Θύελλα αντιδράσεων για το 5ευρώ

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για νέα οικονομική επιβάρυνση στους ασφαλισμένους οι οποίοι θα κληθούν να πληρώνουν 5 ευρώ την επίσκεψη στις μονάδες του νέου Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, από τις 20 Μαρτίου οπότε θα ξεκινήσει η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με Γεωργιάδη το χαράτσι θα καλύπτει την περίθαλψη των ανασφάλιστων. Στα πολυϊατρεία θα ισχύσει

ό,τι ισχύει ήδη στο ΕΣΥ. Το εισιτήριο ισχύει για την επίσκεψη στη μονάδα και ο ασφαλισμένος «θα πάει σε όσους γιατρούς θέλει». Το 5ευρω, δεν ισχύει για τους συμβεβλημένους γιατρούς, αλλά μόνο για την επίσκεψη στα πολυϊατρεία.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι «το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και κέντρα υγείας ισχύει εδώ και πολλά χρόνια στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Όπως είπε, ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Παπανδρέου και εξήγησε πως το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά από έξι μήνες, όταν θα ολοκληρωθεί η συνένωση των πολυιατρείων. Μάλιστα, ανέφερε ότι το 5ευρω δεν επηρεάζει τη συνταγογράφηση, καθώς οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές δωρεάν, είτε στους 2.500 συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, είτε στους 2.500 οικογενειακούς ιατρούς.

Την ανάγκη να επανεξεταστεί η απόφαση εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός μιλώντας στον Αθήνα 984 και τη Φρόσω Ζαγορίτου. Τόνισε ωστόσο ότι δεν είναι δυνατόν στους σημερινούς καιρούς να προστίθενται βάρη στους πολίτες και συνεπώς πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων.

«Καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν. Καταδικάσαμε κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους Ασφαλισμένους όσο και για τους Ανασφάλιστους» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο ακόμα και εντός της συγκυβέρνησης . Το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη», ανακοίνωση του υπουργού Υγείας και υπογράμμισε ότι «δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι».
«Τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη, συμπληρώνοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει μετά από συνάντηση του με τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να επανεξεταστούν όλα τα παραπάνω θέματα».
"Η επιβολή 5 ευρώ εισιτηρίου που θα πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ είναι το νέο φρικιαστικό επεισόδιο στο έργο διάλυσης της δημόσιας υγείας επί ημερών Γεωργιάδη και κυβέρνησης Σαμαρά", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. "ο κ. Γεωργιάδης έχει, μάλιστα, το θράσος να αποκαλεί «ευτελές» το ποσό των 5 ευρώ, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την αναλγησία της κυβέρνησης απέναντι στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, ότι τα πέντε ευρώ θα καλύπτουν την εξέταση των ανασφάλιστων, επιβεβαιώνουν κυνικά ότι στην υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα του να ανακουφισθούν τάχα οι πάμφτωχοι» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Τα χαράτσια στην υγεία δεν αποτελούν αλληλεγγύη για τους ανασφάλιστους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι» σημειώνει ο Περισσός.

«Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ των επιβαρύνσεων και των αιφνιδιασμών στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υπογραμμίζει την απαράδεκτη κατάσταση στην οποία, με ευθύνη της κυβέρνησης, έχει περιέλθει η δημόσια υγεία. Η περίφημη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ είναι τυπική απορρύθμιση» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα