της κυβερνητικής απόφασης, αναμένεται να διατυπώσει ο πρόεδρος του ΣτΕ Κων/νος Μενουδάκος, και αυτή, σε περίπτωση θετικής απόφασης για τους εργαζόμενους μπορεί είτε να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα είτε ακόμα και να δώσει "τη διέξοδο" για να λυθεί η κυβερνητική κρίση. Κι αυτό γιατί, είναι σημαντική η πιθανότητα το δικαστήριο λόγω του υψηλού κινδύνου να αλλάξουν τα δεδομένα για τους εργαζόμενους μέχρι να συζητηθεί η κύρια προσφυγή τους για να κριθεί αν είναι συνταγματικό ή όχι το κλείσιμο, να δώσει αυτό το "ασφαλιστικό μέτρο", δηλαδή την προσωρινή διαταγή παγώματος της απόφασης. Με άλλα λόγια επειδή μπορεί να πιθανολογήσει ότι υπάρχει ουσιαστική νομική βάση στην αίτησή τους (δηλαδή μπορεί και να γίνει δεκτή) να επιλέξει ως ελάχιστη νομική προστασία τους το προσωρινό πάγωμα του κλεισίματος.

Και στα κόμματα

Τέτοια απόφαση όμως πιθανόν να δώσει και διέξοδο στον κομματικό σχηματισμό που στηρίζει την κυβέρνηση αφού:

- Η κυβέρνηση θα μπορεί να "οπισθοχωρήσει" χωρίς να εμφανιστεί ότι κάνει πίσω, αφού θα υπάρχει μια δικαστική απόφαση την οποία δεν μπορεί να αγνοήσει.

- Οι εταίροι της θα έχουν δικαιωθεί για όσα λένε εναντίον του κλεισίματος και πλέον δε θα υπάρχει λόγος κυβερνητικής κρίσης.

Φυσικά ελοχεύει ο κίνδυνος να επιμείνει η κυβέρνηση και να επιλέξει δια του ΥΠ.ΟΙΚ προσφυγή κατά τυχόν θετικής απόφασης για τους εργαζόμενους και η κόντρα να συνεχιστεί.

Σε αντίθετη περίπτωση βέβαια, αν δηλαδή ο κ. Μενουδάκος αρνηθεί να δώσει προσωρινή διαταγή παγώματος του κλεισίματος θα έχει προσθέσει (η κυβέρνηση) ένα πολύ σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της με το οποίο θα μπορεί - πιθανόν- να κάμψει και τις αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων που αντιδρούν.

Να σημειωθεί πάντως ότι το γεγονός πως η θητεία του κ. Μενουδάκου λήγει στις 30 Ιουνίου και θα αποχωρήσει από το ΣτΕ αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να διαδραματίσει ρόλο όσον αφορά τη λήψη της απόφασής του.

Τι λέει ο προσφυγή

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή η από 11.6.2013 απόφαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης αλλά και στις συνταγματικές επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που αφορά τους κανόνες λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, καθώς και στο άρθρο 25 που καθιερώνει τον κανόνα της αρχής της αναλογικότητας.

Η απόφαση χαρακτηρίζεται επίσης παράνομη αφού δεν υπογράφεται, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ενώ δεν έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία αφού αναφέρει αόριστα ότι η ΕΡΤ επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να εξειδικεύει πως επέρχεται η επιβάρυνση αυτή. Άλλωστε τα έσοδα της ΕΡΤ προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος που καταβάλουν οι πολίτες και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (δηλαδή 4,24 ευρώ ανά μετρητή το μήνα).

Διαβάστε ακόμη

- Διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος δεκαετίας για την ΕΡΤ από την εισαγγελέα διαφθοράς

Keywords
Τυχαία Θέματα